Armēnijas premjers piekrīt parlamenta pirmstermiņa vēlēsanam (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans, pret kuru pēdējā laikā notiek protesta akcijas Kalnu Karabahas konfliktā noslēgtā pamiera ar Azerbaidžānu dēļ, piektdien paziņojis, ka piekrīt parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām.

"Aicinu parlamentā pārstāvētos un ieinteresētos parlamentā nepārstāvētos spēkus uz konsultācijām par parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu 2021.gadā," sociālajā tīklā "Facebook" ierakstījis Pašinjans, kurš kļuva par premjeru pēc parlamenta vēlēšanām 2018.gadā.

Viņš uzsvēris, ka esot gatavs "atbildēt tautas priekšā" un neesot "ieķēries premjera krēslā".

Premjerministra "amata likteni jālemj tautai, brīvi paužot savu gribu", norādījis Pašinjans, pret kuru pēdējā laikā regulāri tiek rīkotas protesta akcijas Kalnu Karabahas konfliktā noslēgtā pamiera ar Azerbaidžānu dēļ.

Jau ziņots, ka Azerbaidžānas bruņotie spēki sāka  plašu uzbrukumu Kalnu Karabahā 27.septembrī.

9.novembrī Armēnija un Azerbaidžāna ar Krievijas atbalstu noslēdza vienošanos par uguns pārtraukšanu Kalnu Karabahas konfliktā, ko Armēnijā daudzi uzskata par kapitulāciju.

Vienošanās paredz, ka armēņi zaudē daļu Kalnu Karabahas pamatteritorijas, kā arī visus drošības buferzonas rajonus, kas kopš 90.gadiem atradās armēņu kontrolē.

Kalnu Karabahas nākotnes politiskais statuss arī pēc vienošanās noslēgšanas paliek nenoteikts.

Līdz šim Kalnu Karabahas neatkarību  neviena valsts nav atzinusi, arī ne Armēnija, kas Kalnu Karabahai sniedz visa veida atbalstu.

Francijas Senāts 26.novembrī aicināja Francijas valdību atzīt Kalnu Karabahu par neatkarīgu valsti.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolēja Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu