Viņķele: Valdībai ne vienmēr bija gluži skaidra un konsekventa pieeja ierobežojumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lemjot par jauniem drošības pasākumiem un ierobežojumiem, valdībai ne vienmēr bija gluži skaidra un konsekventa pieeja, žurnālistiem atzina veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Šajā sakarā viens no faktoriem, pēc Viņķeles vārdiem, ir tas, ka ir grūti panākt kopīgu izpratni valdības locekļu vidū, ņemot vērā, ka tā sastāv no vairākiem politiskajiem spēkiem. Tāpat vērā ņemams aspekts ir "sabiedrības ārkārtīgais nogurums no pandēmijas", skaidroja ministre, piebilstot, ka šajā gadījumā sabiedrības vainošana "absolūti neko nedod".

Vaicātā, kāpēc pēc diviem mēnešiem ierobežojumu joprojām nav panākts būtisks efekts saslimstības ar Covid-19 samazināšanā, Viņķele sacīja, ka "skaidrojums ir vairākus faktorus saturošs un sarežģīts".

Viņa arī atzina, ka "mēs kā valdība neesam izpildījuši savu uzdevumu "uz desmit" - sinhronizējot ierobežojumus ar nekavējošo atbalsta pasākumu kopumu, kas cilvēkiem būtu skaidrs un radītu drošības sajūtu". Tas esot radījis trauksmi apdraudējumu sabiedrībā, kā rezultātā ierobežojumi nav tikuši ievēroti pietiekami labi.

Vienlaikus politiķe stāstīja, ka, veidojot ierobežojumus, valdība "cenšas iejusties cilvēku ādā". "Mēs nemodelējam ierobežojumus ar domu, ka tos neievēros," skaidroja politiķe, atzīmējot, ka valdība mēģina izsvērt ierobežojumu neievērošanas risku, ņemot vērā atbalsta mehānismu esamību un "cilvēka uztveres īpatnības".

"Mēs izvairāmies no tādu ierobežojumu ieviešanas, kur nevar nodrošināt kontroli," rezumēja Viņķele.

Šajā sakarā Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis atzīmēja, ka, piemēram, Norvēģija un Somija ir spējusi kontrolēt Covid-19 izplatību ar mazākiem ierobežojumiem nekā Latvijā. Turpretim ir valstis, kuras nav spējušas Covid-19 pakļaut kontrolei pat ar stingrākiem ierobežojumiem nekā Latvijā.

"Pavasarī mēs parādījām, ka spējam saliedēties," piebilda Dumpis, skaidrojot, ka patlaban vairs nav vērojama tāda pati solidaritāte kā pavasara Covid-19 izplatības periodā.

Vienlaikus Dumpis uzsvēra, ka ierobežojumu efekts uz Covid-19 izplatības mazināšanu ir zinātniski pierādīts. Tāpat eksperts pauda gandarījumu, ka pēdējie valdības soļi "ir padarījuši konkrētas lietas skaidrākas", jo iepriekš sabiedrībā nereti bija dzirdama dažādu ierobežojumu salīdzināšana pēc principa - "kāpēc vieni var, bet otri nē".

Kā vēstīts, no 19. un 21.decembra uz trim nedēļām noteikti papildu drošības pasākumi, kas vērsti uz to, lai ikviens iedzīvotājs satiktu pēc iespējas mazāk citu cilvēku ārpus savas mājsaimniecības.

Šāds lēmums pieņemts, lai pasargātu sevi un citus no iespējamās inficēšanas ar Covid-19.

Veselības ministrija izprot, ka tas radīs grūtības un sarežģīs ikdienu, bet vienlaikus lūdz ikvienu iedzīvotāju sadarboties, lai kopā varētu mazināt infekcijas izplatību un nepārslogotu slimnīcu iespējas palīdzēt pacientiem neatliekamās situācijās.

Laika posmā no sestdienas, 19.decembra līdz 11.janvārim tirdzniecībā katru dienu tiks piemērots regulējums, kas līdz šim attiecās uz brīvdienām un svētku dienām, vienlaikus tiks paplašinātas iegādājamās preču grupas, ko šajā laikā drīkstēs tirgot, paredz ceturtdien valdībā pieņemtie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu