Džonsons un Leiena lemj, ka jāturpina pēcbreksita sarunas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons un Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena svētdien nolēmuši turpināt pēcbreksita sarunas.

"Mums šorīt bija noderīga telefona saruna. Mēs apspriedām galvenos neatrisinātos jautājumus," teikts Leienas un Džonsona kopīgajā paziņojumā.

"Pēc gandrīz gadu ilgām sarunām, neskatoties uz to, ka termiņi atkal un atkal nokavēti, mēs domājam, ka šajā brīdī būtu atbildīgi pacensties vēl mazliet," paziņoja abi līderi.

Viņi pavēstīja, ka uzticējuši saviem sarunvedējiem turpināt pēcbreksita sarunas un noskaidrot, vai vienošanos vēl iespējams panākt.

ES delegācijas vadītājs Mišels Barnjē un viņa britu kolēģis Deivids Frosts sestdien veda sarunas līdz vēlam vakaram un turpināja šorīt. Kāda ES amatpersona sacīja, ka pagaidām sarunas notiks Briselē.

Pārejas periods pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES beidzas 31.decembrī, un palicis ļoti maz laika, lai panāktu vienošanos par turpmākajām attiecībām, jo abām pusēm vēl vajadzēs to ratificēt.

Ja vienošanās netiks noslēgta un ratificēta līdz 31.decembrim, ES un Lielbritānijas starpā stāsies spēkā muitas tarifi un cietīs uzņēmumi abās pusēs, bet sevišķi Lielbritānijā.

Apvienotā Karaliste izstājās no ES 31.janvārī.

Džonsons pēc kopīgā paziņojuma ar Leienu izteicās, ka nebūt nav pārliecināts, ka vienošanos izdosies noslēgt.

Viņš norādīja, ka abu pušu starpā joprojām pastāv lielas domstarpības būtiskos jautājumos, bet sacīja, ka cerība ir.

"Lielbritānija noteikti neaizies no sarunām. Es joprojām domāju, ka vienošanās ir iespējama, ja mūsu partneri vēlas to noslēgt," viņš piebilda.

Džonsons paziņoja, ka Lielbritānija sarunās būs tik radoša, cik iespējams, bet nepiekāpsies jautājumos par breksita pamata būtību, Lielbritānijas likumu kontrolēšanu un zvejniecību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu