Indijas lauksaimnieki uzsāk valsts mēroga streiku (2)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc lauksaimnieku arodbiedrību aicinājuma Indijā otrdien notiek valsts mēroga streiks, protestējot pret jaunajiem lauksaimniecības likumiem, vēsta raidorganizācija "Deutsche Welle".

Lauksaimnieki jau vairākas dienas bloķē ceļus pie Ņūdeli, cenšoties panākt, lai valdība atceļ jaunpieņemtos likumus, kas vērsti uz nozares liberalizāciju.

Desmitiem tūkstoši lauksaimnieku otrdien bloķēs valsts galvenos ceļus un dzelzceļus, vairākas stundas traucējot satiksmi. Lauksaimniekus atbalsta dzelzceļa darbinieku, tālbraucēju šoferu un citu profesiju pārstāvju arodbiedrības, kuras pievienojušās streikam.

Streikotāji norāda, ka protesti ir mierīgi un ka ārkārtas dienesti, piemēram, ātrā palīdzība un ugunsdzēsēji, varēs brīvi pārvietoties.

Valdība aizvadījusi piecus sarunu raundus ar lauksaimnieku arodbiedrībām, taču tie nav nesuši risinājumu. Sestā sarunu kārta plānota trešdien.

Vairāki desmiti tūkstošu lauksaimnieku kopš 27.novembra bloķē iebraukšanu Ņūdeli, tādējādi protestējot pret jaunajiem likumiem. Viņi apgalvo, ka nedosies prom, kamēr likumi netiks atcelti.

Septembrī Indijas parlaments pieņēma trīs likumprojektus, kas paredzēja lauksaimniecības sektora liberalizāciju. Valdība norādīja, ka tie dos lauksaimniekiem iespēju tirgot savas preces ārpus regulētā tirgus un slēgt līgumus par pašu norunātu cenu.

Valdošā partija apgalvo, ka reforma ļaus noteikt izdevīgākas cenas un atbrīvoties no starpniekiem, kam līdz šim Indijas lauksaimniecības sektorā bijusi liela loma.

Lauksaimnieki savukārt norāda, ka likumi negarantē produkcijas iepirkumus caur valsts institūcijām par minimālo atbalsta cenu, atstājot viņus korporāciju varā.

Opozīcijas partijas un pat daži premjerministra Narendras Modi atbalstītāji raksturojuši jaunos likumus kā tādus, kas vērsti pret lauksaimniekiem, vienlaikus dodot priekšrocību lielajām korporācijām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu