"Jaunā kuratora" balvu ieguvusi Tīna Pētersone

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Tīna Pētersone
Tīna Pētersone Foto: publicitātes

"Rīgas Fotogrāfijas biennāles - Next 2021" un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) konkursa "Jaunais kurators" balvu ieguvusi Tīna Pētersone ar izstādes idejas pieteikumu "Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit", informē Rīgas Fotogrāfijas biennāles pārstāve Mārīte Lempa.

Viņa pavēstīja, ka konkursa uzvarētājas Pētersones kūrētā izstāde būs redzama Latvijas Mākslas akadēmijas eksperimentālajā izstāžu telpā "Pilot", Vāgnera ielā 3, Rīga, "Rīgas Fotogrāfijas biennāles - Next 2021" programmas ietvaros. Izstādes atklāšana notiks 2021. gada aprīlī.

Pēc Lempas paustā, ar konkursa "Jaunais kurators" palīdzību jaunajiem kuratoriem Latvijā tiek dota iespēja mainīt ierasto izstāžu veidošanas politiku. Tāpat ar konkursa starpniecību tiek aktualizēta diskusija - cik liela nozīme mūsdienu mākslas un kultūras procesos ir kuratoram kā radošai personībai un mediatoram, lai veidotu veiksmīgāku dialoga mehānismu ar sabiedrību, uzsvēra Rīgas Fotogrāfijas biennāles pārstāve.

Balva "Jaunais kurators" Latvijā tiek pasniegta pirmo reizi. Sadarbojoties LMA un Rīgas Fotogrāfijas biennālei, balvu plānots pasniegt biennāles "Next" programmās arī nākotnē, radot jaunu lokālās mākslas ekosistēmas platformu, kurā jaunie kuratori aicināti izaicināt sevi, piedāvājot savu skatījumu uz šodien aktuālo attēla kultūrā.

Balvu piešķīra starptautiska žūrija - kurators, mākslinieks, kritiķis un kuratoru aģentūras "Publics" mākslinieciskais vadītājs Pols O’Nīls no Īrijas, kurators un kritiķis Andris Brinkmanis, mākslas zinātniece Antra Priede, kuratore un mākslas zinātniece Maija Rudovska un Rīgas Fotogrāfijas biennāles programmas vadītāja Inga Brūvere.

Lempa atzīmēja, ka Pētersones pieteiktais projekts pēta dzimuma performanci interneta iepazīšanās aplikācijās. Kuratores aicinājums radīt jaunu darbu sēriju māksliniekiem, sakņojas pētnieciskajā interesē par postmodernās romantikas konceptu, interneta mediētām attiecībām un dzimum-specifisku uzvedību.

Žūrijas komentārā par izstādes "Lai iemīlētos, klikšķiniet šeit" pieteikumu uzsvērts, ka Pētersones kuratoriālais priekšlikums šķita interesants izvēlētās tēmas dēļ, kas aplūko mūsdienu romantisko attiecību modeļus, kur dominē atsvešinātība un nepastāvīgums.

"Tas attiecīgi rezonē ar šā brīža globālo kultūras kontekstu. Izvēlētie mākslinieki, ar kuriem autore strādās pie projekta, lieliski atspoguļo šo tematiku un Tīnas pieteikumā ieskicē risinājumus, kas ir saistoši gan telpiski, gan saturiski,"

norādījusi žūrija.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu