2020. gada desmit labākie pašmāju mūzikas albumi (10.-6.)

Gada pieturzīmes
Foto: TVNET
Jānis Žilde
, Kritiķis, galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp

Kamēr prestižās "Austras" balvas albumu desmitnieka paziņošana pārcelta uz nākamā gada pavasarī, "Zelta mikrofona" ieguvējus arīdzan uzzināsim vien februārī, līdz ar to diskusijas par un ap mūziku ir klusākas nekā citus gadus, piedāvāju savu ikgadējo atskatu uz šogad Latvijas mūzikā sastrādāto un saradīto. Bez noteiktas secības - jūsu uzmanībai pirmais labāko albumu piecinieks.

Idioti.Trupa "Slikti vārdi laba baurošana"

Mani vienmēr ir iedvesmojuši jaunieši, kuri nebaidās eksperimentēt, pārkāpt robežas, vienlaikus neskrienot akli līdzi Rietumu mūzikas tendencēm. "Idioti.Trupa" - piecu muzikāli izglītotu Rīgas Doma kora skolas audzēkņu apvienība - izvēlējusies gan skaļu nosaukumu, gan metusi izaicinājumu latviešu valodai. Grupas debijas albums "Slikti vārdi laba baurošana", lai arī nebēdnīgs un rotaļīgs, kā jau tas jauniešiem piestāv, no muzikālā aspekta skan kvalitatīvi un arī tekstuāli asprātīgi un pārdomāti. Jā, varbūt var pārmest to, ka nav vienotas muzikālās koncepcijas - katrs skaņdarbs skan žanriski citādāk, taču tas būtiski netraucē.

Albums tapis pirms diviem gadiem, kad grupa ieguvusi otro vietu "Radio Naba" un Latvijas Universitātes Studentu padomes rīkotajā jauno grupu konkursā "Hadrons". Kad tā gada laureāti nevarēja piedalīties festivālā "Laba daba", piedāvājumu uzstāties šajā festivālā saņēma "Idioti.Trupa".

"Mums bija tikai divas dziesmas, un, lai varētu uzstāties festivālā, speciāli radījām veselu programmu, kas arī ir šis albums," intervijā "Radio Naba" saka grupa.

Foto: Grupa "Idioti.Trupa" festivālā "Laba daba".

Grupā muzicē un dzied Elizabete Milta, kas paralēli dzied indie mūzikas grupā "Stūri zēvele", kā arī Madara Gaile, kura šogad izdeva lielisku debijas solo singlu "Saprāts".

Albuma virsotne - "Andris". 

Idioti.Trupa "Slikti vārdi laba baurošana"
Idioti.Trupa "Slikti vārdi laba baurošana" Foto: publicitātes

Noklausies albumu "Slikti vārdi laba baurošana".

 

Jānis Ruņģis "Dzīvojumi"

Augsta meistarība jūtama arī ģitārista Jāņa Ruņģa šogad izdotajā dziesmu albumā "Dzīvojumi". Jā, tieši dziesmu albumā, jo Jānis šogad izdevis arī instrumentālu eksperimentālās mūzikas skaņuplati "Yggdrasil". 

"Dzīvojumi" konceptuāli turpina pirms diviem gadiem izdotā albuma "Ārpus prātus" muzikālo virzienu, kas arīdzan iekļuva TVNET labāko albumu desmitniekā.

Ruņģis ir visas albumā dzirdamās mūzikas autors, kā arī albuma producents. Viņš pats dziesmas iedziedājis, iespēlējis ģitāras, elektrisko basu un vēl citus mūzikas instrumentus. Gala miksu un arī māsterēšanu jeb skaņas gala apstrādi veicis līdzproducents Mārtiņš Krastiņš. Tiesa, ierakstā dzirdamas arī vairāku viesmākslinieku balsis - Kristīne Pāže, Miķelis Putniņš, kā arī viesmūziķi, no kuriem īpaši gribētu izcelt gaumīgo, neuzbāzīgo saksofona un flautas partiju autoru Denisu Paškeviču.

Jānis Ruņģis "Dzīvojumi"
Jānis Ruņģis "Dzīvojumi" Foto: publicitātes
Jānis Ruņģis
Jānis Ruņģis Foto: publicitātes

Albums brīžiem izklausās nedaudz vecmodīgi, smeļoties iedvesmu no septiņdesmito gadu psihedēliskā roka, 2000. gadu sākuma frīkfolka, arī akrobātiskie vokālie risinājumi padara šo plati par daudz akadēmisku, un arī dzejas (Rainis, Godiņš) deklamēšana uz muzikāla pavadījuma ir, maigi izsakoties, neoriģināla, taču kopumā Jāņa pienesums šogad Latvijas mūzikā bijis nozīmīgs. 

Albuma virsotne - "Dvēseles kredīts".

Noklausies albumu "Dzīvojumi".

Ozols "Y A U D A"

Kopā ar jaunās paaudzes bītmeikeriem šogad vienu no labākajiem hiphopa mūzikas ierakstiem atkal ir izdevis Ģirts Rozentāls, mums visiem jau gandrīz divdesmit piecus gadus pazīstams vienkārši kā Ozols. 

Albums "Y A U D A" ir konceptuāls. "Tas ir kā audio stāsts par šā ieraksta galveno varoni Nikiju Yaudu, kas mēģina atgriezties iepriekšējā dzīvē un atgūt nozaudēto," tā šīs muzikālās īsfilmas vēstījumu skaidro pats Ozols.

Interesanti, ka albuma muzikālais materiāls pirmās aprises sāka iegūt tikai šā gada februārī, bet pats saturiskais koncepts vien pirms neilga laika. Pēc vairākām sesijām ar bītmeikeriem - šoreiz lauvas tiesu producējuši liepājnieks Niklāvz un jelgavnieks Helmuts Šteins (no apvienības "Katapullt") - izkristalizējās ideja par nosaukumu "Jauda", taču, lai būtu "haipīgāk", tas stilizēts kā "Y A U D A". Albuma saturā iestrādāts arī tēls - galvenais varonis, sarežģītais problēmzēns Nikijs Yauda, kurš ar savu motociklu emociju uzplūdā pamet draudzeni un dodas pretī nezināmajam. 

Ozols "Y A U D A"
Ozols "Y A U D A" Foto: publicitātes

Detalizēta albuma recenzija: 

Albuma virsotne - "1000 km".

Noklausies albumu!

Martas asinis "Bauda"

Aizdzīvoties līdz sestajam studijas albumam, turklāt diezgan ierobežotā desmit gadu laika nogrieznī, pa spēkam ir vien retajai pašmāju grupai. Ja tas izdevies, tad droši var apgalvot, ka grupa ir notikusi. Sākotnēji kā pagrīdes apvienības "Bērnības milicija" dalībnieka solo projekts, vēlāk transformējoties pilntiesīgā kolektīvā, Filipa Deruma (35) vadītā grupa "Martas asinis" šā gada sākumā atgriezās pie klausītājiem ar jaunu studijas ierakstu "Bauda", un tas ir lielisks.

Detalizēta albuma recenzija: 

Martas asinis "Bauda"
Martas asinis "Bauda" Foto: publicitātes

Nospriegotie teksti veiksmīgi kontrastē ar popsīgiem, grūvīgiem aranžējumiem, radot jau nobrieduša kolektīva iespaidu. Vietām gan iezogas kādas tehniskas (ritmizācijas lietas) neprecizitātes, taču "Martas asinis" nav nekāds perfekti nopulēts popmūzikas produkts, tas savā dziļākajā būtībā ir andergraunds. Andergraunds, kuru var baudīt ikviens. 

Foto: Grupas "Martas asinis" albuma "Bauda" prezentācijas koncerts. 

Noklausies albumu.

Albuma virsotne - "30 stundas".

Toms Auniņš "Nematoma"

Novembra beigās klajā nāca elektroniskās mūzikas, kā arī teātra un kino mūzikas komponista un izpildītāja Toma Auniņa debijas solo albums "Nematoma" ("Neredzamā"), kas ir tapis kā lietuviešu režisora Ignasa Jonīna (Ignas Jonynas) kinofilmas skaņu celiņš. 

Savulaik pazīstams kā mūzikas projekta "1/2 H 1/2 W" dalībnieks, Auniņš kļuvis par vienu no vadošajiem filmu un teātra mūzikas komponistiem, sintezējot savā skaņu pasaulē laikmetīgas elektroniskās un ambientās mūzikas elementus.

Filmu mūzikā ļoti svarīga ir spēja saplūst ar stāstu, tēmu, kadru un nereti, paliekot nemanāmam, veicināt darba homogenitāti. Auniņam tas ir izdevies! 

Noklausies skaņu celiņu filmai "Nematoma".

Toms Auniņš "Nematoma"
Toms Auniņš "Nematoma" Foto: publicitātes

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2020
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu