Precizē kārtību, kādā piešķir un finansē asistenta pakalpojumu pašvaldībā, augstskolā un koledžā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ratiņkrēsls. Ilustratīvs attēls
Ratiņkrēsls. Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Makare/LETA

Šodien, 17. decembrī, valdība precizēja kārtību, kādā piešķir un finansē asistenta pakalpojumu pašvaldībā, augstskolā un koledžā.

Grozījumi līdzšinējā kārtībā izstrādāti, lai no 2021.gada 1.janvāra noteiktu asistenta pakalpojumam nepieciešamā valsts budžeta finansējuma apmēru, proti, lai noteiktu asistenta atlīdzības vienas stundas izcenojumu līdzšinējās minimālās stundas tarifa likmes vietā, kas aprēķināts, ņemot vērā minimālo algu, kāda tā būs no 2021.gada 1.janvāra, jo saskaņā ar darba likumdošanu darba samaksa nevar būt zemāka par minimālās algas apmēru.

Lai pašvaldībā nodrošinātu asistenta pakalpojuma sniedzēju darba samaksu apmērā, kas nepārsniedz minimālo algu, proti, 500 eiro, laikā no 2021.gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam papildu nepieciešami 1 484 835 eiro.

Savukārt no 2021.gada 1.jūlija paredzētas būtiskas izmaiņas asistenta pakalpojumā, kas paredz ievērojami mainīt un paplašināt pakalpojumu bērniem ar invaliditāti, nosakot pavadoņa un asistenta pakalpojumus, un vienlaikus paredzot nodrošināt arī pašvaldības finansētu sociālo aprūpi, kā arī mainot pakalpojuma piešķiršanas kārtību. 

Plānots arī ieviest vienotu anketu pakalpojuma nepieciešamības izvērtēšanai pilngadīgām personām, noteikt vienas vienības cenu, kurā paredzēta paaugstināta asistentu atlīdzība, pielīdzinot vienas pakalpojuma stundas sniegšanas atlīdzību valsts sociālās aprūpes centros strādājošo aprūpētāju vidējām vienas stundas darba izmaksām, proti, vidēji 4,50 eiro par vienu pakalpojuma sniegšanas stundu.

2019.gadā asistenta pakalpojumu personām ar invaliditāti sniedza 10 698 asistenti.

Noteikumi ietekmēs arī personas ar invaliditāti, kuras saņem asistenta pakalpojumu pašvaldībā, jo palielināts atalgojums asistentam ļaus vieglāk atrast pakalpojuma sniedzēju. 2019.gadā pakalpojumu saņēma 10 622 personas ar invaliditāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu