20 gadi cietumā sērijslepkavas vietā: Dienvidkorejas nepatiesi notiesātā stāsts (3)

Foto: Dienvidkorejas policija
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Dienvidkorejietis Jūns Sunjo 20 gadus aizvadījis cietumā par šaušalīgu noziegumu, kuru patiesībā nemaz nebija pastrādājis. Lieta tika pārskatīta tikai pēc slavena sērijveida slepkavas atzīšanās, un tagad Jūns beidzot ticis attaisnots, vēsta "The New York Times".

Jūnam 1989. gadā tika piespriests mūža ieslodzījums par 13 gadus vecas meitenes izvarošanu un slepkavību. Noziegums tika pastrādāts Hvasonā, Dienvidkorejas pilsētā uz dienvidiem no Seulas. Tolaik tur uzdarbojās tā dēvētais Hvasonas maniaks, kuram tiek piedēvētas desmit sieviešu slepkavības laikā no 1986. līdz 1991.gadam.

53 gadus vecais Jūns cietumā aizvadīja 20 gadus. 2009.gadā viņš tika nosacīti atbrīvots. Lai arī pagājuši jau vairāki gadu desmiti, Hvasonas slepkavības - Dienvidkorejas visilgāk neatklātā slepkavību lieta - pagājušogad atkal nonāca ziņu virsrakstos.

Visās desmit Hvasonas slepkavībās un vēl četrās citas, ieskaitot to, kurā bija apsūdzēts Jūns, bija atzinies cits ieslodzītais - Lī Čūndže, kurš tolaik izcieta mūža ieslodzījumu par savas sievasmāsas izvarošanu un noslepkavošanu 1994.gadā.

Jūns šonedēļ beidzot tika attaisnots. "Tas bija nepareizs lēmums, kas bija balstīts uz problemātisku izmeklēšanu," par Jūnu notiesājošo spriedumu ceturtdien sacīja Suvonas apgabaltiesas tiesnesis. "Kā tiesu sistēmas pārstāvis atvainojos apsūdzētajam, ka šī sistēma nav pildījusi savu lomu kā pēdējais cilvēktiesību bastions."

Tiesneša lēmums zālē tika uzņemts ar aplausiem. "Es ceru, ka neviens cits cilvēks vairs netiks nepatiesi apsūdzēts, kā tas notika ar mani," vēlāk žurnālistiem sacīja Jūns.

Hvasona 2019.gadā
Hvasona 2019.gadā Foto: ED Jones/AFP/Scanpix

Slepkavības Hvasonā

Hvasonas maniaka pastrādātās slepkavības bija šokējošas. Viņš par upurēm izvēlējās meitenes un sievietes vecumā no septiņiem līdz 71 gadam. Vairumā gadījumu viņas tika izvarotas un pēc tam nožņaugtas. Kad sieviešu līķus atrada policija, tām mute bija aizbāzta ar zeķbiksēm, zeķēm vai krūšturi. Daži no upuriem bija sakropļoti, izmantojot tādus priekšmetus kā dakšas un naži.

"Es joprojām nezinu, kāpēc to izdarīju,"

dodot liecību jaunajā prāvā, kurā Jūns centās panākt attaisnošanu, teica Lī. "Es nedomāju un neplānoju. Es biju kā naktstauriņš, kuru pievilka liesma."

Gadu gaitā pie Hvasonas slepkavību lietas strādāja vairāk nekā divi miljoni policistu. Tika nopratināti vairāk nekā 21 000 vīriešu. Par lietu tika uzņemta veiksmīga filma.

DNS tehnoloģiju attīstība pēdējos gados ļāvusi atšķetināt vairākas gadiem ilgi neatrisinātas slepkavības, un Hvasonas maniaka lieta nebija izņēmums.

Tiesu medicīnas eksperti veica DNS analīzi Hvasonas slepkavību vietās savāktajiem pierādījumiem. Paraugi sakrita ar Lī DNS, un vēlāk viņš atzinās zvērīgo slepkavību pastrādāšanā.

Šogad notikušajā prāvā viens no Jūna lietu izmeklējušajiem policistiem atzina, ka Jūns trīs dienu garumā pirms atzīšanās 13 gadus vecās meitenes slepkavībā tika sists un piespiedu kārtā turēts nomodā.

Ceturtdien tiesa lēma, ka Jūna notiesāšana balstījās uz nelikumīgu aizturēšanu un spīdzināšanu "bez ticamiem pierādījumiem".

Turpretī Lī atzīšanās esot "ļoti ticama", norādīja tiesnesis. 

Dienvidkorejas Nacionālā policijas aģentūra ceturtdien publiskoja atvainošanos par "nevainīga jauna vīrieša uzdošanu par slepkavu".

"Mēs dziļi noliecam galvu, atvainojoties viņam un viņa ģimenei," vēstīja paziņojums.

Nepatiesas apsūdzības

Jūna advokāti norādīja, ka policijas izmeklēšana esot bijusi absurda. Policisti apgalvoja, ka Jūns meitenes dzīvesvietā esot iekļuvis, uzrāpjoties pa mājas ārsienu. Kad Jūnu aizveda uz slepkavības vietu un lika to atkārtot, poliomielītu bērnībā pārslimojušais Jūns to nespēja izdarīt.

Jūna apgalvojumi, ka atzīšanās no viņa izspiesta ar spīdzināšanu, pirmajā tiesā netika ņemti vērā.

Liecinot Jūna lietas atkārtotajā izskatīšanā, arī 57 gadus vecais Lī atzina, ka izmeklēšana bijusi neprofesionāla. 1986.gadā policija Lī pratināja par izvarošanas gadījumu, taču galu galā lieta līdz tiesai nenonāca.

Vēlāk Hvasonas slepkavību izmeklēšanas ietvaros Lī tika pratināts vēlreiz un, lai arī pie viņa pratināšanas laikā atradās upures pulkstenis, policisti to nepamanīja un atkal atstāja viņu uz brīvām kājām.

"Es joprojām nesaprotu, kāpēc vajadzēja tik ilgu laiku, lai mani notvertu," sacīja Lī.

"Policija mani pratināja vairākas reizes, taču vienmēr uzdeva jautājumus par draugiem un kaimiņiem. Par mani viņi nopietni neinteresējās."

Policija uzskata, ka Lī atzinās nevis DNS pierādījumu dēļ, bet gan tāpēc, ka viņam vairs nedraud jaunas kriminālapsūdzības. Hvasonas slepkavību lietā noilgums iestājās jau 2006.gadā. Tomēr līdz ar atzīšanos Lī zaudējis priekšlaicīgas atbrīvošanas iespēju.

Lī sacījis, ka nevēloties iznākt brīvībā. Viņš norādīja uz gadījumu, kad pēc 12 cietumā izciestiem gadiem tika atbrīvots par astoņgadīgas meitenes izvarošanu notiesātais Čo Dūsūns.

Jau pirms atbrīvošanas viņam pienāca nāves draudi. Kad viņš iznāca no cietuma, policijai nācās apsargāt viņa māju.

"Es esmu domājis par to, kāda būtu mana dzīve, ja mani par labu uzvedību atbrīvotu," pagājušomēnes stāstīja Lī.

"Bet es labāk palieku cietumā. Esmu dzirdējis, kāda bija reakcija uz Čo Dūsūna atbrīvošanu. Varu iedomāties, kas notiktu, ja izlaistu mani."

Kas notiks ar Jūnu?

Tagad, kad Jūns atzīts par nepatiesi apsūdzēto, viņš var pieprasīt kompensāciju par 20 cietumā aizvadītajiem gadiem.

Jūna advokāts raidorganizācijai CNN sacīja, ka vīrietis varot cerēt uz kompensāciju vairāk nekā viena miljona dolāru apmērā.

Jūns iepriekš norādījis, ka nekāda nauda nespēšot kompensēt ieslodzījumā pavadītos gadus, kā arī viņa reputācijai un ģimenei nodarīto kaitējumu.

Dienvidkorejas policija plāno sagatavot ziņojumu par Hvasonas slepkavību lietu un rupjajām kļūdām, kas tika pieļautas izmeklēšanas laikā. Policijas pārstāvis norāda, ka "nav iespējams" pieļaut domu, ka kaut kas tāds varētu notikt mūsdienās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu