Mediācija ģimenes strīdu risināšanai. Kādi no tās ir ieguvumi? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Tieslietu ministrija sadarbībā ar Sertificētu mediatoru padomi arī 2021. gadā turpinās īstenot programmu “Bezmaksas mediācija ģimenes strīdos”, lai sniegtu atbalstu ģimenēm tādu strīdu un domstarpību risināšanā, kas skar bērnu intereses. Kādi ir ieguvumi no mediācijas šādu strīdu risināšanā, stāsta Tieslietu ministrija.

Programmas ietvaros tiks nodrošinātas pirmās piecas mediācijas sesijas (katra 60 minūšu apmērā) bez maksas. Programmas ietvaros sertificēta mediatora pakalpojumu iespējams saņemt dažāda veida ar bērnu interesēm saistītu ģimenes strīdu risināšanā, kā, piemēram, bērnu saskarsmes jautājumi, bērna pastāvīgās dzīvesvietas noteikšana, uzturlīdzekļu apmērs un/vai maksāšanas kārtība, vecāku attiecības un savstarpējā komunikācija, bērnu audzināšanas jautājumi, laulības šķiršana u.c.

Bezmaksas mediāciju ģimenes strīdos var izmantot arī tiešsaistē.

Sertificētu mediatoru sarakstu, kuri sniedz konsultācijas un mediāciju programmas ietvaros, tai skaitā sertificētu mediatoru sarakstu, kuri strādā attālināti tiešsaistē, kā arī vispārēju informāciju par bezmaksas mediācijas procesu ģimenes strīdos var atrast Sertificētu mediatoru padomes mājaslapā http://sertificetimediatori.lv.

Situācijā, kad rodas grūtības vienoties par mediatora izvēli vai ir kādi citi jautājumi par mediācijas pakalpojumu, aicinām sazināties ar Sertificētu mediatoru padomi pa konsultatīvo tālruni 28050777 darba dienās vai rakstīt smp@mediacija.lv.

Kādi ir ieguvumi no mediācijas?

Galvenie ieguvumi ģimenēm, kas izvēlas izmantot mediāciju savu domstarpību risināšanā, ir konfliktsituāciju novēršana veidā, kas ļauj saglabāt ģimeni vai cieņpilnas attiecības starp vecākiem, un tādējādi nodrošina turpmāku vecāku spēju kopīgi risināt jautājumus, kas saistīti ar bērna ikdienas aprūpi, audzināšanu un izglītošanu. 

Programmas dati liecina, ka apmēram divās trešdaļās gadījumu mediācijas process noslēdzies ar pilnīgu vai daļēju vienošanos, kas nozīmē, ka strīda risināšanai vairs nebija nepieciešama tiesas iesaiste, kā arī to, ka strīds atrisināts bērna interesēm vislabvēlīgākajā veidā, vienlaikus nodrošinot, ka strīda puses turpmāk spēj komunicēt vismaz lietišķas saziņas līmenī, samazinot jaunu konfliktu rašanās iespēju nākotnē. 

Arī gadījumos, kad mediācija nenoslēdzas ar pilnīgu vienošanos par visiem strīdus jautājumiem, mediācijas process ļauj pusēm atjaunot normālu savstarpēju komunikāciju un palīdz vēl neatrisinātos jautājumus tālāk jau, iespējams arī  tiesvedības ietvaros, risināt konstruktīvi un bez emocionālas spriedzes, kas īpaši nozīmīgi gadījumos, kad  savstarpējās attiecībās iesaistīts arī bērns.

Cik daudz cilvēku izmantojuši šo pakalpojumu?

Šobrīd nav apkopta informācija par pēdējā pusgada laikā uzsāktajiem mediācijas procesiem. Atbilstoši Tieslietu ministrijas un Sertificētu mediatoru padomes noslēgtajam sadarbības līgumam "Par līdzekļu piešķiršanu Sertificētu mediatoru padomei" līdz 2021. gada 10. janvārim (par laika periodu no 2020. gada 1. jūlija līdz 2020. gada 31. decembrim) Sertificētu mediatoru padome apkopos un iesniegs ministrijā pārskatu (statistikas datus) par sniegtajiem mediācijas pakalpojumiem, tai skaitā informāciju par šajā laika periodā uzsākto procesu rezultātiem.

Bet atbilstoši padomes sniegtajai informācijai par šā gada pirmo pusgadu, projekta ietvaros tika uzsākti 137 mediācijas procesi. 

2017.gadā projekta ietvaros kopumā tika uzsākts 291 mediācijas process, bet 2018.gadā projekta sniegtās iespējas izmantoja  283 ģimenes (2019.gadā projekts tika pārtraukts sakarā ar finansējuma trūkumu).

Kādi ir biežāki iemesli šādiem strīdiem?

Programmas “Bezmaksas mediācija ģimenes strīdos” ietvaros valsts atbalsts tiek sniegts ģimenēm tādu strīdu un domstarpību risināšanā, kas skar bērnu intereses.

Atbalstu iespējams saņemt visdažādāko strīdu risināšanā: bērnu saskarsmes jautājumi, vecāku attiecības un savstarpējā komunikācija, uzturlīdzekļu apmērs un maksāšanas kārtība, bērnu dzīvesvietas noteikšana, laulības šķiršana, bērnu audzināšanas jautājumi, apgādība, aizgādība, izglītība, bērna izceļošana no valsts ar vienu no vecākiem u.c.

Atbilstoši Sertificētu mediatoru apkopotajiem datiem projekta ietvaros skaitliski lielākā daļa mediācijas procesu tiek uzsākti par strīdiem, kas saistīti ar bērnu saskarsmes jautājumiem, uzturlīdzekļu apmēru un/vai maksāšanas kārtību, vecāku savstarpējām attiecībām un savstarpējo komunikāciju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu