Prominents medicīnas žurnāls publicē Navaļnija ārstēšanas detaļas (12)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Viens no pasaules vadošajiem medicīnas žurnāliem "The Lancet" publicējis rakstu, kas veltīts Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanās klīniskajai ainai un viņa ārstēšanai.

Autoru vidū ir Berlīnes klīnikas "Charite" speciālisti, kur Navaļnijs divas dienas pēc saindēšanas Krievijā tika nogādāts.

Publikācijas nosaukums ir "Saindēšanās ar nervus paralizējošo vielu "Novičok"". Šī ir pirmā zinātniskā publikāciju par terapiju pēc saindēšanas ar "Novičok". Par Skripaļu un citu Lielbritānijā saindēto ārstēšanu šādu publikāciju nav bijis.

Navaļnijs publikācijā vārdā netiek minēts, tomēr ir nepārprotami, ka runa ir tieši par viņu.

Aprakstīti simptomi, kas viņam parādījās Tomskas-Maskavas reisa lidmašīnā, īsi aprakstīta terapija Omskā, kur viņš atradās pirmās divas dienas pēc saindēšanas.

Detalizēti aprakstīta slimības un ārstēšanas gaita Vācijā.

Navaļnija ārsti norāda, ka viņu pacientam bijis "ļoti labvēlīgs iznākums", kas lielā mērā skaidrojams ar ārstēšanu, kas nekavējoties saņemta Krievijā.

Berlīnes slimnīca "Charite" trešdien apliecināja, ka Navaļnijs piekritis raksta publicēšanai "The Lancet".

Kā ziņots, 44 gadus vecajam Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Kā secināts izmeklēšanā, ko veicis starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" un Krievijas izdevums "The Insider" sadarbībā ar ASV televīzijas kanālu CNN un vācu žurnālu "Der Spiegel", atentātu pret Navaļniju Tomskā īstenoja slepena Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) vienība, kas darbojusies FDD Kriminālistikas institūta aizsegā.

Pētījums publicēts 14.decembrī.

Iesaistīto FDD darbinieku personības žurnālisti noskaidrojuši, salīdzinot mobilo tālruņu darbības datus ar dažādām citām datu bāzēm.

Navaļnijs, komentējot pētījumu, notikušo nosaucis par "valsts terorismu".

Viņš norādījis, ka tie nav bijuši atsevišķi FDD darbinieki, kas darbojušies pēc kāda oligarha vai amatpersonas pasūtījuma, bet gan vesela FDD nodaļa, kas veselus divus gadus īstenojusi operāciju, cenšoties opozicionāru noslepkavot, un izmantojusi no slepenas valsts laboratorijas saņemtu ķīmisko ieroci.

"Protams, ka tāda mēroga un tāda garuma operāciju nevar organizēt neviens cits kā FDD vadītājs [Aleksandrs] Bortņikovs, bet viņš nekad neuzdrošinātos to darīt bet [prezidenta Vladimira] Putina pavēles," uzsvēris Navaļnijs.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu