Apgalvojumam par plānu piespiedu kārtā vakcinēt policistus nav pamata (11)

Annija Petrova
, Re:Baltica/Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors melo vai neapzināti maldina.

Sociālajā medijā Facebook popularitāti guvis ieraksts, kurā apgalvots, ka policistus janvārī vai februārī sagaida piespiedu vakcinācija. Tā autors raksta: “Ja viņi to nedarīs viņiem būs jāpamet darbs!!!” Valsts policijā gan Re:Check norāda, ka informācija par piespiedu vakcinēšanas plāniem pret Covid-19 neatbilst patiesībai.

Foto: Ekrānšāviņš

5. decembrī kāds Facebook lietotājs vēstīja par vairākiem ziņojumiem no policistiem par janvārī vai februārī it kā gaidāmo piespiedu vakcināciju. Turklāt viņš piebilda, ka nevakcinēšanās gadījumā policistiem būšot jāpamet darbs. “Cik saprotu līdzīgs scenārijs draud arī medicīnas darbiniekiem!” Ar šo ierakstu dalījās 2,4 tūkstoši cilvēku.  

“Šī informācija par piespiedu vakcinēšanu neatbilst patiesībai,” Re:Check norāda Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska. Tāpat policijai nav informācijas, ka šobrīd būtu pieņemti konkrēti lēmumi saistībā ar policistu vakcinēšanu.  

Arī veselības ministre Ilze Viņķele ar padomnieka komunikācijas jautājumos Edgara Skvarika starpniecību Re:Check jau iepriekš norādīja, ka “vakcinācija pret Covid-19 būs brīvprātīga, tostarp arī mediķiem.” Vienlaikus ministre skaidroja, ka tikai pēc iespējas plašāka vakcinācija spēs ierobežot vīrusa tālāku izplatību.

Tāpat Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska sabiedrisko mediju portālam lsm.lv teica, ka valsts līmenī vakcinēšanās nav obligāta prasība, tostarp arī bērniem. Viņa gan piebilda, ka būs jāvērtē turpmāka sadzīvošana ar šo vīrusu. Kā piemēru viņa minēja sarežģītas operācijas, piemēram, sirds pārstādīšanu: “Būtu pilnīga muļķība dot nevakcinētam cilvēkam jaunu sirdi, lai viņš pēc tam nomirtu ar Covid-19.” Arī aviokompānijas nākotnē varētu ieviest prasību vakcinēties pret Covid-19. Piemēram, viena kompānija par šādu prasību paziņojusi. Zavadska komentēja: “Aviolidojumi nav pirmās nepieciešamības produkts, negribi vakcinēties – nelido.”

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs lsm.lv norādījis, ka ceļotājiem jau šobrīd, dodoties uz noteiktiem galamērķiem, prasa vakcinēties. “Pasaulē pastāv obligātas prasības attiecībā uz divām vakcīnām ceļotājiem, kā arī vēl daudzas [vakcīnas] tiek ieteikts izmantot.” Perevoščikovs arī piebilda, ka neņemas spriest, vai Latvijā būs valsts regulējums un atsevišķās sfērās vakcinācija pret Covid-19 kļūs obligāta. Tomēr viņš norādīja, ka šāda pieredze Latvijā jau ir: “Piemēram, cilvēkam jābūt vakcinētam pret hepatītu B, ja viņš strādā slimnīcā. Jo viņš tur var gan inficēties pats, gan inficēt citus. Tāpēc izslēgt kaut kādus variantus nākotnē nav iespējams.”

Šobrīd Nacionālais veselības dienests noslēdzis vienošanos par vakcīnas piegādi ar četriem ražotājiem, informē Veselības ministrijā (VM). Tie ir AstraZeneca, Johnson&Johnson (Janssen), BioNTech/Pfizer, CureVac. Līgumi ir ar vairākiem ražotājiem, jo šobrīd nav iespējams prognozēt, vai visām vakcīnām izdosies sekmīgi noslēgt reģistrācijas procesu. Kā lsm.lv norādīja Zavadska, pēc ļoti optimistiska vērtējuma, pati vakcinācija Latvijā varētu sākties februārī. Pēc VM šī brīža plāna vispirms paredzēts vakcinēt mediķus, tad sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tad secīgi cilvēkus, kas vecāki par 60 gadiem, cilvēkus ar hroniskām slimībām, operatīvo dienestu darbiniekus un izglītības iestāžu darbiniekus.

Re:Check lūdza arī ieraksta autoram sniegt plašāku informāciju par to, no kurienes viņš guvis informāciju par policistiem it kā janvārī vai februārī paredzēto piespiedu vakcināciju. Tāpat lūdzām dalīties ar to policistu kontaktiem, kas viņam esot sūtījuši šādus ziņojumus. Tomēr atbildi no ieraksta autora Re:Check nesaņēma.

Secinājums: Nav tiesa, ka tiek plānots policistus janvārī vai februārī vakcinēt piespiedu kārtā un atteikšanās gadījumā atlaist no darba. Lēmumi par policistu vakcinēšanu šobrīd nav pieņemti, un šim Facebook paustajam apgalvojumam nav pamata. Kā norāda atbildīgie, šobrīd obligāta vakcinācija Latvijā nav paredzēta, tostarp arī mediķiem.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu