Pētījums: lūk, kāda būtu labākā slēptuve zombiju apokalipsē (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Zombiju apokalipses gadījumā ir svarīgi, lai tev būtu sagatavots plāns. Ja esi redzējis zombiju apokalipses filmas, tad noteikti dosies paslēpties tuvākajā lielveikalā, tomēr vai tā tiešām ir labākā slēptuve? 

Zināms, ka vidējais iepirkšanās centrs būs pilns ar pirmās pasaules valstī svarīgiem labumiem. Turklāt, ja reiz visu pasauli pārņēmuši zombiji, tad kāpēc gan nepadzīvot pēdējās dzīves dienas, mielojoties ar bezmaksas ēdienu, tērpjoties dārgos kostīmos? Arī alkohols noteikti atradīsies pa rokai, tāpēc varētu krietni uzdzīrot. 

Tiesa, ja tavs galvenais mērķis ir izdzīvošana, nevis uzdzīvošana, tad lielveikals varētu nemaz nebūt tik laba slēptuve. 2015. gadā, lai labāk saprastu reālu slimību izplatīšanos, statistiķu komanda no Kornela Universitātes izveidoja modeli, kurā bija attēlota fiktīva zombiju mēra izplatīšanās ASV kontinentā. Atklājās, ka labākās vietas, kur paslēpties, ir mazapdzīvotas, nošķirtas teritorijas. 

Pētījuma autori skaidro, ka vislabākā vieta, kur paslēpties zombiju apokalipses laikā, būtu kalnu reģioni Montānas štatā vai Kanādā. Kā izrādās, pilna mēroga zombiju apokalipsei vajadzētu vairākus mēnešus, lai no Ņujorkas pilsētas izplestos visā Ņujorkas štatā. Tieši tāpēc tev būtu pietiekami daudz laika, lai izplānotu savu bēgšanu līdz pašiem sīkumiem. 

Ņemot vērā slimības dinamiku, zombiji daudz ātrāk pārņems apdzīvotākas teritorijas, bet vēlāk izplatība palēnināsies, jo zombijiem būs mazāk cilvēku, kurus inficēt. Rezultātā radīsies arvien mazāk zombiju. 

Pētnieku izstrādātajā modelī slimība pilsētas pārņems visstraujāk. Savukārt būs vajadzīgas nedēļas, lai slimība sasniegtu lauku rajonus, un mēneši, lai tā nonāktu kalnu reģionus ziemeļos. Protams, ja filmas mums ir kaut ko iemācījušas, tad ne visi zombiji ir vienādi. Viss ir atkarīgs no tā, cik ātri tie spēj pārvietoties un cik ātri tu spēj kāpt kalnos. 

Šajā simulācijā ir izmantota arī populācija, kas sastāv no aptuveni 300 miljoniem cilvēku, no kuriem katrs cilvēks ir vienā no stāvokļiem: cilvēks, inficētais, zombijs vai miris zombijs. Modelis tika izveidots, balstoties uz dažādām attiecībām starp cilvēkiem šajos stāvokļos. 

Tomēr ir jāņem vērā, ka pat ar vislabākajām slēptuvēm situācija Amerikā zombiju apokalipses gadījumā neizskatās labi. 

“Mēs noskaidrojām, ka “realitātē” mums būtu beigas,” rakstīts pētījuma kopsavilkumā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu