Skotijas līdere: ES mūs uzņems atpakaļ atplestām rokām (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Neatkarīgā Skotija ātri varēs no jauna pievienoties Eiropas Savienībai (ES), piektdien publicētā intervijā prognozēja Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena.

"ES mūs uzņems atpakaļ atplestām rokām un ātri. Mēs bijām Eiropā 40 gadus, mēs esam ļoti apmierināti ar vienoto tirgu, ES standartiem un noteikumiem," Stērdžena sacīja Itālijas laikrakstam "La Repubblica".

Skotijas līdere no jauna aicināja Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu ļaut Skotijai rīkot otru neatkarības referendumu, ja viņas Skotu Nacionālā partija (SNP) reģionālā parlamenta vēlēšanās maijā gūs uzvaru.

"Mums ir tiesības to darīt. Viņš nevar mums to liegt, ja SNP maijā iegūs vairāk nekā 50% balsu. Demokrātija gūs virsroku, man par to nav šaubu," viņa sacīja.

Stērdžena pauda cerību, ka Lielbritānijai izdosies panākt ar ES pēcbeksita vienošanos un tā gūs sekmes ārpus bloka, vienlaikus norādot, ka cilvēki, kas stāv aiz breksita, "katru dienu demonstrē savu nekompetenci un nepiemērotību".

Nākamās Skotijas reģionālā parlamenta vēlēšanas paredzētas 2021.gada maijā, un SNP ir lielas izredzes tajās atkal uzvarēt, kas savukārt pastiprinās prasības sarīkot vēl vienu neatkarības referendumu.

Iepriekšējā referendumā, kas notika 2014.gadā, 55% skotu nobalsoja par Lielbritānijas vienotības saglabāšanu, kamēr neatkarību atbalstīja tikai 45%.

SNP uzstāj, ka ir radušies jauni apstākļi vēl viena referenduma sarīkošanai, jo 2016.gadā notikušajā referendumā par breksitu vairums skotu nobalsoja par palikšanu Eiropas Savienībā (ES), kamēr visas Apvienotās Karalistes mērogā vēlētāji atbalstīja aiziešanu no bloka.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu