Līdz 2022.gadam saglabās veselības aprūpes pieejamību neatkarīgi no sociālajām iemaksām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, ar kuriem noteikts, ka iedzīvotājiem veselības aprūpes pakalpojumi valsts obligātās veselības apdrošināšanas sistēmā līdz 2022.gadam būs pieejami tāpat kā līdz šim - neatkarīgi no veiktajām sociālajām iemaksām, informēja parlamenta Preses dienestā.

Iepriekš plānotā tā saucamo divu veselības aprūpes pakalpojumu "grozu" ieviešana paredzēja atšķirīgu pieeju saistībā ar veselības apdrošināšanas valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanu vai neveikšanu, taču šāds dalījums nav uzskatāms par objektīvu un samērīgu, pieņemto likuma izmaiņu anotācijā atzīmē tā autori Veselības ministrijā.

Likumā saglabāta obligāto veselības apdrošināšanu, vienlaikus paplašinot personu loku, kuras ir pakļautas obligātai veselības apdrošināšanai, proti, valsts obligātai veselības apdrošināšanai ir pakļauti visi valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēji, kā arī tās personas, kuras nemaksā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas vai nav pakļautas valsts obligātai veselības apdrošināšanai no valsts puses.

Likums papildināts arī ar jaunām personu grupām, kurām būs tiesības saņemt veselības aprūpes pakalpojumus valsts obligātās veselības apdrošināšanas sistēmā, neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Tās būs cita starpā šādas personas, kuras uzturas ārvalstīs - diplomātisko un konsulāro dienestu pildošas personas laulātais un dienesta pienākumus pildoša karavīra laulātais.

Par gadu pārcelta norma, kad no pacienta līdzmaksājuma ir atbrīvojamas personas, kurām ir noteikta II grupas invaliditāte.

Vienlaikus Saeima lēma pagaidām nepapildināt likumu ar kritērijiem līgumu slēgšanai par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu, kā arī kritērijiem veselības aprūpes pakalpojumu iekļaušanai valsts apmaksājamo veselības aprūpes pakalpojumu klāstā, kā bija plānots iepriekš. Kā informēja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP), šo jautājumu komisija plāno detalizētāk apspriest ar ekspertiem un nākamgad iekļaut savā darba kārtībā.

Likumā arī noteikts uzdevums Ministru kabinetam līdz 2021.gada 30.aprīlim izstrādāt un iesniegt Saeimā likumprojektu par vienota valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojuma apjoma un visaptverošas valsts obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu