Ko mums vēlas pavēstīt milzīgā lapsa? (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lapsas skulptūra "Dzimuši brīvībai"
Lapsas skulptūra "Dzimuši brīvībai" Foto: publicitātes

Milzu publicitāti un sabiedrības pozitīvas atsauksmes ieguvis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības apakšnozares bakalaura programmas 3. kursa studenta Aleksandra Marinoha darbs - milzu lapsa, kurš tapis sadarbībā ar Aleksandra tēvu Oļegu Marinohu. Par darba tapšanas aizkulisēm stāsta Katrīna Krīgere - "Dzīvnieku brīvības" valdes priekšsēdētāja.

Tēlnieku Aleksandra un Oļega Marinohu veidotā skulptūra – milzu lapsa – aicina uz visu kažokādu ieguvē un industriālajā lopkopībā izmantoto dzīvnieku aizstāvību. 

Mākslas objekts top ar biedrības “Dzīvnieku brīvība” atbalstu, un tās veidošanā līdz šim vairāku mēnešu garumā iesaistījās vairāk nekā 100 biedrības biedru un brīvprātīgo, vienojoties kopīgā milzu lapsas kažoka pīšanā no tūkstošiem metāla stieplīšu un kaņepju auklas.

"Skulptūra "Dzimuši brīvībai" vēsta, ka neviens dzīvnieks nav pelnījis dzīvot sprostā. Mūsdienu sabiedrībā nav vietas kažokādu industrijai, un skulptūra aicina uz drīzām pārmaiņām,"

komentē biedrības valdes priekšsēdētāja Katrīna Krīgere.

"Zvēraudzētāji iesloga tūkstošiem dzīvnieku saspiestībā, netīrībā un stresā, lai no viņiem ražotu bezjēdzīgas apģērba dekorācijas. Tas ne vien moka dzīvniekus, piesārņo vidi un ir pret sabiedrības vērtībām, bet arī pakļauj zoonožu riskam cilvēku veselību un dzīvību."

Skulptūra top laikā, kad visā Eiropā īpaši aktuāls kļuvis kažokādu industrijas aizliegums. Ētisku un dzīvnieku labturības apsvērumu dēļ kažokzvēru audzēšana jau ir aizliegta vairāk nekā piecpadsmit Eiropas valstīs, tostarp Nīderlandē, Norvēģijā, Vācijā, Beļģijā, Čehijā, Horvātijā, Slovākijā un citās. Latvijā tā joprojām ir atļauta. 

Pēc Lauksaimniecības datu centra informācijas šobrīd Latvijā darbojas desmit zvēraudzētavas, kurās kažokādu ieguvei audzē kopumā ap 580 tūkstošiem ūdeļu, lapsu un šinšillu. Latvijas zvēraudzētavās katrai lapsai atvēlēta vien nepilna kvadrātmetra platība režģa būrī.

Tā veidota no tērauda, jūrnieku kaņepju virves un stikla.

? Uzmanību, pilsētvidē parādījusies lapsa❗️ Autors: Aleksandrs Marinoha un Olegs Marinoha. LMA Tēlniecības katedra,...

Posted by Latvijas Mākslas akadēmija on Otrdiena, 2020. gada 22. decembris

Lapsa jau izpelnījusies cilvēku atsaucību - vien stundas laikā ar fotogrāfijām dalījušies 2,7 tūkstoši cilvēku, bet gandrīz 4000 tās atzīmējuši ar "patīk".

Darbs atrodas Turgeņeva ielas 17 pagalmā, Rīgā, un būs apskatāms līdz 2027. gadam.

Materiāls: tērauds, jūrnieku kaņepju virves, stikls. Pasniedzējs - profesors Aigars Bikše.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu