Kazāks: Latvijai ir jāiemācās izmantot tehnoloģiju inovācijas peļņas gūšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijai ir jāiemācās izmantot tehnoloģiju inovācijas peļņas gūšanai, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" pauda Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

"Gribētu redzēt izrāviena stāstu, izaugsmes stāstu, kvalitatīvu lēcienu, jo, darot visu tieši tāpat kā vakar, diez vai rezultāts būtiski mainīsies," sacīja Kazāks, piebilstot, ka Latvija ir maza ekonomika, tāpēc izaugsmi ir iespējams panākt tikai strādājot pasaules tirgū.

Viņš uzsvēra, ka Latvija tehnoloģiju jomā, infrastruktūras ziņā ir samērā attīstīta valsts, taču ir jāiemācās ar to arī nopelnīt, nevis tikai izmantot izklaidei, straumējot filmas. "Mēs nemēģinām apgūt šīs tehnoloģijas," teica Kazāks.

Tāpat Latvijas Bankas prezidents minēja, ka Covid-19 pandēmija apliecināja, ka digitalizācija ir viens no galvenajiem izaugsmes virzītājiem. "Digitalizācija ir durvis uz pasauli," uzsvēra Kazāks, piebilstot, ka sākotnēji ir nepieciešams atbalstīt lielos uzņēmumus, kas ir jaudīgāki un inovētāki, bet tālāk jau šie lielie uzņēmumi palīdzēs mazajiem.

Kazāks arī atzīmēja, ka pandēmija šobrīd nosaka situāciju ekonomikā, taču ir jau redzama gaisma tuneļa galā. "Mēs dzirdam par vakcīnu, un tas ir ļoti labi, jo ja būs iespējams savakcinēt lielāko daļu sabiedrības (...), gada otrajā pusē, tuvāk gada beigām, būs jau sasniegta pūļa imunitāte un tas nozīmē, ka vīruss būs pagātne un ekonomika atgriezīsies normālākā situācijā," pauda Latvijas Bankas prezidents.

Tāpat viņš norādīja, ka līdz tam ekonomika ir jāatbalsta, domājot par dzīvi pēc Covid-19. "Mums ir jādomā krietni tālāk - Covid-19 beigsies, ko mēs darīsim tad? Pašreizējā brīdī mēs budžeta deficītu varam veidot un tas ir pamatoti, bet mums jāskatās, kā mēs šo naudu ieguldām - kā mēs ieguldām nākotnei, kā mēs veidojam uzrāvienu, lai mēs, aizņemoties naudu, nopērkam nākotnes ieņēmumus, nevis nākotnes parādu, kas mums ir kā akmens kaklā. Līdz ar to jautājums ir par gudrību, cik gudri mēs spējam šo naudu izmantot," sacīja Kazāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu