Iesniegumu komisija atbalsta ieceri aicināt valdību atkārtoti vērtēt sejas masku ieviešanu sākumskolās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien atbalstīja lēmumprojektu, kas paredz valdību atkārtoti lūgt izvērtēt lēmumu likt arī sākumskolu audzēkņiem skolās valkāt sejas aizsargmaskas.

Par šo lēmumprojektu vēl būs jābalso Saeimai.

Šāds lēmums pieņemts, izskatot vairāk nekā 27 000 iedzīvotāju parakstīto iniciatīvu atcelt valdības iepriekš pieņemto lēmumu.

Diskusijās komisijā deputāti pauda viedokli, ka ir arī alternatīvas rīcības iespējas noturēt attālinātas mācības.

Valdības lēmums nosaka, ka no 4.janvāra gan skolotājiem, gan visiem skolēniem mācību procesa laikā un ārpus tā būs jālieto maskas. Izskanējis gan arī pieļāvums, ka sejas masku nēsāšanas pienākumu mazākajiem skolēniem varētu pārskatīt, ja epidemioloģiskā situācija uzlabosies.

Iniciatīvu "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot" iesniegusi Olga Petkeviča, kura prasa atcelt valdības pieņemto lēmumu par obligātu masku lietošanu 1.- 4.klases skolēniem.

Pēc Petkevičas paustā, Pasaules veselības organizācija nosaka, ka bērniem no sešu līdz 11 gadu vecumam masku valkāšana var tikt rekomendēta. Turklāt, ja tā tiek īstenota, tai esot jānotiek pieaugušo kontrolē.

"Tas nozīmē, ka skolotājiem papildus būs jāseko tam, lai maskas tiek valkātas pareizi. Tas nozīmēs viņiem papildu slodzi un laika tērēšanu jau tā apgrūtinātos mācīšanas apstākļos. Kopš 2020.gada septembra bērni netiek izlaisti no klasēm starpbrīžos, tāpēc jau ir vērojams svaiga gaisa trūkums telpās, kur viņi pastāvīgi atrodas," pausts iniciatīvā.

Masku lietošana nozīmēs, ka bērni ieelpos vēl mazāk svaiga gaisa, kas nepieciešams viņu normālai attīstībai un veselībai, ir pārliecināta iniciatīvas autore. "Uzklausot šo iniciatīvu, mūsu sākumskolu skolēni būs veselīgāki un brīvi ieelpos jau tā klašu telpās ierobežoto skābekli. Bērni nav lielākie slimotāji valstī, tāpēc šie ierobežojumi attiecībā uz viņiem nav samērīgi," uzskata Petkeviča.

Epidemiologi, politiķi un atbildīgie ierēdņi savukārt pauž pārliecību, ka sejas masku valkāšana skolēnu veselībai nekaitēs un tā ir nepieciešama, ja vispār ir vēlme nodrošināt mācības klātienē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu