Pagaidām netiek domāts par repatriācijas reisiem no Lielbritānijas (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai arī pasažieru pārvadājumi starp Latviju un Apvienoto Karalisti ir aizliegti, cilvēku pārvietošanās citādā veidā nav ierobežota, līdz ar to pagaidām repatriācijas reisi no Apvienotās Karalistes uz Latviju netiek plānoti, aģentūrai LETA pavēstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Jānis Beķeris.

Viņš sacīja, ka ministrija saņem valstspiederīgo zvanus gan uz diennakts palīdzības tālruni, gan uz vēstniecību, tomēr patlaban neesot iespējams piedāvāt tūlītēju risinājumu. Beķeris atzīmēja, ka Latvija nav vienīgā valsts, kas aizliegusi pasažieru pārvadājumus uz Lielbritāniju - valstu saraksts, kas slēdz satiksmi vienā vai abos virzienus, palielinās.

"Ja cilvēks nevar atlikt braucienu un ir izvērtējis visus riskus, pastāv iespēja sazināties ar savu aviopārvadātāju un noskaidrot, vai tiek piedāvāts kāds cits maršruts, tomēr mēs nevaram pilnīgi droši apgalvot, ka situācija arī citos maršrutos nemainīsies," pauda Beķeris, uzsverot, ka līdz ar Covid-19 izplatību strauji lēmumi tiek pieņemti ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

Viņš atzīmēja, ka

par atgriešanos Latvijā interesējas ne tikai ceļotāji, bet arī tie valstspiederīgie, kas nolēmuši atgriezties līdz ar breksitu.

Vienlaikus Beķeris atgādināja, ka visiem cilvēkiem pēc iebraukšanas Latvijā, ja vien tie neieceļo no Islandes vai Vatikāna, ir jāievēro stingra desmit dienu pašizolācija.

Tāpat ĀM preses sekretārs pavēstīja, ka lēmums par pasažieru pārvadājumu aizliegumu pieņemts, ņemot vērā sabiedrības intereses un speciālistu rekomendācijas - ja, ierobežojot satiksmi ar kādu valsti, var pasargāt sabiedrību no inficēšanās ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību, tad šis mērķis ir arī jāīsteno. Savukārt, ja speciālisti norādīs, ka situācija ļauj atcelt aizliegumu, tas arī tiks izdarīts, norādīja Beķeris.

LETA jau rakstīja, ka, ņemot vērā ziņas par jaunu Covid-19 paveidu, no šodienas līdz 1.janvārim ir aizliegti pasažieru pārvadājumi uz Lielbritāniju.

Svētdien Ministru kabinets, balstoties uz Satiksmes ministrijas priekšlikumu, pieņēma lēmumu uz laiku aizliegt starptautiskos pasažieru pārvadājumus uz un no Apvienotās Karalistes, tādējādi cenšoties pasargāt sabiedrību no jaunā koronavīrusa paveida izplatības Latvijā.

No Rīgas lidostas lidojumus no un uz galamērķiem Lielbritānijā veic trīs aviopārvadātāji - "airBaltic", "Ryanair" un "Wizzair". Aviokompānija "airBaltic" līdz 2020.gada beigām bija plānojusi 22 lidojumus jeb 11 rotācijas uz Lielbritāniju. Uz šiem reisiem bija pārdotas 1004 biļetes. No tām aptuveni 40% bija lidojumiem no Londonas uz Rīgu, bet pārējās - lidojumiem uz Londonu.

Satiksmes ministrija uzvēra, ka Latvijas lēmums ir līdzīgs citu ES valstu pieņemtajiem lēmumiem līdz tālākai apstākļu noskaidrošanai un jaunā vīrusa paveida izpētei noteikt ieceļošanas aizliegumu no un uz Apvienoto Karalisti. Citas Eiropas valstis lēmumu par ceļošanas aizliegumu jau pieņēmušas vai plāno pieņemt tuvākajā laikā.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) skaidro, ka sabiedrības veselības interešu nodrošināšanai ir svarīga ātra, mērķtiecīga un ar citām ES valstīm koordinēta rīcība.

Kā vēstīts, Lielbritānijas veselības ministrs Mets Henkoks svētdien atzinis, ka koronavīrusa jaunatklātā lipīgākā paveida izplatību pašlaik neizdodas kontrolēt un tās iegrožošanai noteiktais stingrākais karantīnas režīms var palikt spēkā vēl mēnešiem ilgi.

Rezultātā jau vairākas valstis ir īslaicīgi pārtraukušas pasažieru pārvadājumus ar Lielbritāniju.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas birojs aicinājis Eiropas valstis veikt stingrākus pasākumus, lai neļautu izplatīties koronavīrusa jaunajam, lipīgākajam paveidam.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sestdien paziņoja, ka miljoniem britu nāksies mainīt savus plānus un Ziemassvētkos palikt mājās, jo jaunais vīrusa paveids izplatās daudz straujāk nekā līdz šim zināmie - tiek uzskatīts, ka tas varētu būt par 70% lipīgāks, tomēr nav datu, kas liecinātu, ka jaunā vīrusa variācija, kas nosaukta par "VUI 202012/01", būtu letālāka vai mazāk jutīga pret izstrādātajām vakcīnām.

Noskaidrots, ka zinātnieki minēto vīrusa paveidu pacientam pirmo reizi atklājuši septembrī.

 
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu