Kims Kiduks ieradās Latvijā, lai kārtotu lietas; viņš nomira Rīgā, nevienam nezinot (17)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

11. decembrī vienā no Rīgas slimnīcā nomira dienvidkorejiešu kinorežisors Kims Kiduks. Mediju rīcībā esošās ziņas liecina, ka Latvijā viņš ieradās 20. novembrī. Portāls "Meduza" ir noskaidrojis dažas detaļas par Kima Kiduka uzturēšanos Igaunijā un Latvijā, kā arī mēģinājis noskaidrot, kādēļ neviens nezināja, ka režisors atrodas slimnīcā.

Pēdējos gados Kims Kiduks bija cieši saistīts ar Krieviju un Kazahstānu. 2019. gadā viņš bija Maskavas kino festivāla žūrijas priekšsēdētājs, bet 2020. gadā notika kinofilmas „Izšķīst” pirmizrāde. Šī filma bija uzņemta krievu valodā Kazahstānā.

Kims Kiduks ir saņēmis 69. Starptautiskā Venēcijas kinofestivāla galveno balvu - "Zelta lauvu" par 2012. gada kinolenti "Pietà" jeb "Pieta", savukārt 61. Starptautiskā Venēcijas kinofestivālā viņš saņēma "Sudraba lauvu" kā labākais režisors par 2004. gada kinolenti "3-Iron". Viņš bija 59 gadus vecs.

Dokumentālā kino režisors Vitālijs Manskis zināja sīkāk pastāstīt par Kima Kiduka nāves apstākļiem

Manskis bija viens no pirmajiem, kurš paziņoja par režisora nāvi. Viņš skaidroja, ka pie viņa vērsušies draugi, lai lūgtu palīdzību kontaktu nodibināšanā ar Latvijas varasiestādēm un Kima Kuduka ārstēšanā (Vitālijs Manskis Latvijā dzīvo jau sešus gadus). To viņš pastāstīja televīzijas kanālam „Doždj”.

"Es izstāstīju tikai to, kas man ir zināms. Nevaru galvot par stāstītā precizitāti. Kims Kiduks darba darīšanās uzturējās Igaunijā. No Igaunijas viņš kādā brīdī ieradās Latvijā, to īpaši nevienam nestāstot. Viņš atbrauca, lai Latvijā iegādātos zemi, vai māju un izmantotu to kā pamatojumu uzturēšanās atļaujas iegūšanai," Manskis stāstījis portālam "Meduza".

Manskis uzskata, ka Kims Kiduks Latvijā uzturējās kopš 24. novembra. Periodiski viņš sazinājies arī ar kolēģiem ārpus Latvijas, savukārt aptuveni 5. decembrī šie kontakti pārtrūkuši, taču tas viņam tuvāko draugu vidū nav izraisījis satraukumu.

Tikai vēlāk kļuva zināms, ka Kims Kiduks atrodas slimnīcā. Manskis zināja teikt, ka sākotnēji runa nav bijusi par koronavīrusu, bet gan par nieru mazspēju.

"Radās ideja, bet es tajā nekādā veidā neiesaistījos, aizvest viņu uz Vāciju. Un pie manis jau vērsās kā pie vidutāja. Viņš pēdējā laikā daudz uzturējās Krievijā, bet es esmu krievu un latviešu kinematogrāfists, tādēļ pie manis arī vērsās, lai es palīdzētu sazināties ar Latvijas valsts institūcijām, ar ko es arī nodarbojos," uzsvēra Manskis.  

Viņš jau risināja sarunas ar Latvijas Valsts kino nozares vadību un pilsētas varasiestādēm, taču tajā brīdī tika saņemta informācija, ka Kims Kiduks ir miris jau ar apstiprinātu diagnozi Covid-19.

Vitālijs Manskis ir pārliecināts, ka režisora kontaktu pārtraukšana ar draugiem un tuviniekiem bija vistiešākā veidā saistīta ar fizisku nespēju šos kontaktus uzturēt.

"Varbūt stāvoklis bija ārkārtīgi smags. Koma vai kaut kas tamlīdzīgs. Ar viņa lietām lielākoties nodarbojās Kima Kiduka tulce. Pašlaik visi gaida oficiālu paziņojumu, ar kuru klajā būtu jānāk viņa meitai, kura dzīvo Dienvidkorejā. Korejas vēstniecība Latvijā līdz šim paziņojumam nekādā veidā situāciju nekomentēs," sacīja Manskis.

Viņš arī norādīja, ka Latvijā Kims Kiduks bija viens. Un tas viņam bija raksturīgi – būt vienpatim.

„Es ar viņu kontaktējos divas reizes festivālos. Tā kā es veidoju filmu Ziemeļkorejā, man bija interesanti ar viņu aprunāties. Viņš nebija nekāda zvaigzne vispārpieņemtajā nozīmē, viņš tā neizturējās. Daudz mazākas zvaigznes par viņu bieži vien ir kā nepieejami cietokšņi, bet viņš viens pats staigāja pa pilsētu, apmeklēja kaut kādus tirgus”, norāda režisors.

Manskis atzīmēja, ka viņam nebija zināms, ka Kims Kiduks uzturas Latvijā.

Portāls „Meduza” sazinājās arī ar kinematogrāfisti Tatjanu Mulbeieri, kura dzīvo Igaunijā.  Viņa apstiprināja, ka Kims Kiduks bija Igaunijā kopš 20. novembra, bet pēc tam devās uz Latviju.

„Viņam bija lieli plāni: Maskavas kinofestivāli, viņam bija jāorganizē pasākumi, jāvada jauniešu festivāli un jābūt žūrijas priekšsēdētājam. Taču viss [robežas] jau bija slēgts. Tādēļ atrašanās Igaunijā faktiski bija spiesta lieta,” viņa atzīmēja.

Tatjana skaidroja, ka Igaunijā bija mēģināts izdarīt tā, lai režisoram tur būtu tiesības strādāt.

„Vajadzēja tikai visu noformēt. Latvijā viņam atteica uzturēšanās atļauju. Igaunijā jautāja – kāda iemesla pēc? Sākās kaut kāda skaidrošanās un viņu izsauca [no Igaunijas uz Latviju] uz pārrunām. Viņam tur bija nekustamais īpašums un līdz ar to arī tiesības uz uzturēšanās atļauju, taču viņam atteica – un līdz februāra vidum viņam bija laiks šo lietu izskatīt atkārtoti,” viņa sacīja.

Ir zināms, ka līdz tam laikam, proti, februārim viņš drīkstēja uzturēties Eiropas Savienībā.

Tatjana personīgi režisoru pēdējo reizi redzēja brīdī, kad viņš sēdās automašīnā, lai dotos uz Latviju. Pēc 2. decembra viņš pārstājis uzturēt kontaktus. Taču vēsts par Kima Kiduka nāvi viņai bija negaidīts pārsteigums.

„2. decembrī viņš atsūtīja tikai emodži – un es turpināju rakstīt, gaidot kaut vai tādas atbildes... Viņam bija daudz dažādu sarežģījumu, viņš pārdzīvoja triumfus un kritienus. Viņš bija ļoti piesardzīgs cilvēks. Kā jebkurš radošs cilvēks – ārkārtīgi vērīgs, ļoti smalki jūtošs vissīkākās izmaiņas veselībā, izskatā, it visā. Viņš bija ļoti jutīgs un arī uzmanīgs,” uzsvēra Mulbeiere.

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu