Eiropas komisija apstiprina "Pfizer" un "BioNTech" Covid-19 vakcīnu (18)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
EK prezidente Urzula fon der Leiena.
EK prezidente Urzula fon der Leiena. Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Komisijai (EK) pirmdien apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES), paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās.

"Mēs esam piešķīruši tirgus atļauju ar nosacījumiem "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātajai vakcīnai," paziņoja EK prezidente Urzula fon der Leiena.

"Es vienmēr esmu šīs pandēmijas laikā teikusi, ka šajā mēs esam kopā,"

sacīja Leiena, piebilstot, ka pirmās vakcinācijas tiks veiktas 27., 28. un 29.decembrī.

Pēc viņas teiktā, vakcīna būs pieejama visās ES valstīs vienlaicīgi.

Pirmdien dažas stundas agrāk Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) paziņoja, ka tās ekspertu komiteja rekomendējusi EK ar nosacījumiem apstiprināt "Pfizer" un "BioNTech" Covid-19 vakcīnu izmantošanai ES.

"Es ar prieku paziņoju, ka EZA zinātniskā komiteja šodien tikās un rekomendēja "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas ES tirgus apstiprinājumu ar nosacījumiem," preses konferencē paziņoja aģentūras direktore Emera Kuka.

Kuka arī pavēstīja, ka vakcīna pasargās arī pret koronavīrusa jauno paveidu, kas pašlaik izplatās Lielbritānijā.

"Šobrīd nav liecību, kas liktu domāt, ka šī vakcīna nestrādās pret jauno variantu," pavēstīja Kuka.

"Pfizer" un "BioNTech" pirmdien paziņoja, ka "atrodas gatavībā" piegādāt vakcīnas, tiklīdz to lietošanu būs apstiprinājusi EK.

"Šī diena ir īpaši personīga un emocionāla diena mums "BioNTech". Atrodoties ES sirdī, mēs esam priecīgi būt soli tuvāk potenciālai pirmās vakcīnas piegādei Eiropā, lai palīdzētu cīnīties ar šo postošo pandēmiju," pavēstīja Vācijas kompānijas līdzdibinātājs Ugurs Sahins. "Mēs atrodamies gatavībā sākt sākotnējo vakcīnu devu piegādes visā ES, tiklīdz mums dos zaļo gaismu."

Arī "Pfizer" vadītājs Alberts Burla paziņoja, ka, ja "Eiropas Komisija dos apstiprinājumu, mēs esam gatavi sākti piegādāt šo vakcīnu uz valdību noteiktajām vietām visā ES, kur gadījumu skaits turpina pieaugt un vairākām valstīm ir karantīna."

Sākotnēji EZA sēde bija paredzēta 29.decembrī, bet, pieaugot spiedienam no Eiropas valstīm, īpaši Vācijas, aģentūra nolēma to sarīkot astoņas dienas agrāk.

Kā pagājušajā nedēļā paziņoja Leiena, vakcinēšanās pret jauno koronavīrusu Eiropas Savienībā (ES) sāksies 27.decembrī.

Lielbritānijā un ASV jau ir sākusies cilvēku vakcinēšana ar šo Covid-19 vakcīnu, kas izmēģinājumos uzrādījusi 95% efektivitāti.

EK ir noslēgusi līgumus ar septiņiem potenciālo vakcīnu piegādātājiem, lai nodrošinātu visiem ES pilsoņiem iespēju galu galā vakcinēties pret jauno koronavīrusu.

Dalībvalstis pašas izlems, kuras cilvēku grupas vakcinēt vispirms, bet pirmie pretendenti būs veselības aprūpes nozares darbinieki un gados veci cilvēki.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu