Prokuratūra: Saeimas kavēšanās izdot kriminālvajāšanai Kaimiņu var ietekmēt lietas izmeklēšanas kvalitāti (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas kavēšanās izdot kriminālvajāšanai deputātu Artusu Kaimiņu var ietekmēt lietas izmeklēšanas kvalitāti, uzskata prokurors Māris Urbāns.

Ar prokuratūras preses sekretāres Aigas Eidukas starpniecību viņš aģentūrai LETA skaidroja, ka jau tagad nepārprotami tiek ietekmēti lietas izskatīšanas termiņi, jo prokurors nevar izsniegt apsūdzību un veikt turpmākās procesuālās darbības, kamēr Saeima nav lēmusi par deputāta izdošanu kriminālvajāšanai.

"Tas var ietekmēt lietas izmeklēšanas kvalitāti, ja persona izdomās sniegt liecību par izvirzīto apsūdzību un lietā nāksies pārbaudīt viņa izvirzītos argumentus. Jo vairāk laika paiet no pārbaudāmiem notikumiem, jo grūtāk ir iegūt kvalitatīvus pierādījumus," norādīja Urbāns.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija 16.decembrī vēl nepaguva izskatīt jautājumu par parlamenta deputāta Kaimiņa izdošanu kriminālvajāšanai saistībā ar grāmatvedības dokumentu viltošanu.

Komisijas sēdē pirms tam laiku aizņēma arī citu jautājumu skatīšana. Netika noteikts konkrēts laiks, kad komisija atgriezīsies pie šī jautājuma, bet izskanēja iespēja, ka tas varētu notikt janvārī.

Paredzams, ka nākamajā šim jautājumam veltītajā sēdē deputāti vēlēsies uzklausīt atbildīgā prokurora atbildes uz uzdotajiem jautājumiem par Kaimiņa lietu. Tāpat parlamentāriešiem vēl jāiepazīstas ar politiķa iesniegto informāciju.

Urbāns komisijā pauda, ka krimināllietā ir iegūti pietiekami pierādījumi, lai celtu apsūdzību Kaimiņam par to, ka viņš ar nodomu esot viltojis SIA "Al De Media" grāmatvedības dokumentus. Dokumentu viltošanai Kaimiņš esot izmantojis citas personas, kuras sastādīja šos dokumentus, bet kuras nav saucamas pie kriminālatbildības, jo nezināja, ka dokumentos ir iekļautas patiesībai neatbilstošas ziņas, norādīja prokurors.

Prokuratūra jau oktobra beigās lūdza Saeimu piekrist izdot Kaimiņu kriminālvajāšana pēc Krimināllikuma 217.panta 1.daļas par uzņēmumam vai organizācijai likumos noteikto grāmatvedības dokumentu, gada pārskatu, statistikas pārskatu vai statistiskās informācijas slēpšanu vai viltošanu. 

Par šādas normas pārkāpumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Kaimiņu aizturēja 2018.gada jūnijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu