Kā neskumt vienam svētkos un dzīt projām nomācošās domas? (3)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Jūties vientuļš? Tas ir normāli. Tā šobrīd jūtas vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju. Pētījumi viens pēc otra atklāj, ka gada tumšākajā laikā, savienojumā ar Ziemassvētkiem, šī sajūta kļūst arvien nomācošāka. 

"Bet, kas īsti ir vientulība un ko ar to iesākt, jo īpaši šajā laikā, kad vienatnes jau kļuvis par daudz? Tas ir izaicinošs jautājums, bet raudzīsim rast atbildi," aicina sabiedrības garīgās veselības speciāliste, smadzeņu fitnesa pasniedzēja Ineta Vanaga.

Vēlamais neatbilst realitātei

Vientulība ir vispārēja emocija un stāvoklis, kas ir unikāla katram cilvēkam. Tā ir frustrējoša sajūta, kad jūtam neatbilstību starp vēlmēm un realitāti. Visbiežāk tas ir saistīts ar to, ka nav īsti neviena cilvēka, ar ko kopā jūties kā savējais. Vientulībai tiešām nav svarīga kvantitāte, tai ir būtiski, cik lielu piepildījumu dod apkārtējie.

Pietiek ar vienu draugu, un, ja ar to ir kopā labi, vientulība pazūd.

Var kaitēt veselībai

Daudz ir runāts par cilvēku kā sociālu būtni, kas ir radīta dzīvot sabiedrībā. Vientulība kā izvēle nav garīgai veselībai atbilstoša, un tā var radīt arī veselības riskus. Tā veicina atkarību rašanos, jo cilvēkā ir emocijas, ar kurām nav iespējams padalīties. Lai emocijas nejustu, cilvēks mēdz tās aizvietot ar atkarībām.

Tāpat vientulība izmaina smadzeņu darbību - vairojas depresijas riski, var progresēt Alcheimera slimība, rasties antisociāla uzvedība, motivācijas trūkums, tāpat pasliktinās atmiņa un koncetrēšanās spējas, paagustinās stresa līmenis, un var rasties pat pašnāvniecikas tieksmes.

Foto: unsplash.com

Lai iepazītu sevi

Vientulībai ir arī pozitīvais aspekts - tā ir domāta, lai mēs iepazītu paši sevi. Laiks, ko pavadām vietatnē, var būt arī ļoti vērtīgs. Pirmkārt, mēs varam izzināt sevi, otrkārt, apgūt jaunas lietas. Ir jomas, kurās mūsu izaugsme ir lielāka, kad esam vieni paši - cits nolemj veidot uzņēmumu, cits izlemj garīgi pašattīstīties, cits vairāk pievēršas sportam. Vientulību var izmantot kā laiku, kad varam vairāk pētīt, kas notiek apkārt, analizēt un sadzirdēt sevi, kalt nākotnes plānus.

Idejas, ko darīt, lai nejustos vietuļš svētkos:

1. Uzturi attiecības ar cilvēkiem. Atrodi kādu, kam zvanīt ne tikai Ziemassvētkos, bet arī brīvākos brīžos. Varbūt arī viņš jūtas vientuļš?

2. Meklē cilvēkus ar līdzīgām interesēm dažādos forumos - viedokļu apmaiņa izklaidē.

3. Svarīgi neielaisties negatīvās diskusijās, apspriežot šī brīža tēmas, piemēram, attieksme pret masku valkāšanu utt. Šis laiks sabiedrību sašķeļ, tāpēc ir jēga meklēt to, kas var vienot.

4. Ar draugiem vai radiniekiem veic konferences zvanus un spēlē spēles.

5. Izrādi iniciatīvu komunikācijai un nebaidies no atraidījuma.

6. Raksti mērķus jaunajam gadam, tai skaitā domājot par to, kā pavadīsi vairāk laika ar draugiem vai radiniekiem - domas ar pozitīvo nākotni, uzlabo garastāvokli.

7. Pēc iespējas vairāk uzturies dienas gaismā - pa dienu esi vairāk pie loga, kā arī pastaigājies dienas laikā. Dienas gaisma palīdz labāk smadzenēm uzturēt miega un nomoda ritmu, ļauj labāk izgulēties un pa dienu būt možam.

8. Parūpējies arī par fizisko ķermeni: fiziskās aktivitātes, ūdens un vitamīni, kas svarīgi sezonas tumšajā laikā - D vitamīns, Omega 3 taukskābes, magnijs, B12, A vitamīns

9. Atceries, ka ir dažādu interešu online grupas ar tiešraidēm, kur vari komunicēt.

10. Ja aizraujies ar sociālo mediju patērēšanu, tad ne tikai paterē, bet arī sāc radīt saturu tajos.

11. Nodarbojies ar lietām, kas tiešām patīk un ko vari darīt arī viens pats, piemēram, puzles, mandalas, grāmatu lasīšana vai meditācijas.

Praktiskas idejas virtuāliem Ziemassvētkiem

Lai justu kopības sajūtu ar radiniekiem, šajā laikā ir jābūt elastīgiem un gana radošiem. Tiešsaistes tikšanās šeit ir tieši vietā, bet ir jāatceras, ka kādam tās ir jāvada, lai process būtu tiešām visiem baudāms. Ja uzņemies šajos Ziemassvētkos satikties ar radiniekiem tiešsaistes video zvanā, ierosini katram izteikties. Ja pie viena ekrāna ir vairāki cilvēki, katram ir jāpastāsta kā viņš, piemēram, jūtas. Tāpat katrs var pastāstīt par telpu, kurā atrodas, kāpēc viņš izvēlējies sēdēt tieši šajā vietā.

Uzspēlējiet spēli - patiesība vai meli. Katram dalībniekam ir jāpastāsta, piemēram, divi stāsti - viens patiess, otrs - izdomāts. Pārējiem jāklausās savās sajūtās un jāmin, kurš stāsts ir patiess.

Tāpat var dalīties savās atmiņās par kopīgi piedzīvoto laiku. Katrs atceras spilgtāko atmiņu par kādu no klātesošajiem un izstāsta to visiem.

Šajos svētkos katrs var iedomāties par kādu vientuļāku cilvēku un vienkārši piezvanīt, parunāt. Ne tikai apsveikt, bet patiešām parunāt un padarīt šīs attiecības vērtīgākas.

Lai arī cik emocionāli izaicinošs šis laiks nebūtu, mēs tajā daudz ko iemācāmies. Šis laiks mums dod lielāku iespēju ieskatīties sevī, saprast, kas mēs patiesībā esam un cik liela nozīmē ir garīgai tuvībai ar sevi un līdzcilvēkiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu