Gads ar Covid-19. Notikumu hronoloģija

Foto: EPA/AP/ScanPix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Pirms gada atklātībā nonāca pirmā informācija par nezināmas slimības uzliesmojumu Ķīnas Hubei provincē. Pēc dažiem mēnešiem tā jau bija kļuvusi par visas pasaules kopīgo problēmu. Atskatāmies uz svarīgākajiem notikumiem Covid-19 pandēmijas laikā.

2019.gada 31.decembris - Ķīnas amatpersonas Hubei provincē apstiprina vairākus desmitus pneimonijas gadījumu, kuru izcelsme nav zināma. PVO birojs Ķīnā par to ziņo PVO reģionālajai institūcijai.

2020.gada 7.janvāris - identificēts jauns koronavīrusa paveids.

11.janvāris - Ķīnā apstiprina pirmo zināmo nāves gadījumu no koronavīrusa izraisītās slimības. Pacients bija 61 gadu vecs vīrietis Uhaņā.

13.janvāris - Taizemē konstatēts pirmais apstiprinātais jaunā koronavīrusa gadījums; saslimušais bija ieceļojis no Uhaņas.

15.janvāris - Japāna ziņo par pirmo apstiprināto inficēto; arī tas bija ieceļojis no Uhaņas.

20.janvāris - PVO publicē ziņojumu par pirmajiem apstiprinātajiem inficēšanās gadījumiem ārpus Ķīnas - Taizemē, Japānā un Dienvidkorejā.

21.janvāris - ASV ziņo par pirmo inficēto. Tas ir vairāk nekā 30 gadus vecs vīrietis no Vašingtonas. PVO paziņo, ka jaunākā informācija liecina, ka vismaz dažos gadījumos notikusi vīrusa izplatība no cilvēka uz cilvēku un ka uz to norāda arī mediķu inficēšanās. 

23.janvāris - Ķīna izsludina karantīnu Uhaņā, kur dzīvo 11 miljoni cilvēku. Tika apstādināta visa no pilsētas izejošā gaisa un dzelzceļa satiksme, kā arī sabiedriskā transporta satiksme Uhaņā. Tomēr īsi pirms šo mēru pieņemšanas bija nosvinēts ķīniešu Jaunais gads, kura laikā notiek aktīva cilvēku kustība, apciemojot ģimenes.

24.janvāris - Francija ziņo par trim inficētājiem, kas ieradušies no Uhaņas.

29.janvāris - Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) ziņo par pirmajiem koronavīrusa gadījumiem Tuvajos Austrumos.

30.janvāris - PVO koronavīrusa dēļ izsludina globālu ārkārtas situāciju. Šajā laikā visā pasaulē jau bija apstiprināti vairāk nekā 9000 gadījumi kopumā 19 valstīs.

Foto: ANGELO CARCONI / EPA

31.janvāris - ASV Baltais nams paziņo, ka liegs ieceļošanu vairumam ārvalstnieku, kuri pēdējo 14 dienu laikā bijuši Ķīnā.

1.februāris - vienam no kruīza kuģa "Diamond Princess" pasažieriem vairākas dienas pēc kuģa pamešanas tiek apstiprināta inficēšanās ar koronavīrusu.

2.februāris - Filipīnās apstiprināts pirmais Covid-19 nāves gadījums ārpus Ķīnas; mirušais bija 44 gadus vecs vīrietis no Uhaņas.

4.februāris - piestājot Japānā, kruīza kuģī "Diamond Princess" tiek izsludināta karantīna. Kuģī atrodas 3700 cilvēki.

Foto: AFP / Scanpix

7.februāris - Uhaņā no Covid-19 nomirst ārsts Li Veņlians, kurš par vīrusu brīdināja jau decembra beigās, kad tas oficiāli nebija atzīts.

11.februāris - jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai dod nosaukumu Covid-19.

14.februāris - Ēģipte ir pirmā Āfrikas valsts, kurā apstiprināts inficēšanās gadījums ar jauno koronavīrusu. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, pasaulē tobrīd no Covid-19 miruši jau vairāk nekā 1500 cilvēki, trīs no tiem - ārpus kontinentālās Ķīnas. Francijā miris 80 gadus vecs ķīniešu tūrists, kļūstot par pirmo slimības upuri, kas miris Eiropā.

24.februāris - Itālijā strauji pieaug inficēšanās gadījumu skaits, un tā kļūst par vissmagāk skarto Eiropas valsti. Amatpersonas apstiprinājušas sešus nāves gadījumus.

26.februāris - Kalifornijas štatā, ASV, paziņo par pirmo jaunā koronavīrusa gadījumu, kura inficēšanās ceļu nevar izsekot. Brazīlija paziņo par pirmo inficēšanās gadījumu Latīņamerikā.

29.februāris - ASV apstiprina pirmo nāves gadījumu no Covid-19; tas ir vairāk nekā 50 gadus vecs vīrietis Vašingtonas štatā.

2.marts - Latvijā reģistrēts pirmais inficētais.

7.marts - inficēšanās gadījumu skaits pasaulē pārsniedz 100 000 atzīmi.

8.marts - Itālija izsludina karantīnu Lombardijas reģionā valsts ziemeļos, kur dzīvo ap 16 miljoniem cilvēku. Apstiprināto gadījumu skaits pārsniedz 5800, un vairāk nekā 230 cilvēki ir miruši.

10.marts - Itālijas premjers ievieš karantīnu visā valstī. Ķīnas prezidents Dji Dzjiņpins pirmoreiz kopš vīrusa uzliesmojuma sākuma apmeklē Uhaņu.

11.marts - PVO nāk klajā ar paziņojumu, ka Covid-19 sasniedzis globālas pandēmijas apmērus. Pasaulē sāk atcelt sporta spēles. Ar Covid-19 sāk slimot slavenības - par inficēšanos paziņo aktieris Toms Henkss.

12.marts - Latvijā Covid-19 dēļ tiek izsludināts ārkārtas stāvoklis

13.marts - Eiropa kļuvusi par Covid-19 pandēmijas epicentru, paziņo PVO.

14.marts - Spānijā strauji pieaug inficēšanās rādītāji un tiek izsludināta daļēja karantīna. Iedzīvotāji mājas var pamest, tikai dodoties uz darbu, aptieku vai slimnīcu.

15.marts - Itālijā vienā diennaktī reģistrē 368 nāves gadījumus, kas ir līdz tam augstākais rādītājs.

16.marts - Vācija slēdz robežu ar Franciju, Austriju, Šveici, Luksemburgu un Dāniju, lai ierobežotu vīrusa izplatību. Francija izsludina stingrus pārvietošanās ierobežojumus. ASV sākas pirmie eksperimentālās Covid-19 vakcīnas izmēģinājumi. Veselības nozares amatpersonas norāda, ka tad, ja izmēģinājumi būs veiksmīgi, vakcīna plaši pieejama varētu būt tikai 12 līdz 18 mēnešu laikā.

Foto: Ted S. Warren/AP/Scanpix

17.marts - ES nosaka 30 dienu "nesvarīgās" ieceļošanas ierobežojumu no valstīm ārpus ES.

19.marts - kamēr vīruss plosās Eiropā, Ķīnas valdība ziņo, ka valstī vairs nenotiekot vietējā transmisija un visi jaunie inficēšanas gadījumi ir ievesti. Ķīnas varasiestādes attaisno "baumu izplatīšanā" apsūdzēto ārstu Li Veņlianu, kurš brīdināja par Covid-19 un pats no tā vēlāk nomira.

20.marts - Ņujorkas mērs Bils de Blāzio paziņo, ka pilsēta "tagad ir krīzes epicentrs".

21.marts - Itālijā turpinās ļoti smags vīrusa uzliesmojums; diennaktī reģistrēti 793 jauni nāves gadījumi. Lombardijā izsludina vēl stingrākus pasākumus, tai skaitā temperatūras pārbaudīšanu veikalos un aptiekās.

23.marts - Lielbritānijā izsludina nacionāla līmeņa karantīnu. Divas dienas vēlāk kroņprincim Čārlzam ir pozitīvs Covid-19 tests. Spānija un Itālija apsteidz Ķīnu kā valstis ar visvairāk oficiāli reģistrētajiem inficēšanās gadījumiem.

27.marts - Itālijā līdz šim nāvīgākā diena pandēmijas laikā - 24 stundu laikā 919 nāves gadījumi. Tikmēr Lielbritānijas premjerministram Borisam Džonsonam ir pozitīvs Covid-19 tests. Pēc pusotras nedēļas Džonsons tika hospitalizēts un ievietots intensīvajā aprūpē. 12.aprīlī viņš slimnīcu atstāja. Džonsons atgriezās darbā 27.aprīlī.

30.marts - Maskavā izsludina karantīnu. 2020.gada Tokijas olimpiskās spēles pārceltas uz 2021.gada jūliju.

Policija Maskavā pārbauda sievietes dokumentus, lai pārliecinātos, ka viņa ievēro karantīnas nosacījumus
Policija Maskavā pārbauda sievietes dokumentus, lai pārliecinātos, ka viņa ievēro karantīnas nosacījumus Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

2.aprīlis - PVO paziņo par pierādījumiem, ka Covid-19 var izplatīt gan simptomātiski pacienti, gan arī tādi, kuri ir asimptomātiski vai kuriem simptomi vēl nav sākuši izpausties. Krievijas prezidents Vladimirs Putins līdz aprīļa beigām pagarina nacionālā mēroga rīkojumu strādāt no mājām.

3.aprīlis - Latvijā apstiprināts pirmais ar Covid-19 saistītais nāves gadījums.

4.aprīlis - inficēšanās gadījumu skaits pasaulē pārsniedz vienu miljonu.

Lielbritānijā rādītāji turpina kāpt, bet Spānijā - samazinās.

9.aprīlis - ASV bezdarbnieka statusam piesakās 6,6 miljoni cilvēku. Trīs nedēļu laikā to izdarījuši kopumā 16 miljoni cilvēku.

10.aprīlis - nāves gadījumu skaits visā pasaulē pārsniedz 100 000. Nākamajā dienā ASV apsteidz Itāliju, kļūstot par valsti ar vislielāko skaitu Covid-19 nāves gadījumu. 

14.aprīlis - ASV prezidents Donalds Tramps paziņo, ka plāno apturēt finansējumu PVO, apsūdzot to sliktā reakcijā uz Covid-19 krīzi.

15.aprīlis - inficēšanās gadījumu skaits pasaulē pārsniedz divus miljonus. Kopš pirmā miljona apstiprināšanas pagājušas tikai 11 dienas.

19.aprīlis - nāves gadījumu skaits Eiropā pārsniedz 100 000.

25.aprīlis - Ķīna paziņo, ka Uhaņas slimnīcās vairs neesot aktīvu Covid-19 gadījumu.

Aprīļa beigās un maijā Eiropā un ASV sākas pakāpeniska iziešana no karantīnas, kas turpinās līdz pat vasarai.

1.maijs - Krievijā strauji aug inficēšanās rādītāji; kopējais inficēšanās gadījumu skaits pārsniedz 115 000. Apstiprināti 1169 nāves gadījumi, kas pasaules mērogā ir netipiski zems skaitlis, ņemot vērā augstos inficēšanās rādītājus.

4.maijs - apmēram četri miljoni itāļu atgriežas darbā pēc karantīnas noteikumu mīkstināšanas.

5.maijs - PVO norāda, ka ziņas par Covid-19 klātbūtnes konstatēšanu Francijā 2019.gada decembrī "nav pārsteidzošas", un aicina arī citos gadījumos izmeklēt aizdomas par agrīniem gadījumiem.

Foto: EPA/Scanpix

11.maijs - Ķīnas ziemeļu pilsētā Šulanā pēc 13 inficēšanās gadījumu atklāšanas tiek izsludināta karantīna. Arī Uhaņā tiek atklāts pirmais inficēto puduris pēc karantīnas atcelšanas aprīlī. Pastāv bažas par vīrusa "otro vilni" Ķīnā. Tikmēr Krievija kļūst par trešo Covid-19 vissmagāk skarto valsti pasaulē, apsteidzot Itāliju un Lielbritāniju; neskatoties uz to, Putins izziņo, ka strādāšanas no mājām režīmam pienākušas beigas.

13.maijs - ANO prognozē, ka Covid-19 dēļ globālā ekonomika 2020.gadā saruks par 3,2%. Tas ir krasākais samazinājums kopš Lielās depresijas 20.gadsimta 30.gados.

15.maijs - ASV oficiāli izziņo operāciju "Warp Speed", kas ir valdības sadarbība ar privātajiem uzņēmumiem, lai paātrinātā tempā izstrādātu Covid-19 vakcīnu.

Ķīna paziņo, ka veiks masu testēšanu visiem 11 miljoniem Uhaņas iedzīvotāju, lai novērstu slimības otro vilni.

16.maijs - Itālija atvieglo ceļošanas ierobežojumus, divas dienas vēlāk durvis atkal ver Itālijas veikali un restorāni. Grieķija atver pludmales. Sākas vasaras sezona, kas daudzviet būs salīdzinoši mierīga un radīs viltus drošības sajūtu.

18.maijs - kompānija "Moderna" paziņo, ka tās Covid-19 kandidātvakcīna spēj cilvēka organismā ierosināt imūnsistēmas reakciju.

20.maijs - Krievijā apstiprinātie inficēšanās gadījumi pārsniedz 300 000. Slimība izplatās ārpus Maskavas; tuvākajos mēnešos vissmagākā situācija būs tieši Krievijas reģionos. Pēc 11 dienām inficēšanās gadījumu skaits Krievijā jau būs pārsniedzis 400 000. Uhaņā uz pieciem gadiem aizliedz tirgošanos ar savvaļas dzīvniekiem un to lietošanu pārtikā.

22.maijs - sāk Oksfordas Universitātes eksperimentālās vakcīnas izmēģinājumus uz cilvēkiem.

27.maijs - ASV no Covid-19 miruši vairāk nekā 100 000 cilvēku.

4.jūnijs - Bila un Melindas Geitsu fonds paziņo par 1,6 miljardu dolāru ziedojumu vakcīnu aliansei GAVI, kas palīdz izplatīt vakcīnas attīstības valstīs.

5.jūnijs - PVO nostiprina un paplašina ieteikumu valkāt sejas masku gadījumos, kad distances ievērošana nav iespējama, piemēram, sabiedriskajā transportā un veikalos.

7.jūnijs - Ķīnas valdība publisko ziņojumu par valsts reakciju uz Covid-19 uzliesmojumu. Tajā aizstāvēta valdības rīcība un apgalvots, ka tā laicīgi un caurskatāmā veidā sniegusi informāciju.

28.jūnijs - Covid-19 upuru skaits pasaulē pārsniedz 500 000. Inficēto skaits sasniedz desmit miljonus. Nākamais miljons tiek sasniegts jau pēc piecām dienām.

20.jūlijs - Krievijas Aizsardzības ministrija paziņo, ka Krievijas pirmā vakcīna pret jauno koronavīrusu esot gatava.

24.jūlijs - ASV Slimību kontroles un profilakses centrs paziņo, ka apmēram trešdaļa Covid-19 pacientu, kam nav nepieciešama hospitalizācija, vēl trīs nedēļas un ilgāk pēc diagnozes izjūt tādus simptomus kā nogurums un klepus.

11.augusts - inficēšanās gadījumu skaits pasaulē pārsniedz 20 miljonu atzīmi.

18.septembris - inficēšanās gadījumu skaits pasaulē pārsniedz 30 miljonus.

29.septembris - visā pasaulē reģistrēti vairāk nekā miljons nāves gadījumu, kas saistīti ar Covid-19.

2.oktobris - ASV prezidents Donalds Tramps paziņo, ka inficējies ar jauno koronavīrusu. Viņš ar nelielu drudzi tika nogādāts slimnīcā, kur tika ārstēts ar "Remdesivir". Tramps arī uzņēma antivielu kokteili, ko saražojis medikamentu ražotājuzņēmums "Regeneron", cinku, D vitamīnu un citus uztura bagātinātājus.

9.novembris - visā pasaulē apstiprināti vairāk nekā 50 miljoni inficēšanās gadījumu ar jauno koronavīrusu. 

16.novembris - uzņēmums "Moderna" izziņo, ka tā izstrādātā kandidātvakcīna esot 94.5% efektīva.

18.novembris - kompānijas "Pfizer" un "BioNTech" paziņo, ka klīnisko izmēģinājumu trešajā fāzē to izstrādātā vakcīna uzrādījusi apmēram 95% efektivitāti.

23.novembris - kompānija "AstraZeneca" paziņo par tās izstrādātās vakcīnas efektivitāti.

2.decembris - Lielbritānija kļūst par pirmo valsti pasaulē, kur autorizē "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas izmantošanu.

8.decembris - Lielbritānijā pirmie cilvēki saņem Covid-19 vakcīnu ārpus klīniskajiem izmēģinājumiem.

9.decembris - Eiropas Zāļu aģentūra cietusi kiberuzbrukumā. ASV farmācijas kompānija "Pfizer" paziņoja, ka kiberuzbrukuma laikā "nelikumīgi piekļūts" dokumentiem, kas saistīti ar iesniegumu regulatoram apstiprināt "Pfizer" un "BioNTech" izstrādāto Covid-19 vakcīnu. Kanādā tiek apstiprināta "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas izmantošana.

12.decembris - ASV piešķir ārkārtas lietojuma apstiprinājumu "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnai.

Foto: Salvatore Laporta / IPA/I/SIPA/Scanpix

15.decembris - Anglijā konstatēts jauns koronavīrusa paveids, kam tiek piedēvēta straujāka izplatība. 

16.decembris - PVO paziņo, ka janvārī uz Uhaņu dosies starptautiska zinātnieku komanda, kuras uzdevums būs izpētīt Covid-19 vīrusa izcelsmi.

17.decembris - Francijas prezidents Emanuels Makrons inficējies ar Covid-19.

21.decembris - Eiropas Komisija apstiprina "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas izmantošanu ES.

FOTO: Nakts Uhaņā: Bijušais vīrusa epicentrs no jauna mācās ballēties

22.decembris - pētnieciskajā stacijā Antarktīdā konstatēti 36 Covid-19 gadījumi. Līdz ar to slimība skārusi pilnīgi visus pasaules kontinentus. Jaunievēlētais ASV prezidents Džo Baidens televīzijas tiešraidē vakcinējas pret Covid-19.

28.decembris - Latvijā sākas vakcinācija pret Covid-19. Pirmajā dienā vakcinēti vairāk nekā 500 mediķi.

Krievija paziņo, ka patiesais Covid-19 upuru skaits valstī pārsniedzis 186 000, kaut arī iepriekš tika ziņots par 55 265 pandēmijas upuriem jeb mazāk nekā trešdaļu. Līdz ar to Krievijā ir trešais augstākais Covid-19 upuru skaits pasaulē pēc ASV un Brazīlijas. Tajā pašā dienā Maskavā gados veciem cilvēkiem tika piedāvāta iespēja vakcinēties ar Krievijā izstrādāto "Sputņik V" vakcīnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu