Atsavinās 110 000 eiro vērtu īpašumu Ogres bibliotēkas un bērnudārza vajadzībām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma jaunu likumu, kas nosaka, ka bērnudārza "Cīrulītis" darbības nodrošināšanai un Ogres Centrālās bibliotēkas ēkas būvniecībai tiks atsavināts 110 000 eiro vērtu īpašumu Ogrē, Brīvības ielā 37b.

Tiks atsavināts īpašums 8500 kvadrātmetru platībā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) norāda, ka saskaņā ar SIA "Eiroeksperts" atzinumu, "taisnīga atlīdzība" par īpašumu būtu 110 000 eiro.

Īpašums pieder divām personām. Persona, kurai pieder viena ceturtdaļa īpašuma, ir piekritusi atsavināšanai un saņems 27 750 eiro. Savukārt īpašniece, kurai pieder trīs ceturtdaļas īpašuma un kurai pienāktos 83 250 eiro, noteiktajā termiņā nebija pašvaldībai sniegusi atbildi par iespējamo īpašuma atsavināšanu. Īpašniecei nosūtītā vēstule atgriezta Ogres novada pašvaldībai un, pārbaudot Mantojumu reģistru, nav konstatēta arī īpašnieces atstātā mantojuma lietas izsludināšana.

Ogres novada pašvaldība Luksemburgā bāzētajai Troisvierges komunālajai pārvaldei nosūtījusi vēstuli ar lūgumu sniegt informāciju par īpašnieces radiniekiem, kuri, iespējams, varētu pretendēt uz atstāto mantojumu un mantojuma lietas atklāšanos. Līdzko būs noskaidroti mantinieki, nauda viņiem tikšot izmaksāta.

Pamatojoties uz Atsavināšanas likumu, ja īpašnieka dzīvesvieta nav zināma vai viņš nav sniedzis informāciju par savu bankas kontu, atlīdzību ieskaita šim nolūkam atvērtā bankas kontā un pēc pieprasījuma izmaksā nekustamā īpašuma bijušajam īpašniekam, viņa mantiniekiem vai saistību un tiesību pārņēmējiem. Uz atlīdzību iespējams pretendēt desmit gadu no atlīdzības noguldīšanas dienas. Ja šajā laika posmā uz naudu neviens nepretendēs, tā tiks ieskaitīta atpakaļ pašvaldības budžetā.

Lai realizētu jaunas bibliotēkas ēkas būvniecību, 2019.gadā starp VARAM, SIA "Latvijas vides investīciju fonds" un Ogres novada pašvaldību tika parakstīts līgums par projekta "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana izbūvējot Ogres Centrālās bibliotēkas ēku" īstenošanu. Saskaņā ar to, no Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta bibliotēkas būvniecībai tiek piešķirts līdzfinansējums piecu miljonu eiro apmērā.

Pašvaldība norāda, ka projekta īstenošanas periods ir 28 mēneši un, laicīgi neatsavinot īpašumu, var tikt kavēti būvniecības termiņi un apdraudēta finansējuma saņemšana.

Pašvaldība arī norāda, ka uz būvdarbu veikšanas laiku bibliotēkas krājums - 73 500 vienības - ir izvietots dažādās Ogres novada pašvaldībai piederošajās ēkās. Ja kavēsies būvniecības procesa realizācija, Ogres novada pašvaldība nespēs pilnvērtīgi veikt likumā "Par pašvaldībām" noteiktās funkcijas - rūpēties par kultūras mantojuma uzkrāšanu un sniegt iedzīvotājiem informācijas un neformālās izglītības pakalpojumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu