Visu plānveida palīdzību slimnīcās varētu pārtraukt, Covid-19 gultu noslogojumam pārsniedzot 90%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Visa plānveida palīdzība slimnīcās tiks pārtraukta, kad Covid-19 pacientu gultu noslogojums būs lielāks par 90%, pieņemot, ka vairs nebūs iespējams palielināt šo skaitu, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē teica Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka.

Viņā sacīja, ka šādā gadījumā ņems vērā arī ārstniecības personu pieejamību.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktore Liene Cipule sēdē teica, ka kopējā Covid-19 gultu noslodze patlaban ir 73%.

Vēl viens kritērijs, kam piepildoties, tiktu apturēta plānveida pakalpojumu sniegšana, ir vairāk nekā 85% intensīvās terapijas gultu noslogojums, skaidroja Janka. Patlaban, vadoties pēc ministrijas pārstāves sacītā, intensīvās terapijas gultasvietu noslogojums ir aptuveni 80%.

Kā norādīja Janka, šobrīd pakalpojumi ārstniecības iestādēs ir ierobežoti, bet joprojām nodrošina akūto pacientu aprūpi. Vienlaikus jau patlaban "pacienti stacionārā nonāk jau ar ielaistām slimības formām", atzina Janka.

Viņa tostarp atklāja, ka patlaban Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā ir divas nodaļas, kur atklāta inficēšanās ar Covid-19.

Runājot par Covid-19 testēšanas kapacitāti, Janka skaidroja, ka viens no veidiem, kā celt un noturēt vienmērīgu testēšanās apmēru arī brīvdienās, būtu mērķtiecīgas testēšanas īstenošana sociālās aprūpes centros.

Stradiņa slimnīcas vadītājs: Neesam tālu no plānveida palīdzības atcelšanas

Patlaban Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) galvenā problēma ir tieši personāla pieejamība - neesam tālu no plānveida palīdzības atcelšanas, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē uzsvēra ārstniecības iestādes valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.'

Viņš teica, ka Stradiņa slimnīcā ar Covid-19 patlaban slimo vai kā kontaktpersonas noteikti 105 darbinieki.

Muciņš sacīja, ka palīdzības ierobežošana notiek pakārtoti ārstniecības personu trūkumam, pēc principa - tur, kur vairs nav mediķu, tur arī tiek atcelta pakalpojumu nodrošināšana.

Jau ziņots, ka pirmdien Latvijā atklāti 584 jauni Covid-19 gadījumi, savukārt 16 sasirgušie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Šis ir līdz šim lielākais Latvijā vienā diennaktī mirušo Covid-19 pacientu skaits. Līdz šim kopumā mirušas 288 personas, kurām bija apstiprināta saslimšana ar Covid-19.

Pēdējās diennakts laikā Latvijā veikti 9764 Covid-19 testi, no kuriem pozitīvi bijuši 6%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimuši 22 104 cilvēki. Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās ar Covid-19 Latvijā saslimuši 8411 cilvēki, savukārt pārējos saslimušos SPKC klasificē kā izveseļojušos.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pagājušajā diennaktī ir stacionēti 143 Covid-19 pacienti, bet no slimnīcām izrakstītas 75 personas. Šis ir līdz šim lielākais diennaktī stacionēto Covid-19 pacientu skaits.

Tādējādi kopumā stacionāros patlaban ārstējas jau 709 pacienti, no kuriem 667 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 42 - ar smagu slimības gaitu. Šis ir līdz šim lielākais kopumā slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits.

Pēc veselības nozares amatpersonu sniegtās informācijas, decembra sākumā Latvijas slimnīcās bija izbrīvētas ap 800 gultas Covid-19 pacientiem, taču lielākā problēma ir nodrošināt medicīnas personālu, kas aprūpētu saslimušos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu