Onkoloģiskie pacienti vēlas sakārtot skrīninga, agrīnās diagnostikas un zāļu pieejamības jautājumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Tuvākajos gados onkoloģisko slimību ārstēšanā galvenokārt būtu jāsakārto skrīninga, agrīnās diagnostikas un zāļu pieejamības jautājumi, šorīt Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Rīta panorāma" sacīja pacientu organizāciju apvienības "Onkoalianse" pārstāve Olga Valciņa.

Onkoloģijas nozares vadošie speciālisti kopā ar "Onkoalianses" pārstāvjiem ir izstrādājuši un iesnieguši Veselības ministrijai (VM) "onkoplānu" jeb savu vīziju par to, kā valstī būtu jāattīsta un jāuzlabo onkoloģijas pakalpojumu sniegšana. Plānā minēti stratēģiskie virzieni, kuros pacientu organizācijas un ārsti ir gatavi strādāt kopā ar VM, lai iespējami sakārtotu onkoloģijas nozari un organizēti plānotu vēža pacientu aprūpi.

Kā LTV skaidroja Valciņa, pirms vairākiem gadiem ieviestais onkoloģisko pacientu "zaļais koridors" pacientu redzējumā ir "tikai tādi vārti, pa kuriem pacients ieiet sistēmā, bet tālāk saduramies ar lielām problēmām". Ārstu kompetence, tehniskās iespējas un prasmes esot vērtējamas augstu, bet kritiku Valciņa veltīja ta, "kā pacients jūtas sistēmas iekšpusē".

Pēc viņas teiktā, onkoloģisko pacientu ārstēšanā būtiskākās lietas, kurās steidzami nepieciešami uzlabojumi, ir skrīnings, agrīnā diagnostika, kā arī medikamentu un tehnoloģiju pieejamība. Tāpat esot nepieciešams sakārtot komunikācijas un izglītošanas jautājumus.

"Saruna gan ar ārstiem, gan sistēmu kopumā mums nekad nav viegla. Es nedomāju, ka atbildīgie dienesti, kuri rīkojas esošās naudas ietvaros, jūtas ļoti vienkārši, jo, protams, ka spiediens no sabiedrības, pacientiem un ārstiem kļūst arvien lielāks. Naudas ir tik, cik ir, bet mums ir jāsaprot, ka, ja mēs nosakām onkoloģiju kā prioritāti, tad mums arī visiem kopā - ne tikai Veselības ministrijai, bet arī citām struktūrām - ir jāiegulda gan pūles, gan finansējums," norādīja pacientu interešu aizstāve.

Viņa uzsvēra, ka par onkoloģiju ir jārunā nevis kā par statistiku un cipariem, bet kā par cilvēkiem, kuri varēja dzīvot, bet nomira dažādu ne tikai ar finansējumu saistītu problēmu dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu