Kaktiņš: Stingri sodi ierobežojumu pārkāpējiem var izraisīt pretreakciju (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Stingri sodi pret Covid-19 noteikto ierobežojumu pārkāpējiem var izraisīt pretreakciju, aģentūrai LETA sacīja pētījumu kompānijas SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Komentējot sestdien Rīgā notikušās divas sapulces, kurās pulcējās vairāki simti cilvēku, Kaktiņš uzskata, ka policistu rīcība nepielietojot spēku šādās akcijās, ir pareiza.

"Mums ir Baltkrievijas piemērs, kur valdība ar brutāliem spēka paņēmieniem mēģina tikt galā ar protestētājiem, un mēs redzam, ka situāciju tas neuzlabo," uzsvēra sociologs, sakot, ka sodi automātiski nenoved pie likuma ievērošanas.

Kaktiņš sacīja, ka pēc noteiktiem sodiem būs vairāki cilvēki, kuri apdomās savu rīcību un pēc iespējas ielās neies, bet no otras puses būs vairāki cilvēki, kuri rīkosies tieši pretēji. "Bargi sodi un brutalitāte var izraisīt pretreakciju, kad cilvēki vēl lielākā skaitā sāktu pulcēšanos, tādā veidā izrādot protestu un neuzticību pret pastāvošo varu," uzvēra sociologs.

Jau vēstīts, ka sestdien 12.decembrī Rīgā divās sapulcēs, ignorējot Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, pulcējās vairāki simti cilvēku, no kuriem daži arī tika aizturēti, tostarp viens par uzbrukumu policistam.

Rīkotāji pateicās policistiem par to, ka viņi sanākušos "neprovocēja un bija zolīdi", bet iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam (KPV LV) par to, ka viņš "nedeva saviem padotajiem nelikumīgas pavēles".

Savukārt sestdienas pēcpusdienā nesaistīta sapulce pulcēja iedzīvotājus Brīvības pieminekļa laukumā. To rīkoja biedrība "Stabilitātei - Jā!". Sapulces mērķis bija vērst uzmanību uz nepietiekamo atbalstu uzņēmējiem un strādājošiem ārkārtas situācijas ieviešanas laikā.

Viens no pasākuma rīkotājiem Aleksejs Rosļikovs gan neilgi pēc pasākuma sākuma aicināja to izbeigt, mudinot neprovocēt likumsargus, kuri dara savu darbu. Pēc šī paziņojuma sanākušie pamazām sāka izklīst.

Abos pasākumos daļa cilvēku bija atnākuši ar sejas maskām, bet galvenokārt sanākušie tās nelietoja. Liela daļa arī neievēroja distancēšanās prasību. Likumsargi centās iedzīvotājus izklīdināt ar skaļruņos atskaņotiem aicinājumiem nepulcēties un nekavējoties izklīst, pretējā gadījumā solot saukt pie likumā paredzētās atbildības.

Saistībā ar notikušajiem piketiem policija sākusi vairākus desmitus administratīvo pārkāpumu procesu, aģentūru LETA informēja Valsts policijas pārstāve Līna Kaļķe.

Policija sestdien ir fiksējusi gan epidemioloģiskās drošības pārkāpumus, gan sīko huligānismu un alkohola lietošanu publiskās vietās, gan nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām, gan citus pārkāpumus.

Kaļķe norādīja, ka šie pārkāpumi ir nostiprināti ar pierādījumiem no ķermeņa kamerām, droniem, automašīnu kamerām un par šiem pārkāpumiem ir sākti vairāki desmiti administratīvie procesi.

Ir arī aizturētas vairākas personas par dažādām neatļautām darbībām, tostarp par uzbrukumiem vai pretošanos policistiem. Atbildība par šiem pārkāpumiem tiks vērtēta kriminālprocesa ietvaros, skaidroja likumsargu pārstāve.

Tāpat policija arī vērtēs dažādus sociālo tīklu ierakstus, kuros tikuši pausti aicinājumi uz prettiesiskām darbībām.

Kaļķe uzsvēra, ka policija turpina strādāt, visi iegūtie un fiksētie materiāli, informācija tiek apkopoti un izvērtēti, un identificētajām personām sods būs neizbēgams.

Iekšlietu ministrs savā "Facebook" profilā uzsvēra, ka Valsts policija un Rīgas pašvaldības policija strādā profesionāli. Vienlaikus viņš aicināja cilvēkus būt atbildīgiem, ievērot standarta veselības drošības pasākumus.

Arī Rīgas mērs Māriņš Staķis (APP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" norādījs, ka Valsts un Rīgas pašvaldības policija rīkojās profesionāli un savaldīgi, pateicoties likumsargiem par to.

"Galvenais, ka izdevās nepieļaut situācijas eskalāciju. Uzbrukums policistam, kurš dara savu darbu, ir īpaši nosodāms. Sagaidu, ka par Covid-19 ierobežojumu apzinātu pārkāpšanu notiks saukšana pie atbildības," pauda Staķis.

Pateicības vārdus policijas darbiniekiem pauda arī veselības ministre Ilze Viņķele (AP). Ministre miroblogošanas vietnē "Twitter" atzina, ka spriedze ir augsta un visi noguruši.

"Provokatori, kas to izmanto, protams, ir īpaša šlaka. Bet cilvēki, kuri dažādu apsvērumu dēļ viņiem seko, nav jāapsaukā. Tas nepalīdz," piebilda Viņķele.

Arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) "Twitter" atzina, ka viņš izprot bažas un grūtības, kuras mums visiem rada Covid-19 pandēmija un tās ierobežošanas pasākumi. Vienlaikus premjers aicina turēties vienoti, piebilstot, ka kopā šo sērgu pārvarot, kļūsim stiprāki.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu