Valsts atbalsta pasākumi krīzes pārvarēšanai turpināsies arī nākamgad (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma grozījumus, kas paredz arī nākamgad turpināt līdzšinējos atbalsta pasākumus valsts tautsaimniecības un sabiedrības ekonomiskās stabilitātes nodrošināšanai.

Likumprojekta izskatīšana galīgajā lasījumā tika sākta vēl vakar. Opozīcijas deputāti bija iesnieguši vairākus desmitus priekšlikumu, rosinot atbalstīt dažādas sabiedrības grupas, kuras skārusi Covid-19 krīze. Opozīcijas politiķi kritizēja koalīciju un valdību par nespēju saprast "reālo situāciju", ar ko saskaras iedzīvotāji un uzņēmēji pandēmijas laikā. Opozīcijas priekšlikumi atbalstīti netika.

Saeimā pieņemtās izmaiņas likumā rosinātas, ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanās dēļ noteikto ārkārtējo situāciju. Iepriekš līdz šī gada beigām noteiktos atbalsta pasākumus koronavīrusa izraisītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanai un pārvarēšanai plānots īstenot ilgākā laika posmā, kamēr vien tie būs nepieciešami, teikts grozījumu anotācijā.

Līdz nākamā gada 30.jūnijam pagarināts termiņš, kādā ikviens nodokļu maksātājs varēs pieteikties nodokļu samaksas termiņa pagarinājumam, kā arī lūgt pagarināt termiņu nokavēto nodokļu maksājumu samaksai.

Noteikts, ka saimnieciskā darba veicēji varēs neveikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus arī par 2021.taksācijas gadu. To varēs darīt brīvprātīgi.

Tāpat noteikts, ka arī nākamgad pašvaldības varēs atlikt nekustamā īpašuma nodokļa samaksu, par to neaprēķinot nokavējuma naudu.

Arī nākamgad ar uzņēmumu ienākuma nodokli neapliks izdevumus, kas uzņēmējiem radušies, turpinot sniegt sociālo atbalstu Covid-19 izraisīto grūtību pārvarēšanai.

Līdz nākamā gada 30.jūnijam saglabās dīkstāves pabalstus, varēs turpināt darboties ārkārtējās situācijas laikā ierīkotie ziedojumu tālruņi reliģiskajām organizācijām, kā arī līdzšinējie telpu nomas atvieglojumi komersantiem.

Tāpat līdz nākamā gada 30.jūnijam pagarināts termiņš, kādā uz pabalstu var pretendēt jaunie speciālisti, kuri nesen absolvējuši augstskolu vai koledžu, bet ārkārtējās situācijas laikā kļuvuši par bezdarbniekiem.

Ar grozījumiem likums papildināts ar pantu, kas paredz iespēju politiskās partijas dibināšanas sapulci rīkot attālināti, ja pulcēšanās ierobežojumu dēļ to nav iespējams sarīkot klātienē.

Līdz nākamā gada vidum paredzēts turpināt arī citus līdzšinējos atbalsta pasākumus.

Likuma grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu