Azerbaidžāna un Armēnija sākusi karagūstekņu apmaiņu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs
Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs Foto: Reuters/ScanPix

Aptuveni mēnesi pēc pamiera noslēgšanas Kalnu Karabahā, Azerbaidžānas un Armēnijas spēki pirmdien sākuši gūstekņu apmaiņu.

Azerbaidžāna apstiprināja, ka gūstekņu apmaiņa ir sākusies, un amatpersonas Baku apstiprināja, ka mājās atgriezušies divi gūstekņi.

Cik daudz gūstekņu ir, ko apmainīt, nav zināms.

Armēnija nesen apsūdzēja Azerbaidžānu, ka tā novilcina apmaiņas sākumu.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Kalnu Karabahas konfliktā intensīvas kaujas atsākās 27.septembrī. Līdz pamiera panākšanai novembra sākumā karadarbībā dzīvību zaudēja vairāk nekā 5000 cilvēku, tostarp 144 civiliedzīvotāji.

Pamiera vienošanās, kas tika panākta ar Krievijas starpniecību, paredz, ka armēņi zaudē daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Azerbaidžāna šo vienošanos uztvērusi kā uzvaru, ber Armēnijā tā izraisījusi protestus pret valdību.

Pamiers lielākoties tiek ievērots, lai gan nedēļas nogalē tika ziņots par kritušajiem un ievainotajiem pēc uzbrukuma militārajam postenim piektdien Kalnu Karabahā.

Azerbaidžāna un Armēnija vainoja viena otru pamiera pārkāpšanā.

Krievijas Aizsardzības ministrija ziņo, ka kopš piektdienas pamiers vairs nav pārkāpts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu