Cietis, slēgtnis, cietstāvis... kā latviskot angļu valodas vārdu "lockdown"? (20)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums

Zīmols, dators, dižpārdoklis... šie ir tikai daži no jaunvārdiem, kas veiksmīgi jau iedzīvojušies latviešu valodā, aizstājot angļu valodas vārdus. Pēdējās dienās, reaģējot uz iespējamiem stingrākiem ierobežojumiem sakarā ar kritisko situāciju veselības aprūpē Covid-19 dēļ, sociālajos tīklos plaši apspriests angļu valodas termins "lockdown". Kā tad to veiksmīgāk latviskot?

Dzejniece Liāna Langa sociālajā tīklā "Twitter" ierosinājusi anglicisma lokdauns vietā lietot vārdu cietis.

"Mums uz mēnesi ir cietis. Viss ir ciet, mums ir cietis. Cietī ciešam, neko darīt. Satiksimies cietītī!" viņa raksta, atzīstot, ka arī tādi varianti kā slēgtnis un aizveris arīdzan ir veiksmīgi.

Savukārt filologs, grāmatu redaktors un korektors Arturs Hansons piedāvā citus trīs variantus - mājsēde, slēgonis un apture.

Sociālajos tīklos izskan arī citi radoši piedāvājumi - aizklape, aizkritnis, mājizolācija, visslēdze, slēdznis u.c.

Netrūkst arī asprātīgu un pat nedaudz politiski nekorektu versiju - kovidblokāde, lohdauns, lokdaunis un rusicisms stojaks.

Valsts valodas centrs savukārt raksta šādi: "Termins lockdown angļu valodā tiek lietots ļoti plaši un nekonsekventi. Covid-19 kontekstā lockdown pēc būtības ir izolācija, bet ir konstatēti vairāki gadījumi, kad lockdown tiek attiecināts arī uz maigākiem ierobežojumiem. Piemēram, ir atļauti publiski pasākumi un pulcēšanās, bet ir noteikti dalībnieku skaita ierobežojumi. Tātad šādos lockdown gadījumos runa ir par drošības pasākumiem vai ierobežojumiem, nevis izolāciju. Ja lockdown Covid-19 kontekstā tiek attiecināts un stingriem pārvietošanās ierobežojumiem, iesakām to atveidot kā stingra izolācija mājoklī vai daļēja izolācija mājoklī atkarībā no situācijas."

Foto: Valsts valodas centrs

Kā portālam TVNET skaidroja Veselības ministrijas (VM) galvenais infektologs Uga Dumpis, lokdauni ir drīzāk politisks, nevis epidemioloģisks lēmums.  

"Lokdauni tiek piemēroti tad, kad acīmredzami sabiedrība nepilda ierobežojumus.

 Tie ir vairāk politiski lēmumi situācijās, kad neizdodas panākt infekcijas gadījumu skaita samazināšanos un ievērojami pasliktinās situācija veselības aprūpē."  

Dumpis uzskata, ka situācija pagaidām nav tik kritiska, lai pilnībā ierobežotu cilvēku pārvietošanos.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai Ministru kabinets vienojies par stingrākiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem no 21. decembra, tomēr gala lēmums tiks pieņemts ceturtdien, 17. decembrī.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu