Ādažos veidos piecas jaunas bērnudārza grupas un Bērnu uzņemšanas komisiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ādažu novada dome lēmusi sākt 100 bērnudārza vecuma bērnu uzņemšanu Ādažu vidusskolas C korpusa telpās 2021.gada pavasarī, tādējādi plānots izveidot piecas jaunas pirmsskolas izglītības iestāžu grupas, informēja Ādažu novada domes sabiedrisko attiecību vadītāja Monika Griezne.

Dome lēma izveidot trīs grupas (60 vietas) 2016.gadā dzimušajiem bērniem un 2 grupas (40 vietas) 2017.gadā dzimušajiem. Drīzumā plānots pabeigt remontdarbus Ādažu vidusskolā, lai uzlabotu un pielāgotu telpas jaunu bērnudārza grupu izvietošanai. Pēc skaita tā būs jau 3.pašvaldības izglītības iestāde, kas uzņems pašvaldībā deklarētos pirmsskolas vecuma bērnus. Pēc apvienošanās ar Carnikavas novadu kopējais pirmsskolas izglītības iestāžu skaits sasniegs piecas.

Lai pilnveidotu bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtību Ādažu novada pirmsskolas izglītības iestādēs, dome lēmusi izveidot Bērnu uzņemšanas komisiju, kas uzraudzīs pirmsskolās uzņemamo bērnu rindu un pārbaudīs uzņemamo bērnu saraksta atbilstību domes noteiktajai kārtībai.

Līdzīgas komisijas veiksmīgi strādājot citās pašvaldībās, piemēram Mārupes un Ķekavas novadā. Jaunās komisijas uzdevums būs ievērot labas pārvaldības principus, datu aizsardzību, kā arī nodrošināt taisnīgu un pārskatāmu procedūru un komunikāciju ar sabiedrību.

"Komisijā noteikti jābūt arī pirmsskolas izglītības iestāžu Vecāku padomes pārstāvim," akcentē domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA).

Viņaprāt, vairāku acu princips ļaus novērst cilvēcisku kļūdu iespējamību. Jaunais rindas administrēšanas modelis būtiski atslogos arī pirmsskolas izglītības iestāžu darbu.

"Komisija pieņems lēmumus par bērnu uzņemšanu pašvaldības pirmsskolās, uzņemamo bērnu saraksta izveidošanu, bērnu reģistrācijas datu uzskaites regulāru pārraudzību un datu kontroli. Apvienojoties ar Carnikavas novadu, darba sarežģītība būtiski pieaugs, jo pirmsskolas izglītības iestāžu darbs būs jākoordinē vēl vairāk, tāpēc komisijas uzdevums būs arī vairāku gadu perspektīvā prognozēt bērnudārzu ietilpību," uzsver Sprindžuks.

Lēmums par komisijas izveidi seko pēc tam, kad iedzīvotāji tika vērsuši masu mediju uzmanību uz trūkumiem bērnu uzņemšanas kārtībā bērnudārzos Ādažos. LTV raidījums "de facto" vēstīja par Ādažu iedzīvotāju Annu Afanasjevu, kura nav sagaidījusi uzaicinājumu bērnam uz bērnudārzu un secinājusi, ka pašvaldībā izveidota shēma bērnudārza rindas apiešanai. Afanasjeva rindas veidošanas principus sākusi pētīt pēc tam, kad viņas 2017.gada vasarā dzimušais bērns šogad palika bez vietas pašvaldības dārziņā "Strautiņš", bet tā paša gada vēlākos mēnešos dzimuši un rindā reģistrēti bērni pie vietas tikuši.

Pēc vairākus mēnešus ilgas sarakstes Ādažu novada vadība nonākusi pie secinājuma, ka trūkumi jālabo, bet par rindām atbildīgajām darbiniecēm piemēroti disciplinārsodi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu