Valsts kanceleja sniedz skaidrojumu par internetā it kā noplūdušajiem dokumentiem (21)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sociālo vietņu aplikācijas.
Sociālo vietņu aplikācijas. Foto: DENIS CHARLET/AFP/Scanpix

Šodien, 15. decembrī, vairāki soctīklu lietotāji dalījās ar ekrānšāviņu, kurā it kā redzams ierobežotas pieejamības informācijas dokuments, saskaņā ar kuru no 19. decembra personām tiktu uzlikts pienākums uzturēties savā dzīvesvietā, izejot no tās tikai pamatotas nepieciešamības gadījumā. Līdzīgi ierobežojumi jau stājušies spēkā Lietuvā.

Informācija, kuras pamatā ir viltus ziņas, Covid-19 pandēmijas laikā netrūkst. To izplata gan Covid-19 noliedzēji, gan neapdomīgi "garāmgājēji", gan veikli darboņi, kuru mērķis ir diskreditēt uzticību varas iestādēm krīzes apstākļos.

Kā portālam TVNET skaidroja Valsts kancelejā, dokumentus, kuriem ir noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss, aizsargā Informācijas atklātības likuma 16. pants,

tā trešajā daļā paredzot disciplināratbildību vai kriminālatbildību par neatļautu informācijas izpaušanu.

Pirms noskaidrots publiskajā telpā nonākušo dokumentu fragmentu autentiskums un iespējamās personas, kuru rīcībā ir nonākusi ierobežotas pieejamības informācija, kā arī personas, kuras to neatļauti ir izpaudušas, Valsts kanceleja situāciju nevar komentēt. 

Iestāde gan norādīja, ka cīņā ar Covid-19 eksperti izvērtē dažādus rīcības scenārijus, tomēr gala redakcija risinājumam, kā visi Latvijas iedzīvotāji kopīgi varēs cīnīties pret Covid-19 apdraudējumu, veidosies Ministru kabineta sēdes laikā diskusiju gaitā. 

Valsts kanceleja aicina neuzticēties nezināmu avotu izplatītai informācijai un baumām, piebilstot, ka kanceleja un ministrijas informēs sabiedrību par Ministru kabinetā pieņemtajiem lēmumiem pēc tam, kad valdības locekļu diskusiju rezultātā tie būs precizēti un apstiprināti.

Jau vēstīts, ka Latvijā Covid-19 izplatības dēļ līdz 11. janvārim izsludināta ārkārtas situācija, ieviešot virkni ierobežojumu, tostarp atjaunojot 2+2 principu, kāds valstī bija spēkā pavasarī.

Taču Covid-19 saslimstības dinamika vismaz pagaidām neatspoguļo ieviesto ierobežojumu efektivitāti. Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 587 jauni Covid-19 gadījumi, bet pieci  sasirgušie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu