ASV ievieš stingrākas prasības odometru rādījumiem (4)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnas instrumentu panelis ar spidometru, tahometru un odometru
Automašīnas instrumentu panelis ar spidometru, tahometru un odometru Foto: Unsplash/Alex Ramon

Amerikas Savienotajās Valstīs no 2021. gada 1. janvāra tiek pastiprināta federālā prasība reģistrēt odometra datus, darbībās ar lietotām automašīnām (veicot tehnisko apskati, pārdošanas brīdī, īpašumtiesību nodošanas brīdī). Ja tagad nobraukuma rādītāji ir jāievada vienotā datu bāzē pirmos 10 gadus no automašīnas izlaišanas dienas, tad no nākamā gada šādu datu obligātās reģistrēšanas periods būs 20 gadi.

Jaunie noteikumi tiks piemēroti transportlīdzekļiem, kas ražoti no 2011. gada, norāda Nacionālā autoceļu satiksmes drošības pārvalde (NHTSA). Uz vecākiem auto, tātad automašīnām, kas izlaistas līdz 2010.gadam, šie labojumi neattieksies.

Amerikas Savienotajās Valstīs nobraukuma rādītāju sagrozīšana jeb manipulācijas ar auto odometru ir noziedzīgs nodarījums, par kuru iestājas kriminālatbildība. Šī iemesla dēļ odometru "tīšana" ASV nav tik izplatīta kā citās zemēs, kur varas iestādes uz šādu pārkāpumu mēdz pievērt acis.

ASV autoparks šobrīd ir vecāks nekā jebkad agrāk, jo vidējais pasažieru automašīnas vecums valstī jau pārsniedz 12 gadus. Lai izvairītos no krāpšanās ar nobraukumu, NHTSA ir nolēmusi pagarināt datu reģistrēšanas prasību.

“Saskaņā ar federālajiem likumiem ikvienam, kas nodod īpašumtiesības uz 2011. gada vai jaunāku transportlīdzekli, būs jāsniedz odometra informācija jaunajam īpašniekam. 2010. gada un vecāki transportlīdzekļi joprojām nav pakļauti odometra informācijas atklāšanas prasībām. Tādējādi tiem, kas pārdod pēc 2011. gada ražotus auto odometra rādījumi būs jāatklāj līdz 2031. gadam,” teikts NHTSA paziņojumā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu