Valdībai nebija cita ceļa kā pieņemt stingrākus ierobežojumus (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Stradiņa Universitātes Medicīnas fakultātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis piedalās zinātniskā konferencē, kurā Pasaules Bankas eksperti diskutē par Latvijas veselības aprūpes sistēmas izaicinājumiem un nākotnes iespējām.
Rīgas Stradiņa Universitātes Medicīnas fakultātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis piedalās zinātniskā konferencē, kurā Pasaules Bankas eksperti diskutē par Latvijas veselības aprūpes sistēmas izaicinājumiem un nākotnes iespējām. Foto: Zane Bitere/LETA

Patlaban nevar paļauties uz sabiedrības izvairīšanos no kontaktēšanās, tāpēc valdībai acīmredzot vairs nebija cita ceļa, kā šonedēļ pieņemt stingrākus Covid-19 ierobežojumus, aģentūrai LETA pauda Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs, profesors Ģirts Briģis.

Prakse un pieredze liecina par to, ka paļauties uz cilvēku analītisku pieeju situācijai un cenšanos vairīties no kontaktēšanās nevar. Tas nozīmē, ka jāpieņem piespiedu pasākumi, kas mazinātu kontaktēšanos. «Sekojoši šajā situācijā cita ceļa nav,» piebilda Briģis.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pieļāvis, - ja desmit dienu laikā nemainīsies Covid-19 epidemioloģiskā situācija, būs jāievieš plaši pārvietošanās ierobežojumi.

Komentējot premjera pieļāvumu par to, vai stingrākus pārvietošanās ierobežojumus nevajadzēja pieņemt jau tagad, Briģis bilda, ka pastāv arī variants par vērojamu situācijas uzlabošanos, tādējādi izvairoties no vēl stingrākiem ierobežojošiem pasākumiem.

Katrā ziņā, lai sabiedrība pozitīvi uztvertu vēl stingrākus ierobežojumus, ir jābūt ļoti stingrai valsts argumentācijai par to nepieciešamību, piebilda Briģis.

«Acīmredzot premjers un veselības ministre vēl cer uz cilvēku godaprātu un cenšanos ievērot noteiktos ierobežojumus,» piebilda Briģis.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Latvijas pārstāvniecības vadītājs Uldis Mitenbergs teica, ka viņš detalizēti nav iepazinies ar valdības pieņemto lēmumu, taču viņš paļaujas uz vietējo ekspertu ieteikumiem, kurus acīmredzot valdība ņems vērā.

«Daudzu valstu valdības dažādos veidos mēģina ierobežot pandēmiju, un parasti mēs redzam, ka ierobežojošie pasākumi ir eskalējoši. PVO ir publicējusi savus ieteikumus, kā pieskaņot sabiedrības veselības pasākumus epidemioloģiskajai situācijai un es saprotu, ka Latvijas eksperti ir atsaukušies uz šīm rekomendācijām,» uzsvēra Mitenbergs.

Covid-19 izplatības ierobežošanai valdība ceturtdien lēma par stingrāku ierobežojumu ieviešanu. Ierobežojumi būs spēkā trīs nedēļas - līdz 11.janvārim un tie neskars iedzīvotāju pārvietošanās brīvību. Ierobežojumi attieksies uz pulcēšanos un tirdzniecību.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu