Izdevniecībā "Neputns" klajā nācis Ivara Šteinberga pirmais dzejoļu krājums

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Armands Zelčs

Izdevniecībā "Neputns" klajā nācis Ivara Šteinberga pirmais dzejoļu krājums “Strops”, kas ir Šteinberga debijas krājums. Tā redaktors ir dzejnieks un literatūrzinātnieks Artis Ostups. Dizainu veidojis Armands Zelčs.

"Es vienā brīdī sapratu, ka grāmata jāsauc par “Stropu”. Šie dzejoļi rakstīti dažādos dzīves posmos, līdz ar to daudzi runā savā, no pārējiem atšķirīgā balsī, un tad, kad tos saliek visus kopā, tie manā apziņā veido stropam līdzīgu dūkoņu. Tā ir tāda silta polifonija, vietām daiļskanīga, citviet – griezīga. Tāpat “strops” man nozīmē darbu – mērķtiecīgus pūliņus un saldu ražu, – taču, protams, tas ir darbs, kas nav iespējams bez dzēlieniem," saka krājuma autors.

Ivars Šteinbergs pie debijas krājuma strādājis ilgi un rūpīgi – pirmās dzejas publikācijas parādījušās jau 2012. gadā, izpelnoties laikabiedru interesi un atzinību.

Krājuma redaktors Artis Ostups: “Šteinbergs vienlīdz labi pārvalda gan panta formu, kurā viņš veido neparastas tēlu kombinācijas, gan dzejprozai raksturīgāko stāstījumu. Autoram ir stilizētāja talants: atsevišķi teksti veidoti citu autoru manierē, tāpat asprātīgi apspēlēts akadēmiskais diskurss. Šteinberga dzejoļu intonācija svārstās starp ironisku un nopietnu; saturiski autors pievēršas galvenokārt dzīvības un nāves tematikai un ikdienas dīvainībām. Viņam padevies krājums, kas spēcīgi papildina latviešu jauno dzejnieku uznācienu.”

Par dzejnieku

Ivars Šteinbergs (1991) ir dzejnieks, atdzejotājs, literatūras kritiķis un literatūrzinātnieks. Dzeju publicē kopš 2012. gada. 2018. gadā Ņujorkas štata universitātē Bingemtonā, ASV (Fulbraita Ārvalstu apmaiņas studentu programma) ieguvis maģistra grādu salīdzinošajā literatūrzinātnē. Šobrīd doktorants Latvijas Kultūras akadēmijas apakšprogrammā “Kultūras teorija”. Ivara Šteinberga rakstītās literatūras kritikas ir novērtētas ar nomināciju 2020. gada Normunda Naumaņa Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvai.

Grāmatu var iegādāties “Neputna” galerijā Tērbatas ielā 49/51, www.neputns.lv un labākajās Latvijas grāmatnīcās.

Apjoms: 56 lpp. “Neputna” cena: 4 eur. Atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu