Nemainoties situācijai, līdz gada nogalei varētu būt aizpildītas 1000 Covid-19 pacientu gultas (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jurijs Perevoščikovs.
Jurijs Perevoščikovs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Nemainoties epidemioloģiskajai situācijai Latvijā līdz gada nogalei varētu būt aizpildītas 1000 gultas Covid-19 pacientu izvietošanai, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atzina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Iepriekš bija pieaugums par 50 gultām nedēļā, pēc tam sekoja pieaugums par 100 gultām nedēļā, bet aizvadītajā nedēļā pieaugums sasniedza pat 200 gultas nedēļā. Visticamāk, pēc nedēļas sekos pieaugums par 200 papildus gultām, kuras būs aizņemtas, deputātiem skaidroja Perevoščikovs.

"Ja nekas nemainīsies gada beigās mēs varam nokļūt līdz ciparam, kad 1000 gultas būs aizpildītas," norādīja Perevoščikovs. Viņš arī piebilda, ka Lietuvā aptuveni 1600 gultas aizpildītas ar Covid-19 pacientiem un slimnīcas pārveidojušās par infekcijas perēkļiem.

Perevoščikovs arī deputātus informēja, ka Latvijā inficēšanās visstraujāk izplatās Latgalē, Rīgā un Zemgalē. No 119 administratīvajām teritorijām faktiski aptuveni 80% patlaban ir ar pietiekami nelabvēlīgu situāciju.

Vēl ļoti satraucošs faktors ir tas, ka katru nedēļu pieaug to cilvēku skaits, kuriem ir risks par slimības smagāku norisi. Tie ir cilvēki virs 50 un 65 gadu vecuma, piebilda Perevoščikovs.

Perevoščikovs arī informēja, ka iepriekš valdības noteiktie ierobežojumi attiecībā uz skolēniem ir iedarbojušies un kopējā bērnu saslimstība nepieaug un pat samazinās.

"Interesanti, ka personām vecumā no 15 līdz 49 gadiem jeb personām, kas ikdienā strādā vai mācās, saslimstība ir mazliet apturēta. Visticamāk, tas saistīts ar ierobežojumiem pasākumiem sabiedriskajās vietās. Gados veciem cilvēkiem inficēšanās pieaug un tas ir saistīts ar to, ka slimība diezgan intensīvi izplatās sociālās aprūpes iestādes un stacionāros," paziņoja Perevoščikovs.

Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati liecina, ka pagājušajā diennaktī stacionēts 101 Covid-19 pacients, savukārt slimnīcās kopumā patlaban ievietoti 722 Covid-19 pacienti.

No visiem stacionētajiem Covid-19 pacientiem 45 ir ar smagu slimības gaitu, bet 677 - ar vidēju.

Veselības ministrija vakar paziņoja, ka patlaban pieejamas 796 gultas Covid-19 pacientu ārstēšanai. Lai nodrošinātu Covid-19 pacientu ārstēšanu slimnīcās, valdība vakar lēma piešķirt papildu 8,19 miljonus eiro jaunu gultas vietu izveidei Covid-19 pacientiem, pārprofilējot slimnīcās jau esošās gultas, kā arī nodrošinot nepieciešamo papildu aprīkojumu.

370 000 eiro tiks novirzīti 52 gultu izveidei un esošo Covid-19 pacientu gultu papildu aprīkojumam, atbilstoši esošajam un papildus prognozētajam pacientu skaitam.

Tikmēr apmēram 150 000 eiro tiks virzīti Covid-19 pacientu nodaļas izveidei ar 15 gultām Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības slimnīcā Balvos. Veselības ministrija ir apzinājusi slimnīcas un ņemts vērā, ka slimnīca Balvos šobrīd ir ātri pielāgojama Covid-19 pacientu uzņemšanai un ārstēšanas nodrošināšanai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu