Baltkrievijas atslēgšana no SWIFT: "burvju nūjiņa" vai nereāls scenārijs?

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Jau četrus mēnešus Baltkrievijā turpinās protesti pret valsts autoritārā vadītāja Aleksandra Lukašenko sesto prezidentūras termiņu. Galvenais protestējošo mērķis ir panākt Lukašenko atkāpšanos, taču tas joprojām nav izdevies. Lai to panāktu, izskanējušas runas izmantot nopietnāko ekonomisko sankciju rīku – atslēgt Baltkrieviju no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT.

Šī iniciatīva ir noteikta kā viena no potenciālajām Rietumvalstu sankcijām, ko varētu noteikt pret Minsku. Pirmo reizi tā izskanēja novembra vidū, bet nesen opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas birojs tīmeklī veica aptauju, vai baltkrievi paši atbalsta valsts atslēgšanu no SWIFT sistēmas.

Tā rezultātā vairāk nekā 60% no 406 tūkstošiem cilvēku atbalstīja šādu priekšlikumu.

Vācijas medijs “Deutsche Welle” skaidroja, vai tiešām Baltkrievijas atslēgšana no SWIFT sistēmas spēs panākt Lukašenko atkāpšanos.

Atslēgšana no SWIFT draud ar ekonomikas sabrukumu

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) ir starptautiska informācijas apmaiņas un maksājumu veikšanas sistēma, kas tiek izmantota starp finanšu iestādēm. Šajā sistēmā darbojas faktiski visas pasaules valstis. Baltkrievija šo sistēmu izmanto kopš 1994. gada.

Argumentējot nepieciešamību atslēgt Baltkrieviju no SWIFT sistēmas, Tihanovskas štābs norāda, ka šis solis pilnībā apturēs Baltkrievijas ekonomiku.

“Baltkrievijas ekonomika nevarēs funkcionēt bez ārvalstu valūtas pieplūduma, jo Baltkrievijai ir atvērtā tipa ekonomika un tā pilnībā ir atkarīga no naudas plūsmas, kas nāk no Eiropas valstīm,” teikts opozīcijas štāba ziņojumā.

Tiek norādīts, ka gadījumā, ja Baltkrievija tiks atslēgta no SWIFT sistēmas, tad bankas nevarēs veikt valūtas operācijas.

“Ar maksājumiem dažādās valūtās ir saistītas visas importa un eksporta operācijas, kā arī daļa no maksājumiem vienkāršajiem iedzīvotājiem.

Ja Baltkrievija tiktu atslēgta no SWIFT sistēmas, tad tas nozīmētu ekonomikas sabrukumu. Skaidrs, ka tas būtu neizturami sāpīgs trieciens Lukašenko režīmam,”

sacīja kompānijas “Alpari Eurasia” analītiķis Vadims Josubs.

Tāpat Josubs skaidro, ka no SWIFT valsti var neatslēgt pilnībā. To var izdarīt ar atsevišķām bankām.

“Katrai bankai ir slēgts savs līgums ar maksājumu sistēmu. Tīri tehniski no šīs sistēmas var atslēgt vienu vai otru banku, vai arī visas konkrētās valsts bankas. Tajā gadījumā bankas, kuras ir pieslēgtas Krievijas maksājumu sistēmai, brīvi varēs veikt maksājumu Krievijas sistēmā Krievijas vai Baltkrievijas rubļos. Tomēr citās valūtās veikt maksājumus nebūs iespējams,” skaidroja Josubs.

Pēc analītiķa teiktā, pāreja uz alternatīvo Krievijas maksājumu sistēmu, kurai pašlaik aktīvi pieslēdzas Baltkrievijas bankas, situāciju neglābs.

“Ir jāsaprot, ka atslēgšana no SWIFT nozīmē vienu – banka ir apsūdzēta nopietnos noziegumos, piemēram, terorisma finansēšanā. Šajā gadījumā arī Krievijas maksājumu sistēmai labāk ir neslēgt līgumu ar šādu banku, pretējā gadījumā pret to tiks noteiktas sankcijas. Tāpēc, lai arī tehniski ir tāda iespēja, diez vai Krievijas maksājumu sistēma glābs Baltkrievijas bankas,” sacīja Josubs.

Atslēgšana no SWIFT – maz ticams scenārijs

Atslēgšana no SWIFT sistēmas kā spēcīgs sankciju līdzeklis pret valstīm ir izmantots arī iepriekš, taču tādu piemēru ir ļoti maz. Šī sistēma nedarbojas Ziemeļkorejā, kuras bankas ir apsūdzētas Phenjanas kodolieroču programmas finansēšanā.

Tāpat no SWIFT sistēmas ir atslēgtas atsevišķas Irānas bankas, kas finansējušas masu iznīcināšanas ieroču programmas, kā arī starptautisko terorismu. Tāpat arī tās Krievijas bankas, kas darbojas okupētajā, Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, ir atslēgtas no SWIFT sistēmas.

Analizējot šos precedentus, Baltkrievijas eksperti netic, ka kaut kas tamlīdzīgs ir iespējams attiecībā uz Baltkrieviju.

“Pagaidām Baltkrievijas valdību ir grūti apsūdzēt tik smagos noziegumos kā masu iznīcināšanas ieroču radīšana, tādēļ šis ir ļoti maz ticams scenārijs,” sacīja Josubs.

Savukārt “Sense Analytics” politiskais analītiķis Artjoms Šraibmans Baltkrievijas atslēgšanu no SWIFT dēvē par fantastiku.

“Valstīs, kas ir rupji pārkāpušas cilvēktiesības, kas ir izraisījušas karus, kas ir atklājušas uguni pret slimnīcām un pilsētām, kas ir izmantojušas pat ķīmiskos ieročus pret saviem iedzīvotājiem, SWIFT sistēma darbojas joprojām. Tāpēc ir ļoti nesamērīgi un naivi gaidīt, ka kaut kas tāds notiks Baltkrievijā. Arī neraugoties uz to, ka šeit ir ļoti augsts represiju līmenis,” teica Šraibmans.

Pēc viņa teiktā, diskusija par Baltkrievijas atslēgšanu no SWIFT, ko iniciēja Tihanovskas komanda, drīzāk ir spiediena izdarīšana ar retorikas palīdzību.

“Runas, ka režīms ir tik toksisks, ka ir jāatslēdz starptautiskā maksājumu sistēma, pilnīgi noteikti nav labas ziņas režīmam. Tāpat Tihanovska to var izmantot kā argumentu sarunās ar Rietumvalstu līderiem, sak, mums cilvēki ir gatavi pat uz ko tādu, tāpēc mierīgi var ieviest ekonomiskās sankcijas pret Baltkrievijas režīmu,” sacīja Šraibmans.

Izslēgšana no SWIFT sistēmas Lukašenko negāzīs

Pat ja arī teorētiski pieļauj iespēju, ka opozīcijai tomēr izdodas panākt Baltkrievijas atslēgšanu no SWIFT, eksperti šaubās, vai šis solis būs pietiekami efektīvs.

“Ja tas tiek darīts ar mērķi nomainīt nedemokrātisku varu, tad ir sliktas ziņas – līdzīgi precedenti ar Irānu un Ziemeļkoreju pierāda, ka vēlamo rezultātu neizdosies sasniegt,” brīdināja Josubs.

Tikām Šraibmans sacīja, ka Baltkrievijas atslēgšana no SWIFT sistēmas varētu ievērojami sašķobīt Lukašenko režīma pozīcijas, taču tā nebūs “burvju nūjiņa”, kas ātri un nesāpīgi ļaus atrisināt radušās problēmas.

“Politiskās sekas ir ļoti neparedzamas, jo nav skaidrs, kā reaģēs Baltkrievijas sabiedrība. Lukašenko, protams, nekur nepazudīs, taču tas var radīt jaunu un spēcīgu neapmierinātības un protestu vilni. Tikpat labi var būt arī pretējs efekts – cilvēki šādā brīdī var būt aizņemti ar sadzīves problēmām, piemēram, uztraukties par savu drošību un veikalos iepirkt pārtikas un medikamentu rezerves,” teica Šraibmans.

Analītiķis saka, ka visticamākais scenārijs ir tas, ka Lukašenko tāpat spēs saglabāt varu, un tas viņam izdosies, vēl vairāk “pieslienoties Krievijai”. Un tas, savukārt, nozīmē, ka teorētiskā atslēgšana no SWIFT sistēmas savu mērķi nepanāks.

“Pastāv risks, ka bez humāniem apsvērumiem arī pašas Rietumvalstis nebūs gatavas atslēgt Baltkrieviju no SWIFT. Tās neuzņemsies atbildību, ka Baltkrievija tīri teorētiski tiktu iegrūsta Krievijas jurisdikcijā,” rezumēja Šraibmans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu