IZM kavēšanās dēļ nav rīcībspējīgas Augstākās izglītības padomes

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

 No šodienas Latvijā nav rīcībspējīgas Augstākās izglītības padomes (AIP), informēja AIP iepriekšējais vadītājs Jānis Vētra.

Vakar bija AIP sastāva pēdējā pilnvaru diena, jo Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) Saeimā laicīgi neiesniedza nepieciešamos dokumentus par jauno padomes sastāvu. 

Vētra teica, ka IZM tikai tagad Saeimā iesniegusi vajadzīgos dokumentus, bet sākotnēji par AIP locekļiem jādiskutē Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, tad plenārsēdē. Saeima šī gada rudens sesiju slēgs 23.decembrī, bet ziemas sesiju sāks 7.janvārī, līdz ar to

jauno padomes sastāvu varētu apstiprināt tik nākamgad.

Viņš atzīmēja, ka balsojums ir par katru padomes locekli atsevišķi. Cik viņš atceras, iepriekšējā reizē debates aizņēma četras stundas. "Tā ir tēma, par ko politiskā vidē ir daudz viedokļu. Nav pamata domāt, ka šogad vai nākamgad to būs mazāk," teica Vētra.

Tā kā AIP esošajam sastāvam beigušās pilnvaras, padome ir bez rīcībspējas. Padomē funkcionē sekretariāts, kas var veikt saraksti, sniegt informāciju un izsniegt kādu dokumentu, bet jauni lēmumi padomē nevar rasties, kamēr nebūs apstiprināts tās jaunais sastāvs.

"Tā ir ekstraordināra situācija. Tāda nav bijusi 24 gadu AIP pastāvēšanas vēsturē," teica Vētra, piebilstot, ka

šobrīd studiju programmas nevarēs gūt saskaņojumus, nebūs iespējams saņemt licences, akreditācijas lapu izmaiņas un citas lietas, ar ko katru mēnesi nodarbojas padome.

Šie jautājumi gaidīs jauno AIP sastāvu.

Tāpat Vētra atzīmēja, ka viņš uz jauno padomes sastāvu nav izvirzīts un nepretendē, līdz ar to šodien viņš savu darbu AIP ir noslēdzis.

Saskaņā ar AIP nolikumu - padomes locekļu pilnvaru laiks ir četri gadi, bet studējošo pārstāvja pilnvaru laiks ir divi gadi. AIP apstiprina Saeima.

Padomes sastāvā ir pa vienam deleģētam pārstāvim no Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Universitāšu asociācijas, Mākslas augstskolu asociācijas, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas, Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Koledžu asociācijas, Rektoru padomes, Latvijas Augstskolu profesoru asociācijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, Latvijas Studentu apvienības pārstāvis, kā arī pašvaldību un citu juridisko un fizisko personu dibināto augstskolu deleģēts pārstāvis.

Izglītības un zinātnes ministrs kā AIP loceklis pārstāv padomi valdības sēdēs. Atsaukt AIP locekli iepriekš minētās institūcijas var, iesniedzot Saeimai motivētu atsaukuma rakstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu