Komisija noraida ieceri ieviest sodu tirgotājiem par klientu bez maskas ielaišanu telpās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki sejas maskās. Ilustratīvs attēls.
Cilvēki sejas maskās. Ilustratīvs attēls. Foto: AP/Scanpix

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, izskanot atšķirīgiem viedokļiem, vairākums deputātu šodien noraidīja valdības virzītos priekšlikumus, kas paredz ieviest sodu līdz 50 eiro apmērā tirgotājiem par klientu bez sejas maskas ielaišanu telpās, kā arī par cilvēku bez maskas apkalpošanu.

Minētā iecere komisijā tika noraidīta pēc valdībā ietilpstošās Jaunās konservatīvās partijas politiķa ierosinājuma. Par šo jautājumu vēl būs jābalso Saeimā.

Valdība rosina noteikt, ka par pasākuma organizatoram vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzējam noteiktā aizlieguma sniegt pakalpojumu personai, kura neievēro epidemioloģiskās drošības prasības, pārkāpšanu fiziskai personai un juridiskai personai piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 50 eiro.

Tāpat tiek rosināts noteikt, ka par pasākuma organizatoram, saimnieciskā pakalpojuma sniedzējam vai ēkas īpašniekam noteiktā pienākuma neielaist iekštelpās personu, kas nelieto mutes un deguna aizsegu, nepildīšanu fiziskai personai un juridiskai personai  piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 50 eiro.

Komisija atbalstīja komisijas priekšsēdētāja Jura Rancāna (JKP) priekšlikumu šādu sodu nenoteikt un no likumprojekta izslēgt šos abus priekšlikumus. Politiķis, īpaši akcentējot mazo tirgotāju darbību, pauda nostāju, ka tirgotāji jau pašlaik ir godprātīgi iesaistījušies ierobežojumu ievērošanas nodrošināšanā.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) pauda nostāju, ka tirgotājiem ar ļoti lielu apgrozījumu ir iespējams un vajadzētu nodrošināt pircēju elektronisko uzskaiti, kas netiek darīts. Iekšlietu ministrs uzsvēra, ka šajā jomā sagaida sadarbību no lielo tirgotāju puses, lai tie varētu elektroniski sekot, vai netiek pārsniegts atļautais cilvēku skaits.

Komisija šodien atbalstīja citus paredzētos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā. Tie arī paredz, ka Ministru kabinetam būtu jāinformē Aizsardzības komisija par tādu ierobežojumu noteikšanu, kas skar būtiskas personu tiesības un likumiskās intereses vai kuras var būtiski ietekmēt valsts ekonomiku. 

Aizsardzības komisija valdībai varēs ierosināt pārskatīt paredzētos ierobežojumus, ja tās ieskatā sabiedrības drošības riskus saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību iespējams efektīvi ar mazāk ierobežojošiem, kā arī ekonomiku mazāk ietekmējošiem pasākumiem.

Ar likuma grozījumiem paredzēts noteikt, ka publisku un sabiedrībai nozīmīgu pakalpojumu ierobežošana ir pieļaujama tikai tādā mērā, cik tas nepieciešams sabiedrības veselības un drošības nodrošināšanai, kā arī pakalpojumu sniegšanā un saņemšanā iesaistīto personu veselībai un drošībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu