Covid-19: Londonā, Vācijā un Lietuvā stājas spēkā stingri ierobežojumi

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

No trešdienas stingri Covid-19 izplatības ierobežojumi stājušies spēkā Lietuvā un Vācijā, kā arī Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā.

Londonā - augstākā līmeņa ierobežojumi

Lielbritānijas galvaspilsētā un tās apkārtnē stājas spēkā augstākā līmeņa Covid-19 ierobežojumi, kas nozīmē, ka cilvēki nedrīkst socializēties iekštelpās. Krogi un restorāni varēs pārdot ēdienu tikai līdzņemšanai. Tiks slēgti teātri, kinoteātri un citas iekštelpu izklaides.

Skolas paliks atvērtas.

Ārpus telpām publiskās vietās būs atļauts tikties grupās līdz sešiem cilvēkiem.

Lielbritānijas veselības ministrs Mets Henkoks pirmdien brīdināja, ka

Londonā novērojama strauja jaunā koronavīrusa izplatīšanās un slimnīcās strauji pieaug Covid-19 pacientu skaits.

Ministrs parlamentā uzsvēra, ka šie ierobežojumi ir absolūti nepieciešami, jo tie ne tikai patur cilvēkus drošībā, bet arī tāpēc, ka jau agrāk pierādījies, ka laicīga reakcija var novērst lielāku kaitējumu un ilgtermiņa problēmas nākotnē.

FOTO: Uzdzīve Londonā pirms stingrākiem Covid-19 ierobežojumiem

Novembrī Londona bija viens no apgabaliem ar zemākajiem inficēšanās rādītājiem Anglijā, bet tagad vairāki rajoni Londonā un tās apkārtnē kļuvuši par vīrusa perēkļiem.

Bažas rada arī vīrusa izplatīšanās starp skolēniem vecumā no 11 līdz 18 gadiem.

Pret Lielbritānijas valdību tiek izdarīts arvien lielāks spiediens grozīt sākotnējo plānu Ziemassvētku brīvdienām, kas paredz atvieglot ierobežojumus uz piecām dienām un atļaut sagaidīt Ziemassvētkus kopā līdz trim mājsaimniecībām.

Izdevumi "British Medical Journal" un "Health Service Journal" otrdien brīdināja, ka šis plāns būs milzīga kļūda, kas var laupīt dzīvību daudziem cilvēkiem un novest pie Nacionālā veselības dienesta pārslodzes.

Lielbritānijā inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta gandrīz 1,9 miljoniem cilvēku, no kuriem gandrīz 65 000 ir miruši.

Vācijā slēdz skolas un veikalus

Lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību, Vācijā no trešdienas tiek slēgtas skolas, bērnudārzi, frizētavas un veikali, kas pārdot preces, kas netiek uzskatītas par pirmās nepieciešamības lietām.

Skolas aicinātas organizēt mācības attālināti vai pagarināt Ziemassvētku brīvdienas.

Uzņēmumi aicināti atļaut saviem darbiniekiem strādāt no mājām vai pagarināt brīvdienas.

Publiskās vietās aizliegts lietot alkoholu, tostarp karstvīnu.

Šie ierobežojumi būs spēkā līdz 10.janvārim.

Ziemassvētkos ierobežojumi tiks nedaudz atviegloti, atļaujot vienai mājsaimniecībai uzņemt maksimums četrus tuvus ģimenes locekļus.

Restorāni, bāri un atpūtas centri Vācijā ir slēgti jau kopš novembra, un vairāki apgabali ir ieviesuši stingrākus ierobežojumus.

Vācija ir vērsusi spiedienu uz Eiropas Savienības (ES) institūcijām, cenšoties panākt straujāku Covid-19 vakcīnas apstiprināšanas gaitu.

Vācijā aizvadītās diennakts laikā miruši 952 Covid-19 pacienti,

kas ir jauns vienas diennakts laikā reģistrēto nāves gadījumu rekords, trešdien pavēstīja slimību kontroles institūts.

Kopējais nāves gadījumu skaits kopš epidēmijas sākuma sasniedzis 23 427, liecina Roberta Koha institūta (RKI) aplēses.

Diennakts laikā apstiprināti 27 728 jauni gadījumi, kad notikusi inficēšanās ar koronavīrusu. Tomēr datos par otrdienu vēl nav iekļauta informācija par Saksiju.

Komentējot pandēmijas attīstību, Roberta Koha institūta prezidents Lotārs Vīlers norādīja, ka situācija ir nopietnāka nekā jebkad agrāk.

"Pastāv briesmas, ka situācija paliks sliktāka un kļūs arvien grūtāk un grūtāk tikt galā ar pandēmiju un tās sekām," sacīja Vīlers.

Lietuvā - stingrāki karantīnas ierobežojumi

Lai iegrožotu satraucošo jaunā koronavīrusa izplatību, Lietuvā no šodienas stājas spēkā jauni, daudz stingrāki karantīnas noteikumi -

tiek slēgta lielākā daļa veikalu un visu svētku laiku cilvēkiem būs atļauts atstāt savas pašvaldības teritoriju tikai nopietnu iemeslu dēļ.

Jaunās valdības premjerministre Ingrīda Šimonīte uzsvērusi, ka pašreizējā situācijā "vieglu lēmumu nav", un aicinājusi cilvēkus saņemties un ievērot šos noteikumus, lai tos pēc iespējas drīzāk atkal varētu mīkstināt.

Mācības pamatskolas un vidusskolas klasēs notiks tikai attālināti, bet bērnudārzi uzņems tos bērnus, kuru vecāki nevar strādāt no mājām.

Strādās tikai veikali, kuros tirgo galvenokārt pārtiku, bet tajos drīkstēs pārdot arī citas preces, varēs darboties aptiekas, tai skaitā veterinārās aptiekas, kā arī optikas un ortopēdijas palīglīdzekļu veikali, bet vienam pircējam veikalu telpās būs jānodrošina vismaz 15 kvadrātmetru platība.

Pārtikas tirdzniecība varēs turpināties arī tirgos un citās atklātā tirdzniecības vietās. Drīkstēs darboties interneta veikali, būs atļauta arī tirdzniecība ar preču piegādi mājās vai pasūtījumu izņemšanas punktos. Āra tirdzniecības vietās būs atļauts tirgot arī Ziemassvētku eglītes.

Būs aizliegti jebkādi skaistumkopšanas pakalpojumi, kā arī citi pakalpojumi, kuru sniegšanai vajadzīga saskarsme, kas ilgāka par 15 minūtēm. Aizliegums neattieksies uz medicīnisko rehabilitāciju vai citiem medicīniskajiem pakalpojumiem, psihologu, psihoterapeitu, advokātu palīdzību, finanšu pakalpojumiem, kā arī izmitināšanas pakalpojumiem, kurus drīkstēs sniegt, vienā istabā neuzņemot vairāk par vienas ģimenes vai mājsaimniecības locekļiem. Būs atļauti arī taksometru pārvadājumi.

Uz visu svētku laiku - no šodienas līdz 3.janvārim - cilvēkiem aizliegts atstāt savas pašvaldības teritoriju, izņemot pārvietošanos, kas saistīta ar darbu, bērēm vai steidzamiem medicīniskiem iemesliem, tomēr būs atļauts doties uz saviem īpašumiem citās pašvaldībās vai šķērsot citu pašvaldību teritoriju, lai nokļūtu lidostās.

Pārvietošanās ierobežojumu ievērošanu svētku dienās un nedēļas nogalēs uzraudzīs 250 kontrolposteņi pie pašvaldību robežām, bet uz Lietuvas ceļiem un apdzīvoto vietu ielās dežurēs aptuveni 920 policijas patruļu - par 170 vairāk nekā parasti.

Policija arī raudzīsies, kā veikali ievēro jaunos tirdzniecības ierobežojumus.

Kontakti starp mājsaimniecībām būs aizliegti, izņemot ārkārtējus gadījumus, bet ģimenēm būs atļauts doties pastaigās svaigā gaisā savas pašvaldības robežās, netiekoties ar citu mājsaimniecību locekļiem. Divatā drīkstēs pastaigāties arī cilvēki, kas nepieder pie vienas mājsaimniecības.

No šodienas līdz 3.janvārim nebūs atļauti arī dievkalpojumi baznīcās, bet dievnami paliks atvērti, taču reliģiskās ceremonijas drīkstēs notikt tikai vienas ģimenes lokā, iepriekš vienojoties ar garīdznieku.

Eksperti aicinājuši cilvēkus atteikties no liekas veikalu apmeklēšanas, prognozējot, ka jauno ierobežojumu ievērošana ļaus līdz gadumijai uz pusi samazināt vienā diennaktī atklāto inficēšanās gadījumu skaitu.

Kā uzsvērusi premjere, Ziemassvētki šogad, iespējams, tiek gaidīti vairāk nekā jebkad, taču ierastā svētku svinēšana varētu veicināt jaunā koronavīrusa izplatīšanos.

Viņa atgādinājusi, ka slimnīcas pašlaik ir pārpildītas, mediķi noguruši un Lietuva "ik stundu zaudē vienu vai divus Covid-19 slimniekus un ik dienu arī tos, kuri būtu varējuši dzīvot, bet sarežģītās situācijas dēļ nav laikus saņēmuši nepieciešamo palīdzību".

Lietuva šobrīd ir viena no koronavīrusa vissmagāk skartajām valstīm Eiropā. Inficēšanās ar šo vīrusu valstī diagnosticēta kopumā 96 452 cilvēkiem, tā izraisītā slimība Covid-19 valstī prasījusi pavisam 863 cilvēku dzīvības, bet vēl 423 ar šo vīrusu inficētajiem nāves cēlonis bijis cits.

Slimnīcās pašlaik ārstējas aptuveni 2400 Covid-19 pacientu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu