Suņi mūs saprot sliktāk, nekā mums šķiet (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Suns. Ilustratīvs foto.
Suns. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Suņa smadzenes nespēj atšķirt vārdus, kuros ir izmainīta viena skaņa, piemēram, vārdu “skriet” no vārda “riet”. 

Visticamāk, tu domā, ka tavs suns ir visgudrākais pasaulē, kad tas ir iemācījies pēc pavēles apsēsties vai dot ķepu, tomēr pētnieki noskaidrojuši, ka lielākā daļa suņu savā dzīvē spēj uztvert ierobežotu vārdu skaitu. Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Royal Society Open Science”, skaidrots, kāpēc tā ir. 

Pētījumā atklāts, ka suņu smadzenes nespēj izšķirt cilvēku teiktus vārdus, kas atšķiras ar vienu skaņu, piemēram, “lekt” un “likt”. Tas suņus padara līdzīgus cilvēku mazuļiem, kuri arī nespēj atšķirt vārdus, kuriem ir līdzīgas skaņas. Tiesa, 14 līdz 20 mēnešu vecumā mazulis parasti sāk apgūt to, ka katrai skaņai ir nozīme. Izskatās, ka suņi gan savas dzīves laikā skaņu atšķirības neuztver. 

“Suņi neuztver visas valodas skaņu detaļas, kad tie klausās vārdos. Nākotnes pētījumi atklās, vai tas ir tāpēc, ka suņu smadzenes vienkārši nespēj šīs detaļas uztvert,” komentēja pētījuma vecākais autors Atila Andiks. 

Pētījumā zinātnieki aplūkoja 17 suņu smadzeņu viļņus, izmantojot elektroencefalogrāfiju. Šis ir viens no pirmajiem pētījumiem, kurā izmantota šī smadzeņu darbības novērošanas tehnoloģija.  

Kad suņus viņu saimnieki atveda uz laboratoriju, viņi tika nosēdināti uz matrača. Kad suņi bija apraduši ar apkārtējo vidi, viņiem pie galvas tika pielīmēti elektrodi. Suņi pēc tam klausījās vārdus, kurus viņi zināja, piemēram, “sēdēt”, kā arī dažādus bezjēdzīgus vārdus, kas izklausījās līdzīgi pareizajam vārdam, un pilnīgi bezjēdzīgus vārdus, kas izklausījās pilnīgi citādi. 

Suņu smadzenes spēja ātri atšķirt vārdus, kurus viņi zināja, no pilnīgi bezjēdzīgajiem vārdiem, kas izklausījās pilnīgi citādi. Tomēr viņu smadzenes, šķiet, nespēja atšķirt vārdus, kurus viņi zināja, no līdzīgiem, tomēr bezjēdzīgiem vārdiem. Pētnieki saka, ka līdzīgi ir ar līdz 14 mēnešiem veciem zīdaiņiem. 

Nav tā, ka suņi nespēj sadzirdēt atšķirīgas skaņas. Problēma ir smadzenēs, kur norisinās šo skaņu apstrāde un interpretācija. Nākotnes pētījumos pavisam noteikti šis atklājums būs jāapstiprina.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu