Cipule: Sešās slimnīcās Covid-19 dēļ ir traucēta pacientu uzņemšana (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Sešās slimnīcās Covid-19 dēļ ir traucēta pacientu uzņemšana, kas savukārt rada lielu slodzi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD), otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē teica dienesta direktore Liene Cipule.

Viņa atklāja, ka ir pieaudzis Covid-19 uzliesmojumu skaits sociālās aprūpes centros, vienlaikus pēdējo dienu laikā ir atklāti vairāki uzliesmojumi psihoneiroloģiskajās slimnīcās.

Cipule uzsvēra, ka tādējādi palielinās slimnīcu slodze. "Arī psihoneiroloģiskajās slimnīcās, diemžēl, pēdējo dienu laikā ir vairāki uzliesmojumi, kas var arī palielināt pacientu skaitu slimnīcās, un tā ir problēma arī saistībā ar viņu pamatdiagnozi, kas saistīta ar psihiatrisko saslimšanu," skaidroja Cipule.

Viņa tostarp atklāja, ka pagājušajā diennaktī 15% no izsaukumiem bijuši saistīti ar Covid-19 pacientu stacionēšanu. Jau patlaban ir nokļūts līdz ceturtajam, faktiski sliktākajam scenārijam, sacīja NMPD direktore.

Kopējā Covid-19 gultu noslodze ir 73% ar izvērsto gultu skaitu, tomēr šāds apmērs panākts gan iepriekšējā, gan šajā nedēļā atverot papildu 100 gultasvietas.

Lielāka slodze ir tieši Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, kur Covid-19 gultasvietu noslogojums ir vairāk nekā 80%.

Intensīvās nodaļas gultasvietu noslogojums arī ir augsts - Austrumu slimnīcā - 85%, Liepājas slimnīcā, Vidzemes reģionālajā slimnīcā un Rēzeknes slimnīcā tas sasniedzis 100%.

"Jebkurš nākamais pacients faktiski pašlaik ir ar risku viņam to gultu neatrast," sacīja NMPD direktore.

Tāpat Cipule atklāja, ka Ziemeļkurzemes slimnīcā Covid-19 pacientu skaits ietekmē citu neatliekamu pakalpojumu sniegšanu.

Jau ziņots, ka pirmdien Latvijā atklāti 584 jauni Covid-19 gadījumi, savukārt 16 sasirgušie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Šis ir līdz šim lielākais Latvijā vienā diennaktī mirušo Covid-19 pacientu skaits. Līdz šim kopumā mirušas 288 personas, kurām bija apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

Pēdējās diennakts laikā Latvijā veikti 9764 Covid-19 testi, no kuriem pozitīvi bijuši 6%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 22 104 cilvēki. Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās ar Covid-19 Latvijā saslimuši 8411 cilvēki, savukārt pārējos saslimušos SPKC klasificē kā izveseļojušos.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pagājušajā diennaktī ir stacionēti 143 Covid-19 pacienti, bet no slimnīcām izrakstītas 75 personas. Šis ir līdz šim lielākais diennaktī stacionēto Covid-19 pacientu skaits.

Tādējādi kopumā stacionāros patlaban ārstējas jau 709 pacienti, no kuriem 667 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 42 - ar smagu slimības gaitu. Šis ir līdz šim lielākais kopumā slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits.

Pēc veselības nozares amatpersonu sniegtās informācijas, decembra sākumā Latvijas slimnīcās bija izbrīvētas ap 800 gultas Covid-19 pacientiem, taču lielākā problēma ir nodrošināt medicīnas personālu, kas aprūpētu saslimušos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu