Ekscentriska arhitektūra: kā Beverlihilsas grezno māju rajonā nonāca raganu namiņš

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Dārgajā Losandželosas rajonā Beverlihilsā, kur dzīvo vesels lērums slavenību, bet savrupmājas te ir viena par otru greznākas, atrodams kāds pavisam neierasts namiņš - Raganu māja. 

Eleganto slavenību māju ieskāvumā ir uzcelts Beverlihilsai pavisam neierasts nams - Raganu māja. Ap šo savdabīgo īpašumu klīst dažādas baumas un tā ir teju kā magnēts jauniešiem Helovīna svētkos. 

Lai gan vēl mūsdienās netrūkst cilvēku, kas uzskata, ka māja patiešām ir saistīta ar ļaunajiem spēkiem un te patiešām ir kaut kāda saistība ar raganām un melno maģiju, tomēr Raganu jeb Spadenas nama esamībai ir pavisam vienkāršs izskaidrojums. To pasūtīja Holivudas režisors Harijs Olivers, kam neparasto namu vajadzēja pasakas "Ansītis un Grietiņa" (1923) filmas adaptācijai. Māju uzcēla 1921. gadā, filmu pilsētiņā, Airvina Vilata filmu studijā. Māju toreiz būvēja senlaicīgā angļu stilā, rotājot eksterjeru ar maziem lodziņiem un spicu jumtu. Arī pēc filmas pabeigšanas, Raganas namiņā tika uzņemtas citas kinofilmas, bet periodos starp filmēšanu māju pārveidoja par ģērbtuvēm, noliktavu vai filmu studijas "Willat Studios" biroju. 

Raganas nams 1921. gadā
Raganas nams 1921. gadā Foto: Wikimedia Commons

Kad māja vairs nebija vajadzīga, to 1926. gadā studija plānoja nojaukt, taču viens no filmu producentiem nolēma māju iegādāties. Šajā periodā māja no studijas tika uzmanīgi pārcelta uz Beverlihilsas guļamrajonu. Šeit neparastā māja radīja vietējiem iedzīvotājiem pamatīgu izbīli, jo māja radās pēkšņi un tiem, kas nemanīja ēkas pārcelšanu, šķita, ka māja ir uzburta. Vietējie iedzīvotāji sacerēja nostāstus un tenkas par Raganas namu. 

Foto: Wikimedia Commons

330 kvadrātmetrus plašo namu pēcāk iegādājās Spadenu ģimene, no kā māja ieguva savu nosaukumu. Laika gaitā māja nomainīja vēl divus īpašniekus. Pēdējaistās īpašnieks bija nekustamo īpašumu aģents Maikls Lībovs, kas Raganas namiņu bija apmeklējis Helovīnu laikā, kas simts gadu veco koka namu atjaunoja. Lai mājai piešķirtu autentisku interjeru, Lībovs no filmu studijām iegādājās ekskluzīvas mēbeles un dažviet rotāja sienas ar Antoni Gaudi stila mozaīkām. Pamazām interjers un mājas dārz pārvērtās par pasakainu vietu. Kopumā mājas iegāde un atjaunošana Maiklam izmaksājusi 1,3 miljonus ASV dolāru. 

Raganu mājas virtuve 1923. gadā
Raganu mājas virtuve 1923. gadā Foto: Facebook/Beverly Hills Heritage

Pateicoties īpašnieka un noalgoto interjera dizaineru dotībām, māja ir atguvusi savu sākotnējo spozmi un kļuvusi par pieprasītu tūrisma objektu un kulta vietu Helovīnu laikā.  

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu