Klāt Otrā advente! Kristieši iededz sveci par piedošanu un mieru

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Turpinoties Ziemassvētku gaidīšanas laikam, svētdien, 6.decembrī, kristieši Latvijā un visā pasaulē piemin Otro adventi. TVNET arī novēl baltu un mierpilnu Ziemassvētku gaidīšanas laiku!

Tradicionāli adventes laikā katru svētdienu tiek aizdedzināts pa vienai svecītei adventes vainagā. Aplis, ko veido vainags, kopš senseniem laikiem simbolizē mūžību un vienotību, vienlaikus tā gredzena formai simbolizējot uzticību Dievam.

Par ko mēs šonedēļ aizdedzam otro svecīti?

Vecās un Jaunās derības pravietis Jānis Kristītājs aicina uz atgriešanos un grēku nožēlu. Viņš atklāj «svēto ceļu» – ceļu uz pestīšanu. Viņš ir Kristus priekšgājējs, kas pasludina jauno laikmetu, kad ļaunums vairs nepastāvēs un zeme būs piepildīta ar Dieva pazīšanu. Svētie Raksti aicina uz samierināšanos, izlīgšanu un atvērtību Svētā Gara darbībai.

Otrajā svētdienā domājam par dažādu lietu mainīšanu vai samierināšanos. Izlīgšanu ar tuvākajiem, piedošanu, palīdzēšanu...

Mūsdienās Adventes svētdienās bieži tiek lietots šāds tematisks iedalījums:

1. svētdiena — Dieva solījums par pasaules Pestītāju Ēdenes dārzā;

2. svētdiena — praviešu solījumi Vecajā Derībā par pasaules Pestītāja nākšanu;

3. svētdiena — Jāņa Kristītāja norādījumi par Pestītāju tautas vidū;

4. svētdiena — Kristus norādījumi par Viņa otro atnākšanu Lielajā Tiesas dienā.

Taču pats galvenais šajā apcerīgajā gaidīšanas laikā — nepazaudēt sākotnējo Adventes ideju, izprast četru sveču nozīmi un Ziemassvētku dziļāko būtību. Mēs atveram savas sirdis, savu iekšējo pasauli, vairāk dodam un piedodam.

Daudziem no mums advente ir laiks, kad klusām gaidām pienākam Ziemassvētkus. Četru svētdienu garumā mūsu mājās iemirdzas sveces liesmiņa, kurai simbolismu varam piemeklēt katrs pēc savām izjūtām.

Tas ir meklējumu sevī laiks. Dienas, kad esam kopā ar ģimeni, sev tuvajiem. Lai mierīgs šis svētku gaidīšanas laiks!

Otrajā adventē iedzīvotājus aicina tiešsaistē vērot koncertus 

Otrās adventes svētdienā, 6.decembrī, iedzīvotājiem tiešsaistē būs iespēja dzirdēt 16.-17.gadsimta vācu komponista Mihaela Pretoriusa mūziku koncertā, kas notiks Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā. Savukārt Rīgas Sv. Pētera baznīcā koncertā "Miers zemi klāj…" kopā ar instrumentālistiem Ilzi Grunti, Ievu Nīmani un Jāni Pelši dziedās solisti Evita Zālīte-Grosa un Jānis Kurševs, bet ierakstā no Rīgas Vecās Sv. Ģertrūdes baznīcas būs skatāma koncertprogramma "Nav naktī izdzisusi saule", ko veidojusi vokālā grupa "Putni" Antras Dreģes vadībā, ērģelnieks Aigars Reinis un čellists Valters Pūce.

Interesentiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu "Saliete, Čudars un Bahs" no VEF Kultūras pils, bet kultūras centrs "Mazā ģilde" piedāvās koncertu "Mēness atspulgi" ar solistes Aijas Vītoliņas, mūziķu Romāna Vendiņa un Jāņa Stafecka piedalīšanos. Savukārt kultūras centrs "Imanta" no 6.decembra piedāvā vērot un iesaistīties virtuālā svētku darbnīcā, kur video formātā iedzīvotājus rosinās radīt svētkus katram savās mājās. Video galvenie varoņi ir dažādu kultūras centra "Imanta" kolektīvu vadītāji - Ieva Sutugova, Ieva Šablovska, Ramants Jansons, Linda Plostniece un Ārijs Šķepasts, kuri dalīsies ar savām svētku tradīcijām un piedāvās idejas, kā vienkāršos veidos radīt svētkus sev un tuvākajiem.

Otrajā adventē Rīgā notiks muzikālas performances un koncerti

Galvaspilsētā turpinās arī koncertcikls "Adventes koncerti Rīgas baznīcās" un ikvienam ir iespēja baudīt koncertus klātienē vai tiešsaistē pilsētas kultūras centros un dievnamos, kā arī apskatīt pilsētas galvenās egles Rātslaukumā un Doma laukumā.

Sagaidot Otro adventi, Anniņmuižas parkā iedzīvotājiem būs iespēja dzirdēt pūtēju muzikālu performanci "Ziemassvētku tubas", savukārt Ziepniekkalnā kopā ar grupu "Sunny Groove Dixie" varēs sastapt "Citādus Ziemassvētkus".

Galvaspilsētas dievnamos apmeklētāji gaidīti svētku ieskaņas koncertos. Svētdien Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā apmeklētāji gaidīti koncertā "Adventes koncerti Rīgas baznīcās".

Svētdien Rīgas Svētās Trīsvienības baznīcā muzicēs Ilze Grunte un Zane Šmite. Šajā dienā koncerts "Ziemassvētku parafrāzes III" notiks Rīgas Sv. Pētera baznīcā ar solistu Kristīnes Baranovskas, Riharda Rudzīša, Egila Jākobsona, kā arī mūziķu Raimonda Petrauska un Oskara Petrauska piedalīšanos, bet Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā Otrās adventes koncertā skanēs baroka instrumentālā ansambļa un solistes Sonoras Vaices mākslinieciskais sniegums.

Otrajā adventē kultūras centrs "Mazā ģilde" gaida apmeklētājus koncertā "Atnākšana", kurā uzstāsies dziedātāja Anna Krista Ostrovska un mūziķi Dominiks Jarmakovičs un Artūrs Cukanovs.

Līdztekus koncertiem un muzikālām performancēm svētku sajūtu Rīgā raisa arī Ziemassvētku egles, kas rotājas Doma laukumā, Rātslaukumā, pilsētas ielās, parkos, skvēros un laukumos, kā arī gaismas noformējums Mežaparka Lielajā estrādē, Spilvē, Bieriņos, Viesturdārzā, Vecmīlgrāvī un citviet pilsētā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu