Rosina paredzēt administratīvo atbildību par autostāvvietā stāvošu transportlīdzekļu bojāšanu (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Auto maģistrāle Lielbritānijā
Auto maģistrāle Lielbritānijā Foto: Reuters/ScanPix

Iekšlietu ministrija rosina Ceļu satiksmes likumā noteikt administratīvo atbildību par ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanu, sākot kustību ar transportlīdzekli un nenodrošinot ceļu satiksmes drošību.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) skaidroja, ka Ceļu satiksmes likumā ir noteikti ceļu satiksmes dalībnieku vispārīgie pienākumi, proti, ceļu satiksmes dalībniekiem un citām personām jārīkojas tā, lai neradītu satiksmei bīstamas vai satiksmi traucējošas situācijas un nenodarītu zaudējumus. Savukārt Ceļu satiksmes noteikumi nosaka, ka pirms jebkura manevra - braukšanas sākšanas, pārkārtošanās, nogriešanās, apgriešanās braukšanai pretējā virzienā, apdzīšanas, transportlīdzekļa apturēšanas un tamlīdzīgi - transportlīdzekļa vadītājam jāpārliecinās par ceļu satiksmes drošību un par to, vai netiks traucēti citi ceļu satiksmes dalībnieki.

Patlaban Ceļu satiksmes likumā ir paredzēta administratīvā atbildība tikai par traucējumu radīšanu vai ceļu satiksmes drošības nenodrošināšanu, braucot atpakaļgaitā. Tāpēc Ģirģens rosina paplašināt Ceļu satiksmes likumā noteikto administratīvās atbildības tvērumu, proti, paredzot personas saukšanu pie administratīvās atbildības arī par traucējumu radīšanu vai ceļu satiksmes drošības nenodrošināšanu, uzsākot braukšanu.

Tādējādi administratīvā atbildība iestāsies, piemēram, transportlīdzekļa vadītājam, kurš, sākot kustību ar transportlīdzekli, nebūs nodrošinājis ceļu satiksmes drošību, proti, būs izraisījis ceļu satiksmes negadījumu (piemēram, nodarot bojājumus citiem autostāvvietā stāvošiem transportlīdzekļiem, kā arī citos tamlīdzīgos gadījumos, kad ceļu satiksmes negadījuma apstākļi netiek fiksēti, izmantojot saskaņotā paziņojuma veidlapas).

Ģirģens arī atgādināja, ka atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu prasībām 840.papildzīme "Stāvēšanas laiks" norāda uz atļauto transportlīdzekļa stāvēšanas ilgumu. Bet Ceļu satiksmes noteikumu 285.18.apakšpunkts nosaka, ka 840.papildzīmi lieto kopā ar 529.zīmi "Stāvvietu zona" un 537.zīmi "Stāvvieta". Savukārt administratīvā atbildība par 840.papildzīmes prasību pārkāpšanu ir paredzēta Ceļu satiksmes likumā.

Taču minētā tiesību norma patlaban paredz personas saukšanu pie administratīvās atbildības tikai par 840.papildzīmes prasību pārkāpšanu 537.ceļa zīmes darbības zonā. Tāpēc Ģirģens piedāvā pie administratīvās atbildības saukt arī par 840.papildzīmes prasību pārkāpšanu 529.ceļa zīmes darbības zonā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu