Zemi sasniegusi Japānas zondes pārvesta kapsula ar asteroīda iežu paraugiem

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Tuksnesīgā Austrālijas apvidū Zemi sekmīgi sasniegusi kapsula ar iežu paraugiem no asteroīda Rjūgū, ko no gara kosmosa ceļojuma pārvedusi Japānas zonde "Hayabusa2", paziņojusi Japānas Kosmosa izpētes aģentūra (JAXA).

Nelielā kapsula, kuras diametrs ir tikai 40 centimetri, atdalījās no zondes 220 000 kilometru augstumā, iegāja Zemes atmosfērā 120 kilometru augstumā un no desmit kilometru augstumā tai atvērās izpletnis, tikmēr pati zonde, kuras nosaukums tulkojumā no japāņu valodas nozīmē "Piekūns", drīz pēc tam tika novirzīta jaunā misijā uz citu attālu asteroīdu, ko tā varētu sasniegt pēc desmit gadiem.

Japāņu zinātnieku komanda paziņojusi, ka kapsulu jau izdevies atrast, pārlidojot apvidu ar helikopteru.

"Mēs atradām kapsulu! Ar visu izpletni!" tviterī pavēstījusi JAXA.

Nolaišanās operācijai bija vajadzīga ārkārtīga precizitāte. Paredzamajā kapsulas nolaišanās apvidū aģentūra izvietoja vairākas satelītantenas, lai uztvertu tās raidītos signālus, paredzot meklēšanā izmantot radaru, dronus un helikopterus.

Kapsulu nav plānots atvērt Austrālijā, bet nogādāt Japānā un nākamā gada jūnijā sākt analizēt tās saturu.

"Hayabusa2" misija tika uzsākta 2014.gada decembrī, 2018.gadā zonde iegāja asteroīda Rjūgū orbītā, nolaida uz tā konteineru ar visurgājējiem un dažādas robotierīces, paņēma paraugus no virsmas, bet vēlāk ar īpašu lādiņu izsita asteroīda virsmā krāteri, lai iegūtu neskartus 4,6 miljardus gadu vecus iežu paraugus.

Zinātnieki cer, ka šie paraugi, kas paņemti zem asteroīda virsmas, varēs sniegt ieskatu Saules sistēmas evolūcijā. Līdzšinējie pētījumi liek domāt, ka šie ieži varētu saturēt ūdeni un, iespējams, arī organiskas vielas, piemēram, aminoskābes, kas varēja būt "Zemes dzīvības avots", norādījuši pētnieki.

Asteroīda nosaukums Rjūgū tulkojumā nozīmē "Pūķa pils" un japāņu mitoloģijā apzīmē pūķa pili okeāna dzelmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu