Ušakovs lūdz policiju vērtēt "apzināti nepatiesas informācijas izplatīšanu" VARAM paziņojumā (15)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs.
Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs (S) ir vērsies Valsts policijā (VP), lūdzot sākt kriminālprocesu pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) par tās izplatīto paziņojumu saistībā ar izmeklēšanu par iespējamu 18 miljonu eiro izšķērdēšanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme".

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) oktobrī izbeidza kriminālprocesu par iespējamu valsts amatpersonas bezdarbību saistībā ar finanšu līdzekļu pārskaitījumu pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme". VARAM pēc tam paziņoja, ka šis KNAB lēmumam nebūs nekādas ietekmes uz ministrijas pozīciju tiesvedībā par Ušakova atstādināšanu no Rīgas mēra amata.

Ušakovs uzskata, ka VARAM paziņojums bijis "apzināta nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšana masu saziņas līdzeklī".

Ušakovs aģentūru LETA informēja, ka kriminālprocesu lūgts sākt pēc Krimināllikuma 157.panta otrās daļas, lūdzot noskaidrot noziedzīga nodarījumu izdarītājus un saukt šo personu pie kriminālatbildības.

"Saskaņas" politiķa skatījumā, VARAM paziņojums saturējis "izdomājumus apgalvojuma formā" jeb "faktus, kādu nav". "VARAM apzināti tīši piedēvēja tiesai it kā tās veiktos konstatējumus, lai gan neko no apgalvotā tiesa nebija nodibinājusi. Izplatīšana veikta ar nodomu nodarīt kaitējumu deputāta tēlam, tādēļ izdomājumi bija veidoti tā, lai apkaunotu. Lai piedotu šiem izdomājumiem lielāku ticamību un īstenuma nozīmi, VARAM atsaucās uz tiesu, tādējādi graujot arī tiesas reputāciju," savu nostāju pamatoja Ušakovs.

Pēc Ušakova vārdiem, "publiskie meli bijušā ministra Jura Pūces (AP) laikā nu ir kļuvuši par VARAM darba stilu". "Melu dēļ pats Pūce jau bija spiests atkāpties, bet melot turpina viņa komanda. Starp citu, izskatās, ka melu izplatīšanu veikuši tie paši darbinieki, kuri tagad publiski skaidrojas par pazudušajām bezmaksas autostāvvietu caurlaidēm," pauda Ušakovs.

Ušakova ieskatā, šis ir gadījums, kad policijai vajadzētu rīkoties, jo "apmelots esmu ne tikai es, bet arī tiek iedragāta tiesas reputācija, jo valsts iestāde ir apzināti būtiski sagrozījusi savā publiskajā komunikācija tiesa lēmumu".

Kā ziņots, KNAB oktobrī izbeidzis kriminālprocesu par iespējamu valsts amatpersonas bezdarbību saistībā ar finanšu līdzekļu pārskaitījumu pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme", aģentūrai LETA apstiprināja KNAB.

Krimināllietas izmeklēšanas laikā KNAB iepazinās gan ar iestādes rīcībā esošiem, gan ar papildus iegūtiem dokumentiem, kā arī atzinuma sniegšanai piesaistīja neatkarīgu grāmatvedības ekspertu.

KNAB izmeklēšanas laikā konstatēja, ka pašvaldības norādītais maksājuma mērķis - ieguldījumi pašu kapitālā - nav bijis korekts. Tomēr šīs neprecizitātes dēļ pārskaitījums neietekmēja Rīgas domes budžetu, jo finanšu līdzekļi pārskaitīti "Rīgas satiksmes" zaudējumu segšanai, kas radušies sakarā ar braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu, norādīja birojā.

Tādējādi KNAB nekonstatēja Krimināllikumā noteikto noziedzīga nodarījuma sastāvu par iespējamu valsts amatpersonas bezdarbību, ja ar to izraisītas smagas sekas, un pieņēma lēmumu par krimināllietas izbeigšanu.

Vienlaikus KNAB apliecināja, ka Ušakovs kriminālprocesā nebija iesaistīts.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu