Armēnijas opozīcija sāk pilsoniskās nepakļaušanās akciju (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Armēnijas galvaspilsētā Erevānā protestētāji otrdien pilsoniskās nepakļaušanās akcijas gaitā bloķēja ielas, šādi cenšoties piespiest premjerministru Nikolu Pašinjanu pamest amatu ar Azerbaidžānu noslēgtā pamiera dēļ, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Skanot saukļiem "Armēnija bez Nikola" un "Nodevējs", opozīcijas atbalstītāji nobloķēja satiksmi pilsētas ielās un apturēja metro satiksmi. Policija vairākus desmitus demonstrantu aizturējusi.

Premjeru atkāpties otrdien mudināja arī ietekmīgais Armēnijas Apustuliskās baznīcas galva katolikoss Garegins, lai "izvairītos no traģiskas notikumu attīstības". Viņš arī brīdināja par "pieaugošo spriedzi sabiedrībā".

Pagājušajā nedēļā 17 opozīcijas partijas paziņoja, ka Pašinjanam ir laiks līdz pirmdienai, lai atkāptos, un ierosināja, ka pienākumu pildīšanu varētu uzņemties ekspremjers Vazgens Manukjans.

Pašinjans sacīja, ka negrasās atkāpties un ka pamiers ar Azerbaidžānu bijusi vienīgā iespēja, lai nodrošinātu Kalnu Karabahas izdzīvošanu.

Kaut arī Kalnu Karabaha vienošanās rezultātā zaudējusi plašas teritorijas, tās nākotnei ir iegūtas zināmas garantijas līdz ar 2000 Krievijas miera uzturētāju izvietošanu.

9.novembrī Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā.

Vienošanās paredz, ka armēņi zaudē daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabahas nākotnes politiskais statuss arī pēc vienošanās noslēgšanas paliek nenoteikts.

Kalnu Karabahas neatkarību līdz šim neviena valsts nav atzinusi, arī ne Armēnija, kas Kalnu Karabahai sniedz visa veida atbalstu.

Francijas Senāts 26.novembrī aicināja Francijas valdību atzīt Kalnu Karabahu par neatkarīgu valsti.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu