Bijušais policijas šefs: Sestdienas sapulcēs Rīgā policija savu darbu padarīja ļoti labi (25)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Krastmalā protestē pret Covid-19 noteiktajiem ierobežojumiem
Foto: Krastmalā protestē pret Covid-19 noteiktajiem ierobežojumiem Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sestdienas sapulcēs Rīgā policija savu darbu - neļaut protestiem pāraugt agresijā - padarīja ļoti labi, neveicot liekas represijas, pauda bijušais Valsts policijas (VP) priekšnieks Valdis Voins.

Viņš uzteica to, cik mierīgā veidā cilvēkiem policija likusi doties prom, neizmantojot fizisku spēku, kas, visticamāk, raisītu negācijas pret drošības sargiem gan pūlī, gan sabiedrībā.

Tāpat Voins kā pozitīvo uzsvēra policistu darbības perimetra plašumu, kas pasākumu laikā radījis tik ļoti policijas darbam svarīgo klātbūtnes sajūtu, un parādījis, ka policija situāciju kontrolē.

Voins kopumā ar policijas darbu sestdienas sapulcēs ir apmierināts. Viņaprāt, bijis redzams tas, ka policija bijusi sagatavojusies. "Sagatavošanās pirms pasākumiem bija ļoti svarīga, jo pirms tiem nebija skaidrs šo pasākumu formāts un tas, cik cilvēki tajos piedalīsies," sacīja Voins.

Nākotnē piketus un sapulces ar pārsniegtu atļauto cilvēku skaitu varētu ierobežot ar šo pasākumu organizatoru administratīvu sodīšanu un iepriekšēju brīdināšanu, lai visiem liktu apzināties iespējamās sekas, piebilda Voins.

Viņš norādīja, ka pasākumu rīkotājus un tos, kuri sestdien notikušo sapulču laikā 11.novembra krastmalā un pie Brīvības pieminekļa pārkāpa noteikumus, ir jāsoda "formālā gaisotnē", jo tādā veidā no valsts puses tiek parādīts cienījams žests - tā tolerē un ar izpratni attiecas pret visiem protestiem, kas nav vardarbīgi.

Kā ziņots, sestdien divās savstarpēji nesaistītās sapulcēs pie Brīvības pieminekļa un 11.novembra krastmalā, ko rīkoja, attiecīgi, biedrība "Stabilitātei - Jā!" un Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme, pulcēja vairāk nekā valstī patlaban atļautos 25 cilvēkus.

Abos pasākumos daļa cilvēku bija atnākuši ar sejas maskām, bet galvenokārt sanākušie tās nelietoja. Liela daļa arī neievēroja distancēšanās prasību. Likumsargi centās iedzīvotājus izklīdināt ar skaļruņos atskaņotiem aicinājumiem nepulcēties un nekavējoties izklīst, pretējā gadījumā solot saukt pie likumā paredzētās atbildības.

Saistībā ar notikušajiem piketiem policija sākusi vairākus desmitus administratīvo pārkāpumu procesu, aģentūru LETA informēja Valsts policijas pārstāve Līna Kaļķe.

Policija sestdien ir fiksējusi gan epidemioloģiskās drošības pārkāpumus, gan sīko huligānismu un alkohola lietošanu publiskās vietās, gan nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām, gan citus pārkāpumus.

Kaļķe norādīja, ka šie pārkāpumi ir nostiprināti ar pierādījumiem no ķermeņa kamerām, droniem, automašīnu kamerām un par šiem pārkāpumiem ir sākti vairāki desmiti administratīvie procesi.

Ir arī aizturētas vairākas personas par dažādām neatļautām darbībām, tostarp par uzbrukumiem vai pretošanos policistiem. Atbildība par šiem pārkāpumiem tiks vērtēta kriminālprocesa ietvaros, skaidroja likumsargu pārstāve.

Tāpat policija arī vērtēs dažādus sociālo tīklu ierakstus, kuros tikuši pausti aicinājumi uz prettiesiskām darbībām.

Rīgas mērs Staķis (APP) pēc pasākumu beigām policijas darbību vērtēja atzinīgi, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādot, ka Valsts un Rīgas pašvaldības policija rīkojās profesionāli un savaldīgi, pateicoties likumsargiem par to.

"Galvenais, ka izdevās nepieļaut situācijas eskalāciju. Uzbrukums policistam, kurš dara savu darbu, ir īpaši nosodāms. Sagaidu, ka par Covid-19 ierobežojumu apzinātu pārkāpšanu notiks saukšana pie atbildības," pauda Staķis.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks Latvijas Radio sacīja, ka policija neizklīdināja sapulci, lai neeskalētu situāciju.

Savukārt iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) uzsvēra, ka ir izdarīts viss, lai uz ielām nepieļautu vardarbību, citu cilvēku un nekustamo īpašumu bojāšanu. "Tie cilvēki, kuri faktiski veic kādas provokācijas vai atrodas alkohola reibumā, tiek aizturēti, bet miermīlīgie cilvēki, kuri iznākuši izteikt savu viedokli par šiem lēmumiem - tās ir viņu tiesības un mēs respektējam vārda brīvību," Latvijas Televīzijai norādīja Ģirģens.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu