ĀM: Transatlantiskā vienotība ir svarīga, veidojot politiku attiecībā pret Ķīnu un Krieviju (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO līderi
NATO līderi Foto: SCANPIX

Neatkarīgi no ASV administrāciju maiņas, Eiropas Savienībai (ES) un ASV ir jāturpina cieši sadarboties, jo Transatlantiskā vienotība ir svarīga, veidojot politiku attiecībā pret Ķīnu un Krieviju, uzsvēra Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretāra vietnieks - politiskais direktors Jānis Mažeiks.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, šodien attālināti notika Baltijas, Ziemeļvalstu un ASV Ārlietu ministriju politisko direktoru "e-PINE" sanāksme, kurā pārrunāja tādus jautājumus kā transatlantiskā sadarbība un drošība, attiecības ar Ķīnu un Krieviju, situācijas attīstība Baltkrievijā un Kalnu Karabahā, kā arī aktualitātes Arktikas reģionā. Latviju sanāksmē pārstāvēja Mažeiks.

ĀM politiskais direktors norādīja, ka

līdzīgi domājošām valstīm ir jābūt vienotām un principiālām jautājumos, kas saistīti ar mūsu kopīgām vērtībām un drošību tās plašākā izpratnē.

Latvijai būtiski stiprināt multilaterālismu, sadarbojoties tādās starptautiskās organizācijās kā Pasaules Veselības organizācija (PVO) un ANO Cilvēktiesību padome. Tas īpaši svarīgi esot patlaban, kad pasaulē notiek cīņa ar Covid-19 pandēmijas radīto apdraudējumu. Eiropas valstīm un ASV jāstrādā vienoti, lai sniegtu atbalstu Baltkrievijas pilsoniskajai sabiedrībai, jo cilvēktiesību situācija Baltkrievijā turpina pasliktināties, skaidroja Mažeiks.

Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis par nepieciešamību turpināt sadarbību starp ASV un Eiropu drošības politikas un aizsardzības spēju veidošanas jautājumos. Tika uzsvērta NATO alianses loma transatlantiskās drošības stiprināšanā, norādot, ka vienota un spēcīga alianse ir un būs galvenais stabilizējošais faktors eiroatlantiskajā telpā.

Diskutējot par Krieviju, Mažeiks uzsvēra, ka ES un ASV ir būtiski saglabāt vienotu un stingru nostāju attiecībā uz Krieviju. Tāpat svarīgi sekot Krievijas iesaistei Baltkrievijas iekšpolitiskajos procesos.

"e-PINE" iniciatīva tika sākta 2003.gadā, lai pastiprinātu ASV sadarbību ar Baltijas valstīm un Ziemeļvalstu reģionu. Šajā formātā Ārlietu ministriju politiskie direktori tiekas divas reizes gadā. "e-PINE" galvenie sadarbības virzieni ir drošības politika, kaimiņpolitika un ekonomisko attiecību attīstība.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu